„AntWeb“: globalinis planetos skruzdžių katalogas 3D makrofotografijų formatu  (0)

Iniciatyva nufotografuoti visas planetoje egzistuojančias skruzdžių rūšis įgauna pagreitį. Akcijos iniciatoriai – Brajanas Fišeris (Brian Fisher) su kolegomis iš Kalifornijos mokslų akademijos (JAV) – ne tik rengia tarptautinį ekspozicijų turą po viso pasaulio muziejus ir mokslo įstaigas, bet ir įsteigė beprecedentį vizualinį skruzdžių archyvą „AntWeb“, kuriame jau spėta sukaupti tūkstančius Amerikos žemynuose gyvenančių skruzdžių rūšių. Projekto sėkmė entomologijos entuziastus įkvėpė projektą vykdyti nebe kontinentiniu, o jau globaliniu mastu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektas išties ambicingas – ne tik suregistruoti visas planetoje egzistuojančias skruzdžių rūšis, bet jas dar ir nufotografuoti makro masteliu, 3D formatu – tokiose fotografijose pritrenkiamai aiškiai matyti menkiausias vabzdžio pūkelis, čiuptuvėlis, antena ar sudėtinės akies elementas.

2012-ųjų gegužę „AntWeb“ archyve buvo jau 77 510 skruzdžių nuotraukų, reprezentuojančių 18 508 egzempliorius ir 8 304 (!) skruzdžių rūšis. Tikslas – kiekvienais metais sukaupti 10 tūkst. nuotraukų, informuoja BBC.

Kataloge bus galima rasti bet kurią skruzdžių rūšį – išties platus užmojis, turint omenyje menkus kai kurių rūšių morfologinius skirtumus. Motinėlės, darbininkės, kariai – įvairaus amžiaus visos jos atrodo labai skirtingai, net jei ir priklauso tai pačiai rūšiai. Ši aplinkybė dar labiau išplečia ir taip, rodos, sunkiai aprėpiamus projekto barus.

Jūsų dėmesiui – keletas beprecedentės kolekcijos egzempliorių. Visą unikaliąją kolekciją galite rasti, aplankę „AntWeb“ katalogą.

Rūšis: Cephalotes grandinosus

Aptinkamos Kosta Rikoje, Brazilijoje ir Bolivijoje. Kosta Rikoje – ypač retos. Gyvena drėgnose atogrąžų džiunglėse.

Rūšis: Acanthomyrmex concavus Aptinkamos Borneo (Kalimantano) saloje. Tai – polimorfinė rūšis. Fotografijoje užfiksuotas „dominuojančios” atmainos su didelėmis galvomis egzempliorius. Šios rūšies „mažumos” atmainų sutinkama rečiau. Rūšis: Dorylus kohli Šių blizgių juodų skruzdžių randama visoje Afrikoje, Indijoje, Pietryčių Azijoje ir Indonezijoje. Fotografijoje – egzempliorius iš Dramblio Kaulo Kranto. Rūšis: Titanomyrma lubei Ne visada skruzdės buvo mažytės. Ši neatsitiktinai tokį pavadinimą gavusi titaniško dydžio skruzdė-motinėlė (tiksliau, jos fosilija), buvo aptikta pernai Vajomingo valstijoje (JAV). Kaip galima įsitikinti, sparnuotoji skruzdė dydžiu prilygsta kolibriui. Šios rūšies skruzdės gyveno prieš 49,5 mln. metų. Rūšis: Ponera pennsylvanica Šiaurės Amerikos vidurio vakaruose ir rytuose plačiai paplitusi skruzdžių rūšis. Jų gausu ten, kur drėgna dirva. Jų galima rasti vejose, soduose, laukuose ir kitose žolingose vietose. Atvirose vietovėse lizdus suka žolynų šaknų gylyje, miškuose – dirvožemyje, irstančiuose medžių kamienuose, taip pat senose gilėse. Rūšis: Amyrmex br01 Šis matinis sutvėrimas buvo rastas Brazilijos džiunglių žemumose. Jo gentainių aptinkama Brazilijoje ir Argentinoje. Rūšis: Leptanilloides biconstricta Anduose, nuo Kolumbijos iki Bolivijos, aptinkama septynių Leptanilloides rūšių atstovių. Šioji Bolivijoje buvo atrasta 1923 m.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)