Skalūnų dujų era Lietuvoje gali baigtis neprasidėjusi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

modis 2013-01-29 09:59
Lietuvos "žalieji". Ramanausko žodžiai buvo tiesiai į taikinį" "Lietuvos žalieji, kaip arbūzai. Išorėje žali, o viduj raudoni". JAV išgauna dujas ir kažkaip problemų nėra. Vanduo dagus iš čiaupo (facepalm). Kaip tai įmanoma?
immortallt 2013-01-29 10:06
Vanduo susimaišęs su dujomis ?
tvset 2013-01-29 10:15
Tendencija, kuri anksčiau ar vėliau privalo keistis...
Arns 2013-01-29 10:20
Ak taip, tiesa, verslui reikia nuolaidžiauti. Tegu jis ir nesilaiko įstatymų, tegu ir slepia mokesčius, tegu ir ieško įstatymo spragų, bet gi jis yra verslas. Tai jis, o ne žmogus turi pirmenybę... Žinai kuo skiriasi išsivystęs pasaulis nuo pvz Afrikos? Tuo kad pastarųjų nedulkinas kas tik užsigeidęs. Mūsų vergiškumas pinigui nori atsiduoti bet kam, kad tik ką duotu... Tad jei JAV savo begalinėse dykynėse ką nori tą ir išdarinėją, tai nereiškia kad ir mes savo draustiniuose, miesteliuose turime padaryti. Aišku tokie kaip modis nesupranta, kad gamtos ciklai kur kas sudėtingesni nei nupiešta mokykliniame vadovėlyje
Leons 2013-01-29 10:37
Man atrodo, kad modis dar geriau apie tave visą tai supranta, nes tu visur įžvelgi sąmokslo teorijas Čia blogiausiu atveju, tektų tiesiog perkelti galbūt kelias šeimas, kurioms žinoma kompensuotu su kaupu už tai. Apskritai apsurdiška tokius ekonomiškai naudingus projektus stabdyti. PS. Afriką dar ir kaip "dulkina" visi (speju, jog tiesiog elementaria rašybos klaidą padarei ir iškreipei prasmę, nes kitu atveju neįsivaizduoju kokioje realybėje gyveni)
Arns 2013-01-29 11:09
Yra sąmokslo teorijos ir yra praktika. Tiesiog užsienyje įstatymai visų pirma gina žmogų, tik paskui įmonę (JAV kiek kitaip, nes savo žemėje gali daryti ką tik nori, tad "degančio vandens" problema pas kaimynus sunkiau išsprendžiama). Deja pas mus net ir skandinavai, pvz danai su kiaulėmis, švedai ir suomiai su miško kirtimu, visiškai nesilaiko to, kas pas juos namuose yra norma. Tad kaip tikėti, kad visiškai socialiai neatsakingi amerikiečiai nesivaikys vien tik pelno? Juolab, kad jau minėta, kad mūsų skalūninių dujų numatomi plotai driekiasi po draustiniais, apgyvendintomis teritorijomis. Taip pat yra kur kas giliau nei JAV. Maža to, požeminiai vandenys "drėgnoje Lietuvoje" kur kas labiau išsiraizgę nei dykynėse. Kompesuos su kaupu? Parodyk kam kompensavo kaip priklauso. Esmė tokia, kad Lietuva negali kompensuoti daugiau nei leidžia įstatymai, o jie švelniai tariant nuo rinkos kainos skiriasi 2-3 kartus. Va todėl visi aplinkkeliai, sąvartynai, LEZ'ai taip sunkiai skinasi kelią, nes žmogui didelis nuostolis savo žemę parduoti valstybei. Kitas reikalas, aš nesuklydau. Afriką visi kas tik netingi dulkina, nes užtenka keliems suinteresuotiems numesti kaulus, ir jie jau tarnaus kompanijoms. Taip ir gaunasi, kad valstybė gauna centus, o įmonės milijardus. Nors socialiai atsakingesnėse šalyse tokių didelių skirtumų neatsiranda. Tad reikia apsispręsti, ar mes rūpinamės savo žmonėmis, ar pataikaujame kompanijoms. Gaila, bet panašu Lietuvoje daug mąstančių kaip tu, kad dėl cento pasiryžę keliais šliaužioti, o ne tartis kaip lygiaverčiai partneriai.
evaldosia 2013-01-29 12:14
biurokratija stabdo bet kokia gyventojų veiklą,ir čia tokia bėda ne tik lietuvoje bet ir amerikoje ir rusijoje.čia susikuria kaip koks organizuotas valstybinis klanas.ir jis su laiku vis plečiasi ir reikalauja vis didesnių mokesčių mokėtojų resursų.čia reikia valstybės išlaikomų vietų ribojimo įstatimiškai pvz:100 gyventojų ne daugiau negu 18.
