Kodėl Lietuvoje trūksta IT specialistų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2013-03-07 16:12
Gal nesikabinėjam prie žodžių? Sunku į esmę įsikirst ar pradėsim šešių puslapių diskusiją apie tai, kas įeina į „tikrai gero specialisto“ apibrėžimą?
mch0lic 2013-03-07 16:14
Programuoju apie 9 metus, nuo web'o iki telekomunikacijų (mobile, voip, vas). Taip pat ir klasikinėm QT/C++, Java. Galiu ir serverį pakonfiguruot ir reikalui esant kažką perkompiliuot ar pan. Baigiau Bakalaurą su apdovanojimu ir kalbu angliškai turbūt geriau nei lietuviškai. Gryžtu sau į Lietuvą, išsiunčiu kokių 10CV ir gaunu vieną atsakymą dirbt su adult content'u. Jeez!!! Dar žmonės nežino ką reiškia specialistų trūkumas.
FtBall 2013-03-07 17:37
Su tuo, kad dabar pasirinkt konkrečiai tai nesutinku. Mokykloje tik su Paskaliu pasižaidžiau ir viskas, daugiau iki Universiteto neteko susidurt su programavimu (buvo keli scriptai su AutoHotkey ir pan., bet nelaikau to programavimu). O kolkas Universitete siūlo tiesiog programavimo pagrindus, pirmame semestre buvo C/C++, kur programavimo kultūrai buvo skiriamas penkis kartus didesnis dėmesys nei pačiam programavimui (jei dėstytojas pamato, kad vienoj vietoj atitraukta nuo krašto 5 tarpais, o kitoj eilutėj 6, sako, kad programa "neveikia"), o dabar, antram semestre OOP+JAVA. Beje, pateikiau CV ir bandysiu įsidarbint softo testuotoju, tai žiūrėsiu, patiks ar ne.
Dainius1 2013-03-07 20:28
Kiek, Jūsų nuomone, galėtų uždirbti studentas be patirties, arba su patirtimi iki pusės metų? Turiu omenyje programavimą.
FtBall 2013-03-07 22:15
Priklauso nuo to, kaip seksis kalbėt ir ką dar gero apie save gali pasakyt. Manau, kad #1 privalumas yra koks nors pažymėjimas, įrodantis gerus matematinius sugebėjimus. Aš planuoju dabar įsidarbint ir man darbą užrašys kaip praktiką ir už ją mokės minimumą, o paskui kažkiek daugiau. Grupiokas šiek tiek žmonių toje įmonėje pažįsta tai sako, kad 3k+ mokės. Bet čia vos ne geriausias variantas tiek būtų. Realiai tikrai dvigubai minimumo vertas turėtum būt. Dabar IBM, Barclays, CSC ieško studentų be patirties, gali bandyt.
Shinigami 2013-03-07 22:37
Pats studijavau geologija, bet kaip laisva paskaita su kitu kursiokų pasirinkom chaoso teorija. Tai teko šiek tiek su transformacijos matricomis ir fraktalais pažaisti naudojant java. Nors java nemokėjau (tuo metu mokiausi php), bet visas užduotys padariau sėkmingai. Ir surinkau pakankamai balu, kad nereikėtu laikyti egzamino. Tuo tarpu studentai kurie studijuoja programavimą to padaryti nesugebėjo. Tad per egzaminą buvo pilna auditorija (į egzaminą tik parašo ėjau pasiimti).
laurius 2013-03-08 00:18
manau galima drąsiai pradėti nuo 1500Lt į rankas ir kas metus kelti po ~500Lt Viskas labai priklauso nuo konkretaus žmogaus. Vienas stengiasi ir po 4 metų gauna 5000-6000Lt į rankas, o kitas dar už tuos pačius 2500Lt dirba. Ir dar, baikit su tais dėdėm, tetom ir minimumais. Nėra jokių dėdžių ar tetų normaliose kompanijose, jei šūdą malsi, ilgai tikrai neužsibūsi. Ir alga keliama ne už gražias akis. Dar užskaitau Arthuras komentarą pradžioj apie universitetus. Bet yra žmonių kategorija, kuri niekada to nesupras. t.y. kam skirtas universitetas, kam kolegija. Kaip ir nesupras, kad be iniciatyvos ir motyvacijos universiteto diplomas nieko nereiškia.
g3n1us 2013-03-08 02:12
Nagi, dabar tokia paprasta situacija, IT baigę važiuoja į UK ir t.t., mažas procentas dirba pagal specialybę, kitas procentas dirba ant savęs (tie kas islekia pagal spec dirbti uzsieni, tai patikekit manim, jie programina daugiau laiko nei jus moketes budami univere), tad todėl apsimoko išmokyti gan gerai programavimo, tada žmonės galės bent programuoti, vėliau galės pritaikyti savo kitas žinias ir pakilti karjeros laipteliais, o ne darbo birzos laipteliais. Problema čia didelė. Verslas aiškiai sako ko jiems reikia, profesoriai dėl to suka galvas ir bando derinti, tad nesmerkiu ju. nes jei getjar įkūrėjas išsiuntė lietuvius mokytis į jav, tai jau rodiklis, kad lietuvai reikia aukšto lygio specialistų, tai mūsų proga kelti ekonomiką, tad pirmyn, kepkit profesionalus su naujausiomis pasaulio tendencijomis, plagijuokit oxforda, stratfordą... Šiaip manau problema jau yra sprendžiama su VU ir KTU tikrai. Ten žmonės tikrai ne kvailesni už mus ir turėtų iš dalies pagerinti situaciją, tad lieka laukti ir tikėtis, kad Lietuva prasimuš ir išpeš maximumą it paslaugų exporte. Nes dabar mes galėtume exportuoti daug daugiau nei gebame, o tai yra dėl universitetų ir studentų kaltės.
g3n1us 2013-03-08 02:32
, reikia arti jei nori kažko, o univeriniai dažnai sako duok milijoną aš moku ... Žodžiu, nukrypstu nuo temos, esmė yra žiauri, kai univerą baigęs studentas pasako, kad java yra tas pats, kas java script. Iš esmės dabar reikia labai gerų darbuotojų, bet nifiga nėra, tai bent apmokymai dirbti kaip robotams būtų naudingesni... Nes tie tipai sėdi darbo biržoje ir abejoju, kad dirbs it srityje. Taigi, dabar kas dirbate maximose, bet turite tiksliųjų mokslų gyslelę ir norite uždirbti daug, tai eikit ir mokykitės daug ir stipriai, gyvensit kaip ponai ir tingėsit skaityti straipsnius apie uspaskichus.. Ir dėl stokos laiko, tai paskaitykit dar kartą ką windas rašė. Kiek jis laiko mokėsi? Dabar jis gali savimi didžiuotