Sunkioji technika Naujojoje Zelandijoje kels dirbtinius žemės virpesius (Video)  (1)

JAV Žemės drebėjimų inžinerijos ir imitavimo tyrimų centras (Network for Earthquake Engineering Simulation) į pietinę Naujosios Zelandijos salą išsiuntė galingą 29 tonas sveriantį sunkvežimį "T-Rex", kuris išprovokuoja dirbtinius žemės drebėjimus, praneša "Discovery.news.com". Tokius bus mėginama sukelti nuo stichijos pastaraisiais metais ne sykį smarkiai nukentėjusio Kraistčerčo miesto apylinkėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis sunkvežimis imituoja žemės drebėjimus ir atskleidžia, kaip elgiasi po juo slūgsantys uolienų ir nuosėdų sluoksniai. Tokiu būdu mokslininkams suteikiama galimybė savo akimis pamatyti, kaip žemės drebėjimų metu virpa žemės klodai. Sunkvežimis Naująją Zelandiją turėtų pasiekti kovą.

"T-Rex" inicijuoti ir surinkti seisminiai duomenys inžinieriams suteikia vertingos informacijos, atsižvelgiant į kurią Kraistčerče bus atstatomi žemės drebėjimų sugriauti pastatai. Į gruntą siunčiamos dirbtinės seisminės bangos sudaro sąlygas įvertinti, kuriose vietose gruntas linkęs elgtis kaip skystos ar birios medžiagos telkinys, o kur gruntas yra stabilesnis. Atsižvelgdami į gautą informaciją, inžinieriai galės statyti žemės drebėjimams atsparius pastatus, tačiau iš pradžių jiems reikia išsiaiškinti grunto charakteristikas konkrečiose teritorijose.

"Žemės drebėjimams atsparių pastatų statybos prasideda nuo jų projektavimo ir žemės geologinių savybių įvertinimo, - aiškina Teksaso universiteto (JAV) profesorius Bredis Koksas (Brady Cox). - Grunto spūdumas (standumas) ir išsisluoksniavimo tipas turi labai didelės įtakos žemės drebėjimų poveikiui."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)