Kaip iš teksto sukurti originalias iliustracijas?  (0)

Tekstas internete be iliustracijos yra itin sunkiai skaitomas. Galbūt todėl tapo įprasta bet kurį straipsnį paįvairinti originalia nuotrauka. Vogti iš interneto negalima, tad reikia sukti galvas, kaip tam tikras iliustracijas pasigaminti patiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinklaraščių rašytojai puikiai žino, kas yra žyma (angl. tag) ir žymų debesis (angl. tag cloud). Ne, su jokiomis debesų kompiuterijos vingrybėmis čia nesusiję...

Žyma yra tam tikra tema, kuri priskiriama tekstui, vaizdui ar iliustracijai internete. Pagal temas yra paprasta susirasti susijusią informaciją. 

Žymų debesis – grafinis temų pavaizdavimas, kai su daugiausiai informacijos susijusios žymos yra padidinamos ir išrikiuojamos pagal šrifto dydį arba abėcėlę. Tuomet gaunasi tokia iliustracija, kurioje vieni žodžiai didesni, kiti mažesni. Tokios iliustracijos yra gana plačiai naudojamos tinklaraščiuose. Jas susikurti yra nesunku, net jei neturite dizaino kūrimo pradmenų. Reikia tik pasinaudoti „debesies“ įrankiais internete, padėsiančiais sukurti įspūdingą žymų debesį, kurį galima išsisaugoti kaip iliustraciją ir naudoti savo tekstuose.

Pristatome tris įrankius, skirtus sukurti originalias iliustracijas iš teksto.

TagXedo.com – labai paprastas įrankis, turintis nemažai įdomių funkcijų. Veikia jis paprastai – tekstas yra įkeliamas į teksto laukelį (galima įkelti nuorodą į puslapį ir pats įrankis jį „ištrauks“), tada pasirenkama norima forma, stilius, šriftas, spalvos, vertikalus arba horizontalus išdėstymas. 

Labai svarbi funkcija – tam tikrų žodžių išmetimas. Lietuvių kalba turi daug trumpų jungtukų, kurie vartojami labai dažnai, tad nenuostabu, kad „ir“, „bet“, „kad“ bus panaudoti daugiau kartų nei kiti žodžiai. Juos galima išmesti ir palikti tik reikalingiausius terminus. 

Taip pat reikia būti atidiems su šriftais, nes daugelis jų nerodys lietuviškų raidžių. Geriau jau kuklesnis šriftas, bet žodžiai bus be klaidų. Įdomu tai, kad galima pasižiūrėti ir žymų debesies kūrimo istoriją bei atkurti buvusias versijas. Įrankis leidžia failą, pasirenkant jo dydį, išsaugoti JPG ir PNG formatais, tad geros kokybės iliustraciją galima naudoti net spaudai.

Tagul.com – šiek tiek mažiau funkcijų ir formų turintis įrankis. Tiesa, pasirinktą formą galima pasukti tam tikru kampu. Įdomu tai, kad reikšminius žodžius galima sugeneruoti įvedus „Google“ paiešką. Yra ir tokia funkcija kaip padaryti visas raides žodžių raides didžiosiomis arba visus žodžius rašyti iš didžiosios raidės. Taip pat galima didinti arba mažinti žodžių dydį, nustatyti, kiek žymų rodyti. 

Norite naudoti tik tam tikras spalvas? Prašom, nurodykite jas patys. Taip pat galima padaryti, kad pagrindas būtų permatomas (angl. transparent). Išsaugoti galima PNG arba SVG (vektoriniu) formatais, pasirinkti iliustracijos dydį. Tai irgi labai praverčia, kuriant iliustraciją spaudai.

Wordle.net – JAVA pagrindu sukurtas generatorius turi šiokių tokių minusų, tačiau kai kurios savybės tikrai įspūdingos. Pavyzdžiui, įrankis parodo, kurie iš esančių šriftų palaiko lietuviškas raides. Spalvų gamas galima rinktis, nurodant kiek spalvinė gama skirsis nuo nustatytosios. Taip pat galima nustatyti, ar žodžiai bus išdėstomi horizontaliai, ar vertikaliai. 

Nereikalingi žodžiai išmetami po vieną paspaudus dešinįjį pelės klavišą. Keistas sprendimas, tačiau jis labai svarbus, nes ir vėl žodžiai „ir“ ir „yra“ tampa didžiausi. Mygtukas „Randomize“ yra stebuklingas, nes jį paspaudus visiems žodžiams pritaikomas vis kitoks stilius. 

Didžiausias minusas yra tai, kad nėra funkcijos išsaugoti iliustraciją. Tą pats kūrėjas rekomenduoja padaryti naudojant kompiuterio ekrano fotografavimo (angl. PrintScreen) funkciją arba specialius ekrano vaizdo fotografavimo įskiepius naršyklėje.

Visi trys įrankiai turi vieną bendrą funkciją, kuri išduoda juos esant tikrais „debesies“ įrankiais. Galimybė įsidėti interaktyvų žymų debesį naudojant HTML kodą yra labai patogi tinklaraštininkams, tačiau ja pasinaudoti gali ne visi, nes nemokamose blogofermose JAVAscript kodai yra apriboti.

Šiuos įrankius galima naudoti nemokamai, tik už sukurtas iliustracijas pinigų nereiktų imti (tai apibrėžia ir minėtųjų portalo suteikiama grafinės informacijos licencija). Žymų debesis naudingas daugeliui interneto turinio kūrėjų. Išbandykite!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Marius Kuitniauskas
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)