Kinų žurnalistas padirbėjo „Foxconn“ gamykloje, surenkančioje „iPhone 5“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Strong_Bad 2012-09-16 13:30
Va ten tai darboviete Tik kazkodel, esant tokiom nezmoniskom salygom, norinciu dirbti netruksta Kaune bendrabutykai budavo - tarakonu pilna, tualete nenuleistas lobis virsta bebru uztvanka, greit uzpildo klozeta ir virsta piliakalniu, lovos tai irgi atsiguli, tai sikna grindis remia Geros dienos buvo Pasibiedavot visad galima, bet zmones dar ir blogesnem salygom gyvena. Beja, neatmestina galimybe, kad faktai kiek susvelninti del vienokiu ar kitokiu priezasciu.
Laurynas19 2012-09-16 13:53
Buities sąlygos tai čia jau nuo pačio žmogaus priklauso. Jei tu sugebi išssiskalbti, išsivalyti tai ir tarakonų nebus. Ir beto juk gali už tą atlyginimą ir priemonių įvairių nusipirkti. O dėl darbo sąlygų, tai irgi nežinau ar ten jau taip ir blogai, anglijoj ir baisiasnių darbų pilna. Iš pažystamų žmonių pasakojimų, galiu paminėti tokias vietas: kaip detalių plovimas chemikaluose, miltų sijojimas ir tt. Kas tikrai yra kenksminga. O pats turėjau galimybę padirbti maisto fabrike, kuriame stovi prie linijos ir barstai sušalusias daržoves ar pan. Tai labai greitai viena ranka nušala, barstai su kita, ir taip 8val. Su viena pertrauka 25min. Ir tave gali atleist bet kada betkur ir už betką. Žodžiu yra įvairiausių darbų ir nereikia sureikšminti šios gamyklos vien todėl, kad ji gamina iphonus. Ir beto kiekvienas žmogus yra savo gyvenimo kalvis. Neatitinka darvo vieta tavo galimybių, poreikių , pirmyn , eik ieškoti kitos darbovietės.
wolas 2012-09-16 14:37
Kur dirbsi Kinijoje ir kur Anglijoje du skirtingi dalykai, ten žmonės susigrūdę į vieną butą gyvena, privatumo 0, nemanau jog turi geresnių pasirinkimų.
Shinigami 2012-09-16 14:51
Išdirbo dešimt dienų, bet darbo aprašymas (šiame straipsnyje) gan apgailėtinas Darbo sąlygas ir atlyginimą apsprendžia konkurencinės sąlygos. Nes kiekvienas žmogus yra verslininkas. Atėjęs pas darbdavį žmogus tariasi kiek jam mokės ir kokios bus darbo sąlygos. O jei už jo dar 1000 stovi į ta pačia darbo vietą ir darbdavys tai žino, tada taip pat kaip verslininkas mažina užmokesti ir griežtina darbo sąlygas. Tas pats ir su visomis įmonėmis. Jei vienos srities įmonių (pav. advokatų kontorų) prisiveisė kaip musių ant mėšlo krūvos tai ir tokių įmonių pajamos nėra didelės. Nes tiems kas naudojasi jų paslaugomis turi iš ko rinktis. Ir eina pas ta, kuris už mažesnę kainą viską atliks. Ir jei įmonė nesugeba išsilaikyti, ji bankrutuoja (žūva). O darbuotojai išeina į kita tokia pat įmonę arba persikvalifikuoja. Viskas pagal konkurencijos dėsnį, kuri visi skatina.
nondescript 2012-09-16 15:04
Rado ant ko stūmt, lyg kitur viskas būtų rožėm klota pažystami dirbę Anglijoj, Vokietijoj, Airijoj, daug kur salygos dar prastesnės, jau nekalbant apie Lietuvos gamyklas. O dėl drausmės tai tik pagarba.
faktas 2012-09-16 15:06
Na, remiantis šiuo straipsniu http://faceit.lt/2012/studentus-isnaudo ... yriausybe/, atrodo, kad jau trūksta. Neseniai ir BBC rašė, kad kylant Kinijos ekonomikai darbuotojai vis atidžiau pradeda rinktis darbo vietas.
andriulis 2012-09-16 19:09
Jus teisinat tokia darbo vieta? As suprantu kai gamyklos, kuriu pelnai yra menki, kad butu suteiktos geros salygos darbuotojams, bet Iphone gamykla, kuri uzdirba milijardus, negali pasirupinti savo darbuotojais? Manau turetu buti sankscijos tokioms imonems. Del to nokia kaip ten bebutu, bet gerbsiu kaip zmoniu neisnaudojancia imone, kuri turi savo orumo nesielgti nieksiskai.