Creatium 2013-01-29 12:17
Rūpinimasis žmonės yra tuomet, kai yra visų pirma išsiaiškinama kokios galimybės yra eksploatuoti vienus ar kitus dujų šaltinius. Dabar net nežinome kiek dujų turime. Ar išvis jų turime. Šioje vietoje daroma lygiai ta pati klaida, kaip ir su VAE. Projektai stabdomi net neišsiaiškinus jų naudingumo ir galimybių. Ir čia ne "nepagarba žmogui" kalta tai tikrai. O žmonės niekada negali būti vienintelis tikslas. Nes su mūsų požiūriu į tam tikrus dalykus, tai gali būti, kad užsikonservuosime savo sultyse ir sėdėsime papūvę Europos rūsyje. Tai vienam kiaulių kvapas stebina, tai kitam vaizdą darko už kelių kilometrų stovintys elektros stulpai, trečiam galva baigia nusprogti nuo vėjo malūnų, ketvirtas bijo atominio sprogimo Visagine. Žiū, net jūroje žmonės nenori matyti vėjo jėgainių. Paprasčiausiai nimbiai, ne daugiau.
Shinigami 2013-01-29 12:55
Pas mus kaime yra vienas mažas ūkininkas kuris jau seniai užsiiminėja ūkių ir niekam iki šiol netrukdė. Bet dabar vienai išsilavinusei moteriškei pradėjo trukdyti retkarčiais srūtomis ir mėšlu patrešiami laukai. Bet tik jei, jos vyrui netrukdo. Ji net vegetarė yra ir vaikus tik žole iš kiemo šere. Pienių kieme prisirenka ir mišrainę daro. Tad nieko nuostabaus, kad Lietuvoje nieko ne įmanomą daryti. Nes kad ir ką bedarytum vis tiek kažkam tai kliudis. Kažkas sako statyti vėjo jėgaines toli nuo gyvenviečių ir viskas bus gerai. Bet realybėje viskas kitaip. Musu klientas prie miško norėjo atidaryti karjerą ir ten niekas kilometro spindulių negyvena. Tad jokiam žmogui jis netrukdytu. Tai priešininkai pareiškė, kad trukdys laukiniams gyvūnams Nors medžiotojai jiems netrukdo. Tas pats ir su skalūninėmis dujomis. niekas realiai net nežino kiek jų turime ir ar apsimoka jas eksploatuoti, o jau visa banda stojasi piestu prieš gavyba. Gerai, kad nepradėjo dar aiškinti, kad per viena vamzdi pumpuos dujas, o pro kita į jų vietą leis radioaktyves atliekas.
Leons 2013-01-29 13:12
Suklydai, nes nežinai ką reiškia žodis pastarasis Nežinau, kokį tu čia pataikavimą matai toms įmonėms. Prieštaraudami skalūnų žvalgybai kaiptik Gazpromui pataikaujama, nes būtent šiai kompanijai tai yra labai neparanku. Dėl tų kiaulidžių tai taip pat labai smarkiai perspaustas reikalas, mano gimtinėje irgi visi labai prieš jas kovojo, fantazavo apokalipses, bet, kai merdinčiame rajone sukurė daug darbo vietų su nelietuvišku atlyginimų, visos bėdos baigės. Dėl vėjo jėgainių irgi prisimasto žmonės nebūtų dalykų. Pakruojo rajone pastatė 3 tokius vėjo malūnus visai šalia mažo kaimelio ir nieks nesiskundžia, problemų nekyla. Žmonės savo mintyse tokias problemas susikelia.
Arns 2013-01-29 14:14
Kai Gasprom kas daroma, tai pataikavimas įžvelgiamas net nieko nedarant, o kai Vakarų įmonės atvirai tyčiojasi, visiem "trūksta įrodymų" Niekas ir nesako, tiek Gasprom, tiek dabartiniams dujininkams papildoma konkurencija nėra trokštamas dalykas. Tačiau viską reikia skaičiuoti, ir atminti jog žingsnio atgal nebebūna. Atkimšai kamštelį ir džinas paleistas. Jei nebus tikėjimo, kad įmonė dirbs sąžiningai, kad ją kontroliuojančios įstaigos tikrins kaip priklauso, o ne per Kalėdinius vakarėlius, viskas būtu kitaip. Būna, kad žmonės gręždami gręžinį tiek prisidirba, kad paskui kiemas, ne tik jų skęsta, ir neina niekaip sutvarkyti. O atsakingi asmenys nusiplauna rankas "techninis neatitikimas', "darbuotojo klaida" ir kaltų nėra. O čia net nesidominčiam aišku, kad pils daug chemijos, sprogdins. Kažkas pasavivaliaus ir nusiplaus rankas (kaip pvz Williams istorija, neremontavo neremontavo Mažeikių naftos, bumt ir sprogo svarbus katilas. Šimtamilijoniai gamyklos nuostoliai, o atsakingi asmenys jau savo šalyse pasislėpę (paprasčiau tariant, tuos nuostolius dengė Lietuva, nes neuždirbę mažiau mokėjo į biudžetą, o pelną maksimaliai išspaudę paliko tegu ir sugriūti gamyklą, svarbu už rankos nepagavo kol dirbo)). Skirti reikia tarp "žmogui nepatinka" ir jo kieme atliekamų (sėkmės atveju ir iškeldinimu) veiksmų. Aišku galima sėkmingai vystyti teroro politiką, kaip pvz nekilnojamo turto įmonės sėkmingai degino Šnipiškes, tuos kurie neleido jiems pelniuko susisukt...
