Kataras į savo saulės jėgainę pasirengęs investuoti iki 20 milijardų dolerių  (13)

OPEC narys Kataras ruošiasi skelbti konkursą dėl 1800 MW saulės jėgainės statybos 2014 metais, kainuosiančios apie 10-20 milijardų dolerių. Kadangi ši šalis pirmauja pasaulyje pagal vienam gyventojui tenkantį išmetamo į atmosferą anglies dvideginio kiekį, tokiais planais ji tikisi padidinti savo indėlį į atsinaujinančios energijos gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kataras, kuris yra suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksporto lyderis pasaulyje, ilgą laiką labai atsargiai žiūrėjo į energetiką iš atsinaujinančių šaltinių, bijodamas kad tai gali smogti naftos ir dujų paklausai iš OPEC šalių gamintojų pusės.

Dėl vengimo aiškiai nusistatyti tikslus šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos mažinimo klausimu derybose su JT, į šią šalį kreivai žiūrėjo dauguma aplinkosaugininkų. Savo poziciją Kataras gynė motyvuodamas tuo, jog eksportuodamas SGD padeda kitoms šalims atsisakyti kur kas didesnio teršimo dėl deginamos anglies.

Kataras teigia, jog iš saulės gaunama energija daugiausia ketina aprūpinti savuosius vandens gėlinimo įrenginius, kurie šiuo metu naudoja iš deginamų dujų išgautą energiją. Tikimasi, jog saulės jėgainės statyba bus baigta iki 2018 metų.

Jėgainei pradėjus veikti, Kataro gaminamos elektros energijos, gaunamos iš atsinaujinančių šaltinių, dalis bendrame šios šalies gaminamos energijos balanse padidės nuo nulio dabartiniu metu iki 16 procentų.

Tikslaus anglies dvideginio kiekio, kurį saulės jėgainė leis sumažinti, atsakingi šalies pareigūnai nenurodo, tik pažymi, jog tai bus reikšmingas kiekis.

Dabartinė Kataro gaminamos elektros energijos galia yra 7000 MW, o suvartojamas jos kiekis – apie 5000 MW, kuris kasmet padidėja maždaug 10 procentų. Vis dėlto tikimasi, kad poreikis energijai artimiausiais metais turėtų kristi iki 5-6 procentų kasmečio didėjimo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(0)
(16)

Komentarai (13)