Robotizuota pelė savo tikrosioms „giminaitėms“ kelia stresą ir depresiją  (0)

Mokslininkai iš Vasedos universiteto (Japonija) sukūrė robotą – pelę WR-3, kuri turi kiek nestandartinę paskirtį, kaip būtų galima įsivaizduoti iš pirmo žvilgsnio. Robotizuotas žvėris atlieka labai paprastą funkciją – tikroms laboratorinėms pelėms ji sukelia stresą ir depresiją. Tai būtina tam, kad medikamentų bandymai vyktų maksimaliai efektyviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atitinkamų psichologinių sąlygų sukūrimas nėra jau toks paprastas dalykas, vykdant laboratorinius bandymus su gyvūnais, ypač kai tyrimai susiję su depresija. Pelių ir žiurkių depresijos būsena dirbtinai sukeliama, pasitelkiant medžiagas, kurios turi aštrų kvapą, arba tiesiog tam pasitarnauja fizinis krūvis, kai graužikai verčiami ilgą laiką plaukioti baseine. Egzistuoja ir kitų metodų – genų modifikacija arba nepalankių aplinkos sąlygų sukūrimas. Tačiau japonų mokslininkai yra įsitikinę, jog robotizuota pelė WR-3 šiam tikslui pasiekti yra idealus instrumentas.

Projekto autoriai atliko bandymus su WR-3 ir patikrino, kaip efektyviai mašina išgąsdino dvi grupės iš 12 žiurkių. Vertinant rezultatus, mokslininkai darė prielaidą, jog depresijos kankinama žiurkė juda ne taip aktyviai. Robotizuota pelė WR-3 pirmąją grupę įtakojo nuolat, tuo tarpu graužimai iš antros grupės buvo atakuojami periodiškai automatiniu režimu, kai tik gyvūnai pradėdavo judėti. Pasirodė, kad didžiausio efekto galima pasiekti periodiškai atakuojant suaugusį graužiką tuomet, jei jaunystėje gyvūnui buvo daromas poveikis ištisai.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)