E-balsavimas: „debesies“ technologijos, leidžiančios balsuoti saugiau, paprasčiau ir pigiau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

liquid 2012-10-02 15:20
1. Labai jau giliai bandai kapstyt...Kitaip ir būti negali. Jeigu jau kyla tokios paranojiškos mintys, tai galima source'ų ir release'ų checksum'us padaryti ir patikrinti (pvz., siunčiantis dauguma programų prie jų būna nurodomas unikalus checksum'as, kad neparsisiųstum neoriginalios versijos). 2. Sistema turėtų būti taip suprojektuota, kad to padaryti niekas neturėtų teisių. O kadangi sistema būtų atviro kodo, tai šis aspektas turėtų padėti matyti ar tikrai sistema taip įgyvendinta. 3. Duomenų srautas turėtų būti saugiau šifruojamas, todėl ši galimybė atkrenta.
kestutisz 2012-10-02 15:59
Paranoja? - siūalau paskaityt atmintines dabartiniams stebėtojams, pvz www.lics.lt/download.php/fileid/101 - nurodymai akylai stebėti dėžę/antspaudus/komisijos narius ir t.t. ir iš karto rėkt :) Virtualiam balsavime tai ne tik dėžės nebeįmanoma stebėti, bet ir kitam laido gale sėdinčių balsuotojų (ar jiem kas "nepadeda") Atviras kodas nėra teleloto kamuoliukai stikliniam burbule. Priėjimo prie serveio vistiek niekas neduos. Biuletenius į krūveles dėlioti ir skaičiuoti gali bet kas, o kas patikrins softą/jo naudojimą? Čia tik pasitkėjimo klausimas. Tarkim aš niekuom nepasitikiu todėl visą sistemą turėčiau kurti aš, bet tada manimi visiškia nepasitikės kiti. Net jei krūva ekspertų parodys, kad sistemą sukūriau be blogų kėslų tai vistiek nereikš, kad ją sukūriau idealiai (gal tai ITšnikų klanas nori paimti valdžia ir išdurti visus kitus?, o tie visi kiti tų bitukų nė į krūveles padėliot negali)
Vytax 2012-10-02 16:14
Palaikau balsavimo internetu idėją, bet iki jos reikia eiti labai mažais žingsneliais, vis sprendžiant tiek ir mažas, tiek ir dideles technines problemas. Ir šis žingsnis turi būti žengiamas tik tada, kai visuomenė tam bus pasiruošusi. O iki tol reikia išties didelio darbo. Pirmas žingsnis galėtų būti kažkoks internetinis politinių pažiūrų deklaravimo, debatų puslapis ar net socialinis portalas. Įsivaizduokit situaciją: Rinkimų išvakarės, jaunas (20-30m.), neturintis televizoriaus (vis dažnesnis atvejis), politika mažai besidominti žmogus renkasi už ką balsuoti. Vienintelis jo informacijos šaltinis internetas. Kuriuos interneto puslapius jis turėtų aplankyti, kad galėtų neabejodamas išsirinkti už ką balsuoti? Deja tokių puslapių paprasčiausiai nėra. O būtent nuo tokių dalykų ir reikia pradėti.