„Gyvačių pamišimo“ sindromas: kodėl pitonai susimezga į mirtinus mazgus?  (1)

Mįslingas „gyvačių pamišimo“ sindromu vadinamas fenomenas, kurio ištikti pitonai nei iš šio, nei iš to pradeda vytis į mazgus ir galiausiai nugaišta, gali būti susijęs su graužikų (pelių, žiurkių) platinamu virusu, skelbia zoologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirtinai pavojinga žvynaroplių būsena, veterinarijos pasaulyje vadinama kūno inkliuzų sutrikimu (angl. – Inclusion Body Disease, IBD), ištinka nelaisvėje gyvenančius pitonus ir kitus smauglius, o pasireiškia keistu gyvačių elgesiu: jas ištinka „spoksojimo į dangų“ priepuolis (gyvatės ilgą laiką nepaaiškinamai žvelgia į viršų), jos apkvaista, pradeda megztis į neišpainiojamus mazgus.

„Jos susiveja į sudėtingus kamuolius, kuriuos išpainioti dažniausiai būna neįmanoma“, - pasakoja Kalifornijos universiteto gyvačių ekspertas, profesorius Maiklas Buchmejeris (Michael Buchmeier).

Kūno inkliuzų sutrikimas taip pavadintas dėl šia liga susirgusių gyvačių organizmuose (tiksliau - ląstelėse) aptinkamų svetimkūnių. Nors susirgimas yra ypatingai užkrečiamas, jo priežastys iki šiol nebuvo žinomos.

M. Buchmejerio vadovaujama mokslininkų grupė tyrė IBD sindromo protrūkį San Francisko „Steinhart Aquarium“ terariume. Tyrėjai užsikrėtusių smauglių DNR aptiko neįprastą virusą. Analizė atskleidė, jog virusas priklauso vadinamąjai arenavirusų (angl. – „arenviruses“) grupei, o tokių nešiotojai yra graužikai. Gyvačių organizmuose aptikta arenaviruso atmaina iki šiol mokslininkams nebuvo žinoma.

„Mūsų atrastas virusas yra vienas iš labiausiai neįtikimų dalykų, kokių virusologijos pasaulyje nebūta jau seniai, - tvirtina M. Buchmejeris. – Faktas, jog mums pavyko identifikuoti visiškai naują arenavirusų atmainą gali įnešti esminių pokyčių į šios virusų grupės kategorijų sistemą. Anksčiau šios grupės virusų buvo aptinkama tik žinduolių organizmuose.“

Tyrimo rezultatai pristatomi internetiniame leidinyje „mBio“, kurį leidžia Amerikos mikrobiologų draugija (American Society for Microbiology).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)