Indonezijoje atrasta vapsva-milžinė  (4)

Sulavesio saloje (Indonezija) entomologai atrado įspūdingo dydžio juodų vapsvų rūšį „Megalara Garuda“, kurios individai išsiskiria ne tik dydžiu, bet ir įspūdingais žandikauliais: šie kartais būna didesni už priekines vabzdžio galūnes, informuoja "Newscientist.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Entomologijos profesorė Lin Kimzei (Lynn Kimsey) iš Kalifornijos universiteto (JAV) ir jos kolega iš Berlyno gamtos muziejaus Michaelis Olas (Michael Ohl) aptiko išties neeilinį iki tol neregėtos vapsvų rūšies egzempliorių – 7 cm dydžio patiną.

Naująją rūšį mokslininkai pavadino „Megalara Garuda“, kas reikštų „labai didelis Garuda“. Garuda – pusiau žmogus, pusiau erelis – indoneziečių mitologinis Paukščių Karalius ir Indonezijos simbolis.

Akivaizdu, jog atrastos rūšies vapsvos yra plėšrūnės. Tiesa, skirtingai nei portalo skaitytojams neblogai pažįstamos japoninės vapsvos, medžioja jos kiek kitaip. „Megalara Garuda“ vapsvų patelės įgelia ir paralyžiuoja sutiktą kitą stambų vabzdį, užkasa jį žemėn, o greta susuka lizdą ir padeda kiaušinėlius, iš kurių išsiritusios atžalos minta joms sumedžiotu laimikiu.

Beje, milžiniškus žandikaulius turi tik šios rūšies vapsvų patinai. Kam jiems tokie? L. Kimzei ir M. Olas turi du galimus paaiškinimus. Gali būti, jog žandikauliai yra ginklas, kuriuo vabzdys gina lizdą. O gali būti ir taip, jog žandikauliai – tam tikras reprodukcinės veiklos atributas: patinėlis šiais „ragais“ apglėbia patelę poravimosi metu.

Kuri iš hipotezių teisinga, entomologai kol kas nenusprendė – vis tik apie „Megalara Garuda“ gyvenimą žinoma kol kas itin nedaug.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (4)