Mobilusis telefonas - grėsmė žmonių tarpusavio santykiams  (2)

Daugeliui mūsų pažįstama tokia situacija: grupelė draugų susėda kartu pavalgyti, jie juokiasi, vieni kitiems pasakoja istorijas ir dalijasi naujienomis – tačiau nebūtinai su šalia esančiais draugais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien jau nėra neįprasta ant pietų stalo pasidėti telefoną, kad į jį būtų galima pasižiūrėti kada koks filmas prasideda, koks laiškas ateina, parodyti nuotraukas esantiems greta, kam nors paskambinti. Retas kuris žmogus kartkartėmis neužmeta akies į telefoną. O šiuolaikiniai daugiafunkciniai telefonai apskritai tapo neatskiriama kasdieninio gyvenimo dalimi, jungiančia mus su visu pasauliu, rašo scientificamerican.com.

Galėtume tikėtis, kad telefonų paplitimas skatina tarpasmeninį bendravimą, nes žmonės gali nuolat palaikyti tarpusavio ryšį. Tačiau Esekso universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkų Andrew K. Przybylskiio Netta'os Weinstein neseniai atlikti tyrimai parodė, kad telefonai iš tikrųjų kenkia artimiausiems santykiams. Įdomu tai, kad mokslininkai nustatė, jog vien telefono buvimas netoli šeimininko – net jei į jį visai nežiūrima – gali smarkiai pakenkti bandymams bendrauti gyvai.

A. K. Przybylskis ir N. Weinstein tarpusavy nepažįstamų asmenų porų prašė 10 minučių aptarinėti santykinai asmeninę temą (kažką, kas jiems nutiko per kelis pastaruosius mėnesius). Tiriamieji savo asmeninius daiktus palikdavo laukiamajame ir eidavo į privačią pokalbių kabiną. Toje kabinoje buvo dvi viena priešais kitą pastatytos kėdės, o už metro, tiesiai į akis nekrentančioje vietoje, buvo stalas, ant kurio gulėjo knyga ir dar vienas daiktas. Tiriamiesiems nebuvo žinoma, kad bus tikrinama būtent to „dar vieno daikto“ įtaka santykiams. Kai kurie tiriamieji tarpusavy kalbėdavosi kai ant stalo šalia knygos gulėdavo mobilusis telefonas, kitiems kalbėtis teko šalia gulint nešiojamajam kompiuteriui. Pabaigus tarpusavio diskusiją tiriamieji užpildydavo klausimyną, kuriame buvo užduoti klausimai apie santykių kokybę (bendros temos atradimą), patirtą artumo jausmą. Paaiškėjo, kad poros, besikalbėjusios šalia esant telefonui, nurodė, jog santykių kokybė ir artumas buvo mažesni.

Mokslininkai atliko ir kitą eksperimentą, kuriuo norėjo nustatyti kokiame kontekste mobiliojo telefono įtaka yra didžiausia. Šiuokart nepažįstamųjų poroms buvo nurodyta aptarti neįpareigojančią temą (ką jie mano apie plastikinius medžius) arba reikšmingą temą (jiems svarbiausias kelių pastarųjų metų įvykis) – vėlgi, šalia gulint telefonui arba kompiuteriui. Po dešimties minučių pokalbio žmonės atsakė į klausimus apie santykių kokybę, pasitikėjimo pašnekovu jausmą, empatiją, kurią juto iš diskusijos partnerio.

Telefono buvimas šalia neturėjo įtakos santykių kokybei, pasitikėjimui ir empatijai, bet tik tuo atveju, jei buvo aptariama neįpareigojanti tema. Tuo tarpu kai tema buvo svarbi, telefono įtaka buvo reikšminga. Poros, besikalbėjusios greta gulint telefonui, nurodė, kad jų santykių kokybė buvo prastesnė. Taip pat jie nurodė, kad jautė mažiau pasitikėjimo ir manė, kad pokalbio partneriai buvo mažiau empatiški, kuomet galėjo matyti telefoną.

Taigi,galima būtų daryti išvadą, kad pokalbis neutralioje aplinkoje, kai greta nėra telefono, padeda vystyti artumą, tarpusavio ryšį ir pasitikėjimą, empatijos pojūtį – esminius santykių elementus. Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad dėl telefonų teikiamų įvairių socialinių, pramoginių ir kitokių galimybių, jie paprastai nukreipia mūsų dėmesį nuo artimiausios aplinkos – nesvarbu, ar tai būtų važiavimas automobiliu, ar susirinkimas darbe. Tyrimų duomenys verčia manyti, kad telefonai yra tarsi priminimas, kad galime bendrauti su gerokai platesniu žmonių tinklu, o tai riboja mūsų gebėjimą bendrauti su greta esančiais žmonėmis. Telefonų naudojimas gali netgi mažinti mūsų socialinį sąmoningumą.

Galbūt būtų ne itin protinga ruošiantis svarbiam pokalbiui įmesti telefoną į spintą ar palikti jį automobilyje prieš pirmąjį pasimatymą. Tačiau jei leidžiate laiką su žmonėmis, kurie jums tikrai svarbūs, prieš paimdami telefoną į rankas norint atsakyti į žinutę ar patikrinti paskutinių rungtynių rezultatus turėtumėte gerai pagalvoti – ar verta? Juk kenkia vien telefono buvimas akiratyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)