Keliautojas N. Zelandijoje aptiko didžiausią pasaulyje gyvą vabzdį  (11)

Gamtos mylėtojas žiniasklaidai noriai papasakojo, kaip dvi dienas atokioje Naujajai Zelandijai priklausančioje saloje stebėjo gigantišką vabzdį, nepabūgusį užsiropšti ant jo rankų ir draugiškai sutriauškusį morką. Milžiniškas į žiogą ar svirplį panašus gyvis, kurio gentainiai N.Zelandijoje vadinami didžiosiomis vetomis (maor. – „wētā“), buvo gerokai sunkesnis už žvirblį ir svėrė net triskart daugiau už pelę. Tai – didžiausias gyvas vabzdys, kada nors rastas mūsų planetoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

53-ejų metų entomologijos entuziastas Marko Mofeto (Mark Moffet) medyje rastas didžiųjų vetų atmainos Deinacrida heteracantha egzempliorius oficialiai yra didžiausias pasaulyje rastas vabzdys - jis svėrė 71 gramą. Nors vabzdžiai yra labiausiai paplitusi gyvūnų rūšis planetoje, jie, žinia, dydžiu ir mase galynėtis su kitomis gyvūnų padermėmis, negali nė iš tolo.

Vieni iš didžiausių vabalų Žemėje – galijotai (beje, jie puikiai skraido!) lervos vystymosi stadijoje sveria dar daugiau – iki 115 g, tačiau suaugę galijotai sveria tik pusę tiek.

Į didžiulį svirplį (galima tik įsivaizduoti, jei toks vasaros naktį „užgrotų“ kur nors prie lango ar durų) panašaus taikaus sutvėrimo sparnų ilgis siekė 18 cm. Šių šiurpaus dydžio vabzdžių aptinkama tik N. Zelandijai priklausančioje Mažojo Barjero saloje (angl. – „Little Barrier Island“). Beje, maorių šalyje aptinkama apie 70 smulkesnių vetų rūšių.

Manoma, jog kitose N. Zelandijos salose didžiausius šių vabzdžių egzempliorius sunaikino europiečių laivais į salas atkeliavusios žiurkės. M. Mofeto rasta veta yra patelė. Kaip tikras džentelmenas, gamtos mylėtojas damą pavaišino pietumis, o ši nesidrovėdama ėmė krimsti morką. Papuotavusią gigantę keliautojas paliko kur radęs. „Jai taip patiko morka, jog ji visiškai užsimiršo daržovę čiaumojanti tiesiog ant mano rankos, – juokiasi atradimo autorius. – Panašu, jog tą morką ji būtų sukrimtusi labai greitai. Bet mes žinome, jog tai – itin retas, nykstantis gyvūnas, tad nusprendėme nerizikuoti ir jai nesukelti virškinamojo trakto problemų.“

„Po tą salą mes klaidžiojome trise, – pasakoja M. Mofetas. – Klaidžiojome dvi naktis, specialiai ieškodami didžiųjų vetų. Ir mums kaip reikiant pasisekė. Dar labiau apsidžiaugėme sužinoję, jog mūsiškis egzempliorius yra didžiausias pasaulyje kada nors rastas vabzdys.“

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(5)

Komentarai (11)