Fedora 18 – nauja Linux distributyvo versija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

teraxas 2013-01-24 21:44
Išbandžiau praėjusią savaitę. Vis tik nusprendžiau likti prie Ubuntu su GNOME-shell. Apskritai - Fedora klaidinanti - bando apsimesti Ubuntu - draugiška distribucija. Anaconda - bug'ų maišas. Bent aš - vos ne vos per jo lūžimus paleidau instaliaciją. be to jame labai apribotas particijų valdymas. Šitai sukliudė ir metant Fedorą lauk - jos particijos kažkokiu būdu buvo užrakintos. Nesigilinsiu - tiesiog pirmą kartą tą mačiau. Instaliavus viskas maždaug veikia out-of-the-box. Jokių driverių nereikia - gražu. Tik problema - nėra jokių codec'ų. Man taip ir nepavyko priversti Rhythmbox'o ir Totem'o palaikyti closed-source formatus. Taip pat sunkiai sekėsi perprast ir RPM paketų subtilybes. Ką supratau, tai jog GUI paketų valdymui Fedoroje yra tragiškas. Jei Ubuntu žmonės terminale paketus tvarko tik jei moka ar nenori naudotis Ubuntu Software Centre'u, tai Fedoroje visi mano bandymai naudotis GUI sprendimais baigdavosi baisiom nesekmėm. Ne ką mažiau įdomiai sekėsi ir su papildomų repozitorijų pridėjimu (mat be jų Fedoroje gamyklinius driverius ar codecus matysi kaip savo ausis). Pridėti tai pridėti, bet pasirodo joms dar ir visokių raktų reikia, kurie paslėpti kažkur sistemos kataloguose ir pridėt juos reikia rankiniu būdu. Na ir kai galų gale Fedora jau darėsi malonu dirbti (vis tik naujausi paketai daro savo - tikrai daugelis programų yra naujesnių versijų nei Ubuntu repozitorijose, be to gnome-shell fedoroje veikia nuostabiai) pribaigė vienas trūkumas. Fedora nedraugavo su mano laptopo sleep'u( tiksliau pabudimu iš jo), ką aš jau tingėjau tvarkyt, nes man reikėjo pilnai veikiančio kompiuterio. Išvada: Fedora neblogas programuotojo darbo arklys, kuris gali daug, bet jam reikia juodai daug konfiguravimo. Ir net tada gali po kokio update'o kas nors susiknist. o ir paketų valdymas reikalauja terminalo išmanymo, tad eiliniam vartotojui nei kiek netinka. Todėl paprastam vartotojui ar tokiam, kuris turi ką veikt be OS konstravimo labiau rekomenduočiau bet ką iš Ubuntu šeimos. Jei jau Gnome-shell, tai kad ir , kuris iš esmės yra Ubuntu su Gnome-shell grafine aplinka. Tas pats kas Fedora, tik be visų sudėtingų nereikalingū nesąmonių ir ant tvirto Ubuntu pagrindo. Pats šitą naudoju - pasaka.
Darek 2013-01-24 22:36
kokius repo naudojai ? instaliavus fedora pirmiausia pridedi rpmfusion repo tada codekus pats susiranda , o apie raktus isvis beveik nieko nzn nors naudojaus jau 2 metus , kai pridedi nauja repo kartais praso tik patvirtinti rakta bet ranka kazka daryti dar nereikejo o fedora didziausi minusai yra tai kad video driverius reikia "ranka"instaliuoti nors nieko sudetingo tikrai nera tiesiog copy paste http://www.forums.fedoraforum.org/showt ... p?t=280750 ir kartais sunku rasti rpm faila kai kuriom programom pvz kazam , Furius ISO Mount, steam daugiau repo gali rast cia http://repos.fedorapeople.org/
teraxas 2013-01-24 23:41
Berods fusion ir buvo. Suinstaliavau jo RPM, paskui reikėjo rakto jam - gal tiesiog radau kokio protinguolio paaiškinimą kaip tą padaryt per aplinkui, bet tai man pasirodė gan durnas dalykas. Codecų man ji niekaip nesugebėjo sutvarkyt. Tiksliau totemas vis siūlydavo jų ieškot ir nerasdavo, o rhythmboxas vis tiek rasdavo tik .flac failus. Nors codecus visus vėliau rankiniu būdu instaliavau - nepadėjo. Na žodžiu Aptitude ir Ubuntu man labiau prie širdies O tas Ubuntu GNOME Remix siūlo iš esmės tą patį ką Fedora. Tik be visų problemų. Prie to ir liksiu - nemėgstu kariauti su savo kompiuteriu. O ir šiaip - šita atšaka panašu laimi, tad yra labiau visuotinai palaikoma.
UgniusM 2013-01-25 01:34
Vien dėl to kvailo planšetinio Gnome 3, mečiau visokias Fedora's į šalį.. MATE ir CINNAMON kad įtraukė
sz520qm 2013-01-25 02:00
https://plus.google.com/111104121194250 ... CiB7kTLXTh Alan Cox nuomonė. http://www.dedoimedo.com/computers/fedora-18-kde.html Dedoimedo nuomonė.
teraxas 2013-01-30 17:01
Bijau, kad iš to ką patyriau - abejoms apžvalgoms tenka pilnai pritarti. Beveik bet kuriam vartotojui geriau žiūrėt į OS iš Ubuntu šeimos, o ne šitą betvarkę.