ARM papasakojo apie 64 bitų "Cortex-A50" kartos procesorius (Video)  (0)

Nors AMD pareiškimas apie x86 ir ARM architektūros derinį "Opteron" procesoriuose ir buvo prognozuojamas, tačiau peno pamąstymams vis tik liko nemažai. Kai kurie šaltiniai teigia, jog tokie procesoriai apjungs "Jaguar" skaičiavimų branduolius ir keletą ARMv8 architektūros 64 bitų branduolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jau rašėme, AMD savo hibridinius serverinius procesorius ketina pristatyti 2014 m. Juose taip pat bus integruota "SeaMicro Freedom Fabric" technologijos infrastruktūra bei "Volcanic Islands" kartos grafinis branduolys. Pati kompanija ARM savo kortas atskleidė tik vakar, papasakojusi apie ARMv8 architektūra, kurią atstovaus "Cortex-A50" kartos procesoriai. Jie bus evoliucinė "Cortex-A15" ir "Cortex-A7" sprendimų atšaka, gavusi 64 bitų instrukcijų palaikymą. "Cortex-A57" branduoliai ARM koncepcijoje yra „dideli“ bei produktyvūs, tačiau jie dirbs kartu su kompaktiškais bei ekonomiškais "Cortex-A53". Abiejų tipų branduoliai bus patalpinti viename procesoriuje, panašų sprendimą jau naudoja kompanija "nVidia" savo "Tegra 3" procesoriuje. Formaliai "Cortex-A57" branduoliai yra skirti serverių rinkai, taip pat planšetinių kompiuterių bei taip vadinamų „superfonų“ segmentui. Lyginant su dabartiniais sprendimais, esančiais mobiliuose įrenginiuose, "Cortex-A57" sparta yra tris kartus didesnė. Antra vertus, lyginant su "Cortex-A15" bei atliekant operacijas su 32 bitų kodu, spartos rodiklis yra daug kuklesnis – prieaugis iki 20-30%. Procesoriai su "Cortex-A57" architektūra gali turėti iki 16 branduolių ir daugiau. "Cortex-A53" turi kitus prioritetus – jie nėra greitesni nei dabartiniai "Cortex-A9" procesoriai, tačiau kristale užima 40% vietos mažiau, jei naudojama 32 nm technologija. Ši architektūra turėtų atnešti 64 bitų instrukcijų palaikymą į išmaniuosius telefonus ir planšetes (aišku, jei nežiūrėtume į su x86 architektūra suderinamas mikroschemas).

Pirmieji mobilieji sprendimai su "Cortex-A57" ir "Cortex-A53" branduoliais viename procesoriuje bus paruošti jau 2013 m. viduryje, tuo tarpu ARM partneriai savo sprendimus turėtų parodyti kitų metų pabaigoje. Serijinė tokių procesorių gamyba turėtų prasidėti per kitus 12 mėnesių. Panašūs procesoriai bus gaminami, naudojant tiek 28 nm, tiek 20 nm, tiek ir 14 nm technologinius procesus.


Kartu įvardintos ir pirmos kompanijos, kurios licencijuos naują ARM architektūrą – tai AMD, "Broadcom", "Calxeda", "HiSilicon", "Samsung" ir "STMicroelectronics". Antra vertus, prie šių kompanijų gali prisijungti ir "nVidia" su savo projektu "Denver", tačiau apie tai papasakosime kiek vėliau. Beje, kompanija AMD, sprendžiant iš turimos informacijos, savo "Opteron" procesoriuose naudos ARM pajėgomis sukurtus "Cortex-A57" branduolius. Patikėdama kūrimo procesą kitiems, AMD atlaisvina resursus savo firminių architektūrų kūrimui, o kartu, galbūt, laimės ir laiko.

 

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: