Statistinė apklausa: beveik pusė dyzelino Lietuvoje nuperkama nelegaliai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2013-01-19 00:19
Lietuvoj padėtį iš esmės gali pakeisti tik stiprių profsąjungų atsiradimas. Kylant darbininkų atlyginimams automatiškai kiltų ir specialistų atlyginimai. Kol neperimsim skandinavų patirties, tol visi draugiškai murkdysimės ir toliau, keikdami verslininkus, kurie nesidalina uždirbamais pinigai, ir valdžią,— kad neduoda uždirbt. Ne iš gero gyvenimo žmonės kontrabandą perka ir plastmasinių dešrų į Lenkiją net iš Panevėžio važiuoja.
GNU 2013-01-19 00:43
Darbo našumas (o kartu ir atlyginimas) priklauso ir nuo to kaip sugebi save parduoti. Jei savęs nesugebi parduoti darbdaviui už tokį atlyginimą kokio nori, tai ar ne pats kaltas? O tam kad save parduot reikia ir rinka ismanyti ir turet ka pasiulyt, ir bendraut moket. Kol nesuprasi, kad atlyginimą reikia užsidirbti, o ne gauti, tol dyzeliukas bus brangus ir i Lenkija iš Panevėžio dar ilgai teks tartėt.
immortallt 2013-01-19 01:09
Tai pradedam apie kiekviena darbuotoja kalbet atskirai ? Tai tada reikia issiimti koki profesiju sarasa ir surasyti, kas apsprendzia kiekvienos profesijos atlyginima... Taksistai - na kiek as zinau, ne taip ir mazai jie uzdirba, tik kad legaliai jie skelbias, kad nieko neuzdirba. Kasininkai - jie nekuria pridetines vertes. Ju alga daugiausia apsprendziama rinkos salygu: pasiula ir paklausa. Profsajungos - jos nesprendzia problemu, jos stabdo ekonomikos pletra bei kelia kainas. Kas geriau: 20% nedarbas ir vidutine alga 3,000 ar 5% nedarbas ir vidutine alga 2,500 ? (skaiciai is galvos) O kodel pas mus parduotuvese pakankamai brangu viskas ? Todel, kad parduotuves pas mus senamiesciuose ir miesto centruose praktiskai stovi! Uzsienyje jos buna vos ne 50km uz miesto. Bande Klaipedoje panasiai padaryti kur kainos mazesnes ir uz miesto, net Vilniuje yra Maxima baze, bet vis tiek einama i tas centruose, kur atitinkamai yra didesne sukuriama verte ir tu uz tai susimoki bei krauni pelna VP. Kaip galime santykinai sumazinti kainas benzino mums ? Didint BVP ir BVP per cappita. Dar kitas dalykas, kas is to, kad pvz Osle gyvendamas uzdirbi 10,000 litu per menesi. 40kv.m. 2k buto nuoma ne visai priemiestyje kazkur 5-6k litu nuoma. Mesos kilogramas 100-180litu, visas kitas maistas mazdaug tik 2-3x brangesnis. Apie masinos isigijima net nekalbu, mokesciai kosminiai, nuo masina perkant mokesciu, iki galu gale paprasto parkavimo. Tai realiai su 10,000 gali gyventi taip, kaip Lietuvoje as gyvenu su mazdaug 1,5000. (o as net nerukau!). Tiesa, kai gyveni Norvegijoje, kompiuterine technika yra pigiau grybo. O gal pakalbam apie Ispanija? Dar nesenai ten irgi daugumos rojus buvo? Jei Airija nesitvarkys, panasus likimas gali istikti. Ir po galais tukstantaji karta, kodel lyginates su gal 10 pasaulio saliu, kaip ten gerai ? Kodel pamirstat dar 200 likusiu ? Kodel manot, kad mes galime gyventi taip gerai kaip salys, kurios kapitalizme gyvena po 100 metu, o kai kurios jau net ir galima sakyti 500-800 metu ? Arba lyginates su salimis, kurios turi kalnus naftos (mes jos neturime!), o Norvegija butent iki naftos atradimo buvo skurdesne nei pas mus kokie Siauliai.
Simplicity 2013-01-19 01:24
(www.ldb.lt duomenimis) Iliustruokim anekdotu Keliauja rusas ir žydelis per dykumą. Žydelis maišioką aukso nešasi, rusas kuprinę-šaldytuvą su valgiais ir įvairiais gėrimais. Žydelis žliaugia prakaitu, rusas vis pasmaguriauja ir švilpauja sau. Žydelis neiškentė: - Klausyk, gal nori žaidimą pažaist - įdomiau bus. - Nu, kokį ? - Va tu turgaus pardavėju busi, o aš iš tavęs pirksiu. - Nu, davai. Žydelis ir klausia: - Sakykit gerbiamasis, kiek kainuoja vienas sumuštinis pas tamstą ? - Nu, maišą aukso. - Ui ponas, kodėl taip brangiai??? - O tu pasivaikščiok po turgų, apsidairyk, gal pigiau rasi...
Simplicity 2013-01-19 02:00
immortallt, niekas nekalba apie taksistus ir kasininkus. Kalbu apie žmones, kurie turi profesiją ir realiai kažką išmano: statybininkus, elektrikus, IT technikus, elektronikos specialistus, šaltkalvius, siuvėjus ir t.t. Galima prunkštaut, bet dažnas jų, baigęs 12 klasių profesinėje mokykloje, žino ne ką mažiau už darbų vadovą ar inžinierių. Netekęs tokio darbuotojo pirmo pasitaikiusio iš gatvės nepaimsi ir per dvi dienas neapmokysi. (Na, nebent pasiimsi kokį vargo prispaustą nelaimėlį su aukštuoju inžineriniu išsilavinimu) Visas turtingas civilizuotas pasaulis tas profsąjungas turi ir progresu nesiskundžia O jei jau klausyt tavęs, tai minimumas yra blogai, profsąjungos— taip pat. Viskas, kas bent kiek kontroliuoja darbo santykius, tavo suvokimu yra blogai. Ar pačiam visa tai dar nekvepia laukiniu kapitalizmu? Tai kas turi ginti silpnesnę pusę (darbininką) derybose dėl atlyginimo ir darbo sąlygų? Aukštom frazėm, teoriniais išvedžiojimais prašom mėtytis diskutuojant su tais, kurie nėra dirbę vadovaujančio darbo. Puikiai žinau visą šitą virtuvę iš vidaus Visi puikiai žinom kaip gyvena skandinavai ir dauguma Vakarų Europos šalių. Jų lygį galima pasiekti tik išmokus dalintis pinigus su tais pačiais darbininkais. Suprantu, kad nesmagu, bet kaip kitaip tą pragyvenimo lygį pakelti? Savininkas-direktorius, pati-direktorienė ir vaikai-direktoriukai + tarnybinis transportas asmeniniam naudojimui ir dar pelnas, o darbuotojams lieka tiek, kiek ne gaila Puikiai suprantu, kad verslininkas yra Saulė, bet kas nutiktų jei vieną dieną didžioji dalis darbuotojų pakiltų ir palikę savo darbo vietas išeitų iš darbo? Ar direktorių šeimyna sugebėtų operatyviai rasti pamainą? Vargu, todėl prasidėtų bėgiojimas nuo ausies prie ausies su pasiūlymu pakelti atlyginimą jei tik žmogus pasiliks. (Kaip jau sakiau, viskas yra žinoma ir iki skausmo pažįstama ) Bankrutuos, išeis iš euro zonos, grįš prie savo valiutos ir gyvens toliau kaip gyvenę. Žinoma, teks šiek tiek žemiau kartelę nuleist, išgyvent su 20% mažesnėm pajamom. Blogiau bus gal tik tiems, kurie ant pašalpų visą amžių prasėdėjo. Pažiūrėk į tą pačią Islandiją. Subankrutavo ir grįžo į savo vėžias. Lenkai zlotą devalvavo ir vėl grįžo į vėžias. (Nepatikėsi, bet tie patys lenkai į Lenkiją jau grįžinėja po truputį) Tos šalys turi pagalvę, kuri amortizuotų smūgį reikalui esant.
Vytax 2013-01-19 08:54
Simplicity: Reikia daugiau darbo vietų ir taškas. Kada į vieną darbo kandidatuoja po kelias dešimtis bedarbių, tada darbdavys visada bus stiprioji pusė. Ir jokios profsajungos darbuotojų padėties nepataisys. Prafsajungos įgauna galią tik tada kai nedarbas priartėja prie 0%. Tada darbdavys tampa silpnąja puse ir tada jis nori to ar nenori, bet privalo tenkinti visas įmanomas darbuotojų užgaidas.
immortallt 2013-01-19 12:16
Apie kasininkus kazkas kalbejo, nepamenu kas. Siuvejai... Na paimkim musu vienus klientus is Danijos. Jie pas mus galima sakyti "nuomojasi" siuveja viena, nes pas juos sake be sansu ka nors rasti, kas galetu dirbti, nekalbant jau apie alga. Turtingame pasaulyje profsajungos traukiasi jau gan senokai. Skandinavuose yra kita kultura, jie yra saziningi vienas kito atzvilgiu ir atitinkamai dirba, bet velgi. Jei imsim Norvegija - jie prasigyveno ne is darbo, o is naftos. Jei imsim Danija, prasigyveno jinai dar senais laikais is prekybos. Svedija berods is prekybos nuo senu laiku (nepamenu dabar tiksliai) ir kaip ir dalis Suomijos nenukentejo nuo pasaulinio karo ir ta dalis gyvena daug geriau nei kuri nukentejo. Taip pat sios salys yra sukaupusios kapitala! Investicijas! Kas irgi itakoja stipriai darbo uzmokesti ilgu laikotarpiu. Minimumas Vokietijoje net neegzistuoja, kitose salyse nelabai domejausi. Amerikoje tai is vis nieko nera, bet kazkaip neblogai jie gyvena. Ir kodel pvz kazkas turi teise riboti, kiek as noriu dirbti ? Realiai jei ateitu patikrinti kiek zmones dirba valandu, tai iskart gautu mano imone bauda, nes daug kas NEVERCIAMI, o savo noru dirba virsvalandzius ir uz tai gauna didesne alga. Ir as nesakau, kad is viso reikia atsisakyti darbo santykiu reguliavimo ar minimumo. Bet atsiprasau, fantazijos pakelti minimuma iki 1,500 per metus, tai yra dvigubai per 14 menesiu yra idiotiska ir tiek, nes tai sukelia ekonominius efektus, kurie niekam nepatiktu. Kas apgins darbuotoja ? Tik jis pats! Ar tu laikaisi tos nuomones, kad kiekvienas tegul baigia ka nori, o paskui jau ji islaikom, nes dar vieno tukstancio teisininku niekam nereikia ? Velgi, mes kalbam apie viena imone ir kas joje lemia atlyginima ar visa sali ? Tai tas pats kas mikro ir makro ekonomika. Nors itakoja vienas kita abu, bet priklausomai ka analizuojame, kiekvienas veiksnys lemia skirtingai. Islandija, jinai bankrutavo ne del to, kad valstybes islaidas pastoviai turejo per dideles. Graikija, Ispanija, Italija, Airija ir panasu gali buti Prancuzija yra tokioje sudinoje padetyje, del to, kad jie pastoviai gyvena i minusa, tai yra gyvena skolon. Graikijoje turbut dar 50% turi trauktis algos ir ten del daug betvarkes yra kaltos butent profsajungos, kur yra kruvos apribojimu dabro judejimui ir pan. Profsajungos kai igauna labai didele galia, pradeda elgtis kaip mafija (kas joms priklauso, tas gyvena kaip karalius, kas nepriklauso, tas skursta), kol per viduriuka, tol su jomis viskas gerai.
blizzard 2013-01-19 12:16
Tai kad jau ne apie tūkstančius kalbam jau 3-5 darbuotojai į vieną darbo vietą labai didelė konkurencija, nepatiks kad nenori dirbt už minimumą, suras kitą o dabartinei situacijoj 3-5 darbuotojai į vieną darbo vietą labai dažnas variantas.
immortallt 2013-01-19 12:38
Neimkit amerikos kaip pavyzdzio, netinka del labai, labai daug priezasciu. Viena is ju, JAV doleris yra tarptautine valiuta ir jos isleidima dengia kitos salys. Kitas dalykas, tai yra didele ekonomika, kurioje gaminama viskas, mes esame maza ekonomika, su ju strategija, mes pakeltume daugiau kaimynu ekonomika, nei savo. Problema yra, kodel yra 3-5 darbuotojai i viena vieta ?! Turetu max but 1.1 darbuotojas. Daznai priezastis ta, kad chebra geriau geria, nei kelia kvalifikacija. Toliau, pasirenkama leva profesija. Dar toliau, galu gale rinkoje dar nespejo isikurti pakankamai darbo vietu ir tik nepradekit kalbeti apie tarybines imones. Kasininkus kaip suefektyvinti ? Stipriai padidinti savitarnos kasu skaiciu, kur viena kasininke aptarnauja 6-8 automatus. Taip realiai kazkur 5x daugiau darbo atlieka ir atitinkamai gales kilti ju alga. O siaip kasininkais vakaru pasaulyje dirba dar jauni zmones, nieko nebaige, o ne 30-40 metu moteriskes vos ne. Emigracija, praradom tik milijona.... Ir dalis sugris, kai ekonomika susilygins daugmaz. Panasi situacija tiksliai zinau, kad buvo tiek Airijoje, tiek Norvegijoje. Kai kurie isvaziuoja mokytis, kiti igyti kvalifikacija, treti uzsidirbti pinigu NT arba verslui, dar kiti yra tiesiog marozai, kuriais reiktu dziaugtis atsikracius, na o dalis ir liks tenais. Beje, dauguma vis sako, va estai, koks geras pavyzdys! Bet kazkodel mes vis kairiuosius issirekam, kai estai kairiuju ne karto nebuvo issirinke nuo nepriklausomybes! Tai gal reiktu atitinkamai elgtis, jei norim kaip kiti gyventi ? Ar kaip mazi veikti reksit vidury gatves, kad gavot tik viena saldaini, kai kiti gavo du ?
Simplicity 2013-01-19 13:19
Tai niekas dėl to ir nesiginčija, kad reikia naujas darbo vietas kurti. Būtent tų naujų darbo vietų kūrimu ir turi pasirūpinti į Seimą išrinkti didieji protai. Kol manęs neapšaukėt „homo sovieticus“, paaiškinsiu ką turiu galvoje Pvz., turim nereguliuojamas pėsčiųjų perėjas, jose daužomus žmones, verslininkus ir universitetus, bet neturim pinigų brangiems šviesoforams. Kai Šiauliuose nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje užmušo einantį pradinuką (toje gatvėj leistinas greitis yra 50, o prieš perėją jis ribojamas iki 40 nuo 7 iki 19val). http://etaplius.lt/per-pesciuju-pereja- ... imacijoje/ Pasak valstybės tarnautojų, pėsčiųjų šviesoforo įrengimas atsieitų ~300 tūkstančių litų. Kas trukdo susodinti verslo įmones ir universitetų studentus prie bendro stalo? Gabieji elektronikos, elektros ir mechanikos inžinerijos studentai galėtų suprojektuoti lietuvišką šviesoforą (socialinių mokslų studentai tarp savęs galėtų popierius pasistumdyti) ir jį pagaminti lietuviškoje įmonėje, prižiūrint tiems patiems studentams. Neįkainojama patirtis būsimiems inžinieriams, verslui puiki galimybė kažkiek užsidirbti ir susirasti potencialių darbuotojų, o paprastiems mirtingiesiems — saugumas Lietuvos gatvėse. Jei sukurtas produktas bus nusisekęs, tai jį būtų galima tobulinti ir pardavinėti kitoms šalims. Iš čia ir naujos darbo vietos darbininkams ir specialistams. Simple. Gerai blizzard surašė dėl vartojimo. Airiai šiknoj, bet tos šiknos priežastimi finansų ministras įvardijo visuotinį taupymą ir biudžeto karpymą. Visi taupo ir dėl to jaučiamas sąstingis daugelyje sektorių. Mažmeninės prekybos sektorius yra kritęs iki neregėtų žemumų ir atsigauna tik prieš didžiąsias šventes, o kainos yra pakilę geru 20% lyginant su praėjusiais metais .Jei ne naujas darbo vietas kuriančios užsienio kompanijos (Google, linkedin, paypal/ebay, hp ir t.t.), tai būtų visai nesmagu. Tik bėda ta, kad jokia tokio kalibro kompanija į Lietuvą neis ir šimtų vietų nesukurs, nes lietuvių kalba dar ne tokia populiari kaip anglų, ir retas užsienietis ją moka
Aidas 2013-01-19 13:23
Iš esmės viskas simple, Simplicity. Ale kad pas mus visi nori babkių kuo daugiau, ir laisvo laiko ne mažiau. O visi kiti tegu eina na...
immortallt 2013-01-19 13:31
Simplicity, del tarybu sajungos cia ne tau, tik apsidraudzia del kitu komentatoriu Taip, valstybe gali itakoti darbo vietu steigima, tai ir turi buti daroma, ta ir maciau darant praeita vyriausybe. Tiesa, jinai pirma daug koses pries tai turejo issrebti ir nebuvo taip viskas paprasta. Nesakau, kad vyriausybe/seimas nieko negali padaryti, bet nera taip, kad uzsimane ir padare per puse metu ar viena kadencija - tai yra ilgas procesas. Be to, valstybines imones Lietuvoje steigti yra nesamone, patys matome kas dedas su dabar turimomis. Pirma jas reikia sutvarkyti, tada galima kazka daryti. Kas del sviesaforo pavyzdzio, tai cia realiai seimas ne prie ko, cia jau yra savivaldybiu/keliu direkcijos, universiteto ir verslininku reikalas. Seimas negali kiekvieno atvejo spresti ar uzsiimineti smulkiais projektukais. Ju darbas sutvarkyti makro aplinka pagrinde ir kokie nors stambus projektai itakojantys makro veiksnius. Daug kas cia stumia, kad velniop mums reikia visokiu Baclays, IBM ir pan., bet butent tai yra imones, kurios trumpu laikotarpiu sumoka daug mokesciu, ilgu laikotarpiu pakelia musu darbuotoju ir vadovaujancio personalo kvalifikacija, nes mes galime greitai mokytis is pavyzdziu! Kai mokaisi is savo klaidu, procesas uztrunka daug ilgiau. Ir po galais, lietuviai negyvena taip blogai, kaip jie save pasauliui bando parodyti. P.S. tie kas skelbia, kad verslas klesti is darbuotoju, tai paprastas paskaiciavimas: padalini visa pelna ant darbuotoju skaiciaus, gauni papildomas 300LT pajamas. Taigi i rankas padidejimas butu apie 150LT/men. bet imones nebeinvestuotu i kapitala, negautu absoliuciai jokio pelno ir dauguma ju tiesiog uzsidarytu ir pinigus investuotu arba isvaziuotu i uzsieni ir po metu kitu, Lietuvoje nedarbas butu arti 80%.
blizzard 2013-01-19 13:38
Tai sakai mes gerai gyvenam? tame ir esmė kad mes užsiimdami juoda veikla gyvenam prasčiau nei vidutinis europietis sumokėdamas visus mokesčius ir pirkdamas ne užsienietišką kurą..
Arthuras 2013-01-19 14:09
Gabieji studentai?.. Pvz. ŠU patikėk, kokie gabūs mokosi... Galima būtų projektuot ir kažką tokio galvot. Bet ar tu manai, kad atsirastų investuotojų, galų gale tų darbuotojų? Taip tik atrodo, kad jų atsirastų - labai tuo abejoju...
blizzard 2013-01-19 14:34
Arthuras, tai pateik pasiūlymų jeigu mūsiškiai tau atrodo kvaili ką keistum kad situacija būtų geresnė? ar tau atrodo kad situacija Lietuvoje labai gera?