qzar 2012-09-16 19:18
Major customers of Foxconn currently include: Acer Inc. (Taiwan) Amazon.com (United States) Apple Inc. (United States) Cisco (United States) Dell (United States) Hewlett-Packard (United States) Intel (United States) Microsoft (United States) Motorola Mobility (United States) Nintendo (Japan) Nokia (Finland) Samsung Electronics (South Korea) Sony (Japan) Toshiba (Japan) Vizio (United States)
andriulis 2012-09-16 19:35
Na ir kas? Bent jau zinai kiek Foxconn gamyklu turi po visa pasauli? Jei ir nokia naudojasi foxconn paslaugomis, tai dar nereiskia, kad toje salyje isnaudojami zmones. Pavyzdziui daug nokia telefonu surinktu vengrijoje, kur taipogi yra foxconn, bet mes negirdime, kad vengrijos darbuotojai sokineja nuo stogu? http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn
Tarkvinijus Išdidusis 2012-09-16 19:38
? Žinomumas? Esmė ta, kad vartotojas pats renkasi jam pritinkančią paslaugą. Tačiau, su darbu yra kiek kitaip. Taip, tu teisus, kad darbo sąlygas ir atlyginimą nustato konkurencinės sąlygos, tačiau esti tam tikrų saugiklių, neleidžiančių darbdaviui savivaliauti (kad ir ta pati darbo inspekcija, profsąjungos (jei pasižiūrėtum į bylas, pamatytum, kad profsąjungos labai atkakliai kovoja už savo narių (ir ne tik) teises ir interesus. Daugeliu atvejų ginčai yra laimimi profsąjungų ir jų narių naudai). Tarkim, kam reikalingas MMA? Juk darbdaviui tai visiškai neparanku. Kam man mokėti 850 LT, jei galiu už per pus mažesnę kainą pasisamdyti kokį Chui Lingą iš Šiaurės Korėjos arba Ivaną mėgstantį butelaitį, ir jodinėti jais kiek tinkamas. Tie 1,000 asmenų gali stovėti kiek nori, bet tai nereiškia, kad darbdavys visais atvejais priims Ivaną dirbti už 850 LT, vietoje Andriaus, kuris norėjo 2,500 LT. Kaip darbdavys gali būti garantuotas, kad nuo to jo prestižas įmonės, darbo našumas nesmuks? Kas gali užtikrinti, kad Ivanas darbo vietoje negers, arba bent eis į darbą už tokį atlyginimą? P.S. Verta pastebėti, jei jau pavyzdį davei su advokatų kontoromis, kad, bent jau pagal visuomenės nuomonę (tiksliau mass media formuojamą įvaizdį. O iš kur jie gauna statistiką? Kur ta statistika vedama, ar ji klastojama? Jei remsimės Vinstonu Čiurčiliu: "Aš pasitikiu tik ta statistika, kurią pats suklastoju") yra iškepta labai daug teisininkų (tiesiog neproporcingai daug!). Taip, dauguma iš jų, net neabejoju, net nežino kuo skiriasi uzusfruktas nuo panaudos, arba kas yra Acta Pauliana ir ką su juo veikti, nes paprasčiausiai studentavo tam, kad gautų niekam nereikalingą ir nereikšmingą popiergalį, kuriame parašyta: "Sveikinam, baigėt teisę, dabar eikit po velnių". Bet čia jau kita kalba. Noriu pasakyti, kad tikrai šio to verti (ir ne tik), jei jau baigia teisę išsikelia dirbti į ES institucijas, diplomatines atstovybes arba prestižines teisės firmas (kiek iš jų duoda "otkatus" arba per pažįstamus patenka, o kiek savomis jėgomis - jau kita kalba).
titas 2012-09-16 20:34
*Actio Pauliana
Shinigami 2012-09-16 21:00
Tarkvinijus Išdidusis pilnai su tavimi sutinku. Kai ką parašei ką norėjau parašyti, bet patingėjau Tai yra kad darbdavys ne tik pagal atlyginami renkasi darbuotoja. Nes darbdaviui (protingam darbdaviui) svarbiausia ne tai kiek darbuotojas uždirbs, o tai kiek darbuotojas jam uždirbs. Jei gaunantis didesnį atlyginimą jam uždirbs daugiau nei kuris dirbtu už maža - tai jis ims vis tiek ta su didesniu atlyginimų. Bet foxcone yra visai kita situacija. Tie kurie dirba ir gyvena pagal straipsnyje aprašytas sąlygas yra nekvalifikuoti darbuotojai. Kuriu darbą gali atlikti bele kas. O kadangi Kinijoje žmonių yra kur kas daugiau nei darbo vietų, tai darbo sąlygos ir krenta. O kadangi ten Kinija - tai ne aišku ar darbo sąjungos ir kitos organizacijos kurios turi prižiūrėti darbuotojų gerove, daug ką gali padaryti, kad pagerintu sąlygas. Ten ne vakarų pasaulis. O dėl per didelio žmonių kiekio jie neturi didelio pasirinkimo dėl darbo. Todėl viena iš priežasčių, kodėl prastos gyvenimo sąlygos yra ir tai kad jie dauginasi per greitai. Kaip jau seniai yra pastebėta, vakarų (išsivysčiusiose) šalyse gimstamumas mažėja, nes daug kas siekia karjeros ir atideda vaikų gimdymą. Bet kartu tai mažina ir konkurencija darbo ir gyvenimo srityje. O dėl kokybiško darbo - tai jau sėkmės reikalas (dažniausiai), o ne kainos. Bet kaina dažnai taip pat nurodo kokybę (jei žinai kiek yra vertas kokybiškas darbas). Ir savo darbe tenka susidurti su įmonėmis kurios atlieka darbą taip pygiai, kad jei ji atliktu kokybiškai - tai iš kart bankrutuotu. Todėl viska daro pagal "palubinsko" nurodimus ir todėl gali mažinti darbų kainą.