sigun 2013-01-29 21:40
Nu tik nereikia. Jei taip būtų, nebūtų įvykę tokių atvejų kaip pvz. su kapinių statybomis Kaune. Iš tarybos sprendimo sužinoję kur preliminariai turėtų būti statomos kapinės, pora veikėjų susipirko skubiai žemes, kurios anksčiau niekam nebuvo įdomios. Ir kai jau pajudėjo žemės pirkimo konkursas, verslininkai norėjo 16 kartų didesnės kainos, nei įprasta tame rajone. Atseit ūkinikaus. Dykynė iki šiol. Arba su Panemunės tilto prieigomis, kur pora moteriškų turi žemes ir šitiek metų šokdina - arba pirkit už kelioliką kart didesnę vertę nei rinkos tame rajone arba nuvažiavimo nuo tilto nepastatysit, nes neužteks vietos. Tas pats su euro geležinkeliu... Tas pats su elektros jungtimi su lenkais.
Arns 2013-01-29 22:08
sigun, nori žmonės ir šokdina. Bet jei valstybė nusavins žemes "savo reikmėms", jų galima pasiūlyti kompensacija nuo rinkos kainos skirsis kelis kartus. Tu čia palietei opą kitą problemą, kad nemažai valdininkų prieidami prie reikiamos informacijos ją nutekina savo reikmėms, taip ir atsiranda garsiausiai rėkiantys turtuoliai, tarybų narių seserys ar anytos...
Eidumukas 2013-01-29 22:13
CK 4.67 straipsnis. Daikto paėmimas Valstybei paimti daiktą iš savininko visuomenės poreikiams teisingai atlyginant... Rinkos kainomis atlyginama. Visa procedūra juk nustatyta, gali skųsti kainą teismui. Ir taip būna daroma. Viskas tvarkoje šitoje vietoje.
Arns 2013-01-29 23:04
http://www.geodezija.lt/nutarimas%20del ... arkos.html pasiskaitai ir supranti, kad jei ne didmiestis ar kurortas, viską skaičiuoja pagal "žemės našumą". Švelniai tariant tai neįvertina nei rinkos kainos, nei aplinkos kainos (taip išeitu, kad vaizdingas pajūris būtu kompensuojamas kur kas mažiau nei kokie Biržų dirvonai)... Taip, kad metodika mažai patikima. Juo labiau apart valstybinių įstaigų, privačios bendrovės, kurios realiai užsiima tokių objektų pardavimais nenaudoja šios metodologijos. Be to, jei kalbėtume konkrečiu šiuo atveju. Po gyventojų namais randami telkiniai. Į kainą atlygintino tai neįskaičiuotu (juolab kad pagal LR įstatymus, visi gamtos turti priklauso valstybei). Ar jaustumeisi laimingas, kai sėdėjai ant aukso puodo, bet tave kaip šunyti nuvarė turtingi dėdės? Va iš tokių neteisybių visi ir nepasitiki kompensavimu.
Vytax 2013-01-29 23:32
Arns: http://www.infolex.lt/ta/75193:str47
Arns 2013-01-29 23:44
Vytax 2013-01-29 23:59
Arns: Dar pasiskaityk apie individualų turto vertinimą: http://www.infolex.lt/lite/ta/58917
Arns 2013-01-30 08:57
vis vien vertinama pagal metodikas. P,ius pagalvokim, tai kodėl gi stringa projektai, kai žmonės užsiprašo astronominių sumų, kai turto vertintojai pasako "anava prieš pora savaičių parduotas tas sklypas, esminės vertės pas jus nėra". Ar "patys už keliskart mažesnę sumą pirkot pernai, kas esminio įvyko kad keliskart pabrango?" Taigi, jei valstybė tikrai sugebėtu tinkamai atlyginti, tai ir iš nacionalizavimo nebūtu problemų. Tačiau kai jie viską pasiskaičiuoja savaip, taip ir gaunasi nesąmonė.
Shinigami 2013-01-30 10:01
Nacionalizuoti privatų turtą nėra taip lengva. Jei asmuo užsispirs tai galima ilgus metus bylinėtis teismuose ir valstybė vis tiek nieko ne peš. Va pats ir atsakei į savo klausimą. Tu sėdi ne ant savo turto, o ant svetimo (valstybės) turto. Tad kodėl kažkas tau turėtu mokėti už tai kas tau ne priklauso?