Simplicity 2013-01-19 14:59
Arthuras, iš kur tiek lietuviško pavydo? Atseit, didžiausias blogis, kad nieko nebaigęs (t.y., elektrikas, santechnikas ar tave maitinantis virėjas) gali iš skandinaviško atlyginimo normaliai gyventi? Sakydamas normaliai, turiu omeny tai, kad to atlyginimo pakanka ne tik pragyvenimui, bet dar kažkokiam gerbūviui susikurt? Sunku suprast, kad skurdas, dalinimasis į kastas (baigęs vs. nebaigęs ir pan.) gimdo tik agresiją? Visur yra koks nors kritinis taškas, kurį pasiekus įvyksta lūžis. Pvz., kam eiti dirbti į fabriką už 1000 litų, jei galima nuo keturių BMW X5 veidrodėlius nulupti ir „pridavus“ keliskart daugiau pasiimti? Jei tu negerbi žmogaus be aukštojo mokslo diplomo, tai nereikėtų stebėtis jei toks, iš nepagarbos tau, nosį tamsioj tarpuvartėj sugurins ir paėmęs vertingesnius daiktus tamsiais kiemais pabėgs Va čia atsiskleidei visu gražumu. Net ir aukščiausios klasės specialistas ar verslininkas nėra apsaugotas nuo nedarbo. Gyvenime būna visaip, net ir sėkmingi verslai sustoja. Net nebūdamas idiotu imsi vos ne pirmą pasitaikiusį darbą tik tam, kad būtų laiku apmokėtos sąskaitos ir pavalgydinta šeima
Arthuras 2013-01-19 15:28
Taip, visaip būna. Bet kai žmogus uždirbdamas kapeikas pradeda kurti šeimą, imti lizingus, paskolas - atsiprašau, bet jis kvailas. Verslai nesustoja per vieną dieną. Darbo per vieną dieną taip pat neprarasi, visada gali jausti, ar tu kilsi karjeros laiptais, ar ta kompanija kurioje dirbi yra nestabili ir pan. Reikia GALVA galvoti. Ir turėti atsakomybės. Nes iš dabartinių jūsų pasisakymų galima suprasti, kad dėl visko kalta tik valdžia, kad liaudis vargsta. Ne, tai netiesa.
afor 2013-01-19 15:33
seip siulyciau nebelaukti griztanciu emigrantu, dauguma ju perkasi bustus uzsienyje. net ir naujai atvaziave iesko budu cia pasilikti. mazdaug trecdalis net negrizta atostogu i Lt, nes pigiau pasikviest tevus pas save (draugai jau jau seniai cia gyvena), ar aplankyti pvz. Ispanija. cia aprasiau savo pazistamu rata.apklausa 50-100 zmoniu:) seimoje gaunant 2 MMA galima lengvai isgyventi iki naujos algos ir dar pasitaupyti. nesunku gauti paskola bustui. bandau pasakyti, kad emigrantai atsiuncia/siunte labai daug pinigu i LT. kazkada apie tai rase, ar tik ne nesudaro 3-5% BVP. galit pagooglint. http://www.anglija.lt/straipsniai/nauji ... siems.html pernai 5% http://www.respublika.lt/lt/naujienos/l ... u/,print.1 o dabar ta aukso gysla traukiasi
Simplicity 2013-01-19 15:36
Mažai tu dar gyvenimo matęs jei naiviai manai, kad viską galima numatyti ir paskaičiuoti Lietuvių liaudies išmintis byloja: „Jei žinotum kur krisi,— pagalvę pasidėtum“ p.s. Tai, kad niekas iš čia esančių ir neužtarinėja sėdinčių ant pašalpų. Kalba eina apie dirbančiuosius ir jų galimybę sukurti darbo vietas tiems patiems pardavėjams ir dirbantiems paslaugų sektoriuje. Jei dirbti neapsimoka, tai kažkuri dalis eina kitais būdais greitų pinigų prasimanyti p.p.s. Mažiau pykčio, nes dar kokią skrandžio opą įsivarysi
afor 2013-01-19 15:42
beje, kad ir kaip gerai as beuzdirbciau uzsieni, as vistiek piluosi kura nelegaliai, jei tik gaunu. tad gal cia toks musu mentalitetas? jei teisingai issireiskiau?