Kamieninės ląstelės gali būti vienintelis būdas išsaugoti nykstančias rūšis (Video)  (3)

Šiaurinių baltųjų raganosių beliko vos 7, ir visi jie gyvena nelaisvėje. Scripps instituto ir San Diego zoologijos sodo mokslininkai stengiasi rasti būdą išsaugoti šią beveik išnykusią rūšį, kol dar ne per vėlu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkė Inbaras Ben-Nunas bando „perprogramuoti“ gyvūnų odos ląsteles, kad jos taptų kamieninėmis. Neseniai atliktų bandymų su žmonių ir pelių audiniais metu šis metodas pasirodė veiksmingas.

Visai nedaug trūksta iki stulbinančio pasiekimo. Jei mokslininkams pavyks panaudoti naujai susiformavusias kamienines ląsteles spermai ir kiaušinėliams sukurti, jie galės padėti raganosiams daugintis ir išlikti.

„Paimate gabalėlį odos ir turite odos ląstelių, – pasakoja Inbaras Ben-Nunas. – Pridedate keturis – vos keturis – genus, ir odos ląstelės virsta kamieninėmis.“

Tie keturi genai daro kamieninę ląstelę aktyvią. Turint kamieninių ląstelių, kurias galima paversti į bet kurios rūšies ląsteles, San Diego zoologijos sodo Genetikos skyriaus vadovas, dr. Oliveris Ryderis tikisi laboratorijoje padaryti tai, kas gamtai nepavyko natūraliu būdu.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)