„Salto mortale latentis“ arba kur išgaruoja sprunkantis tarakonas? (Video)  (2)

Įsivaizduokite, jog visu greičiu skuodžiate nuo persekiojančio priešo. Staiga priekyje matote, jog kelias baigiasi – toliau praraja. Ką daryti? Jei būtumėte tarakonas ar gekonas, nemažindami greičio neštumėt kudašių iki pat kelio pabaigos, o po to... staiga pradingtumėt. Ne, nenukristumėt žemyn, o pradingtumėt. Skradžiai žemę, jei tik jos toje prarajoje būtų. Berklio universiteto robotikos laboratorijos mokslininkams šį tarakonų fokusą pavyko išaiškinti pasitelkus sulėtinto filmavimo kameras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plika akimi pamatyti tokį tarakono atliekamą triuką nepavyks. Peržiūrėjus sulėtintus lapo paviršiumi sprunkančio tarakono vaizdo įrašus, paaiškėja, jog vabzdys ne išgaruoja, o dviem galinėmis kojomis (kartais ir viena koja) įsikabina į lapo kraštą ir tarsi sūpynėmis akimirksniu pasislepia po lapu aukštyn kojomis. Šio salto metu vabzdys išnaudoja apie 75 proc. bėgimo greičio (kuris, beje, yra neįtikėtinai didelis) ir patiria 3-5 g perkrovą – kažką panašaus jaučia su virve žemyn šokantis žmogus, pasiekęs apatinį kritimo tašką.

„Kai sulėtinome skuodžiančio tarakono vaizdą, buvome priblokšti pamatę, kaip tarakonas užpakalinėmis kojomis įsikimba į lapo kraštą ir pasivožia po lapu – taip greitai, jog stebinti plika akimi to paprasčiausiai nematyti: susidaro įspūdis, kad tarakonas dingo“, - pasakoja Berklio universiteto (Kalifornija, JAV) profesorius Žanas Mišelis Mongo (Jean-Michel Mongeau).

Tyrėjus nustebino ir tai, jog tokį pat žaibišką triuką gaudynėse naudoja ir kai kurie driežai. Pasirodo, gekonai turi kablio formos nagelius, kuriais užsikabina už lapo krašto ir sėkmingai atlieka nematomą „salto mortale“.

„Panašu, jog toks elgesys gyvūnijos pasaulyje gali būti jokia retenybė – tai yra efektyvus būdas pradingti iš medžiojančio plėšrūno regos lauko“, - samprotauja integratyviosios biologijos profesorius Robertas Fulas (Robert Full).

Mokslininkai tarakonų slapstymosi įgūdžius tyrinėja, norėdami jų išmokyti ir robotus.

„Šiandien jau yra sukonstruota robotų, kuriems gana gerai sekasi arba bėgioti, arba laipioti, tačiau sėkmingai daryti ir viena, ir kita geba labai nedaugelis robotų, - tvirtina Ž.-M. Mongo. – Tikimės, jog to robotus išmokyti padės vabzdžiai.“


(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)