Ar naftos gavyba gali būti žemės drebėjimų priežastis?  (6)

Šiuo klausimų yra tam tikrų nesutarimų, tačiau JAV Geologinės tarnybos (USGS) mokslininkai tvirtina, jog naftos gavyba žemės drebėjimus sukelti gali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, ne tokio masto, jog apie juos būtų pranešinėjama žiniose. 2004 m. vykęs žemės drebėjimas, kuris sukėlė pragaištingą cunamio bangą, nuplovusią Sumatros salos ir kitų salų bei Azijos žemyno pakrantes, prasidėjo dėl litosferos plokščių judėjimo.

Naftos dažniausiai aptinkama nuosėdinėse uolienose, kurios šiaip jau yra ne kietos, o minkštos, pažliugusios. Kai įgriūva ar kaip nors kitaip juda minkštas gruntas, energijos išsiskiria kur kas mažiau – tokie reiškiniai vadinami „mini seisminiais įvykiais“. Juos vargiai galima aptikti ir pamatuoti Richterio skale.

Kaip visa tai veikia? Moderniomis technologijomis naftos gavybos kompanijos juodojo aukso turtingose teritorijose didžiuliais grąžtais gręžiasi į plutą (dažnai tai būna jūros ar vandenyno dugnas). Kartais gręžinių gylis siekia 3 km. Kai tirštokas vertingas skystis iš nuosėdų gręžiniais išsiurbiamas į paviršių, ištuštėjusią požeminę ertmę supančios uolienos slėgio veikiamos griūva ir užpildo gavybos metu susidariusias ertmes.

„Tais atvejais, kai eksploatuojamas didelis naftos telkinys (kurio tūris matuojamas milijonais barelių), žemės suslūgimai gali sukelti mini žemės drebėjimus“, - patvirtino USGS pakrančių geologas Robertas Mortonas (Robert Morton).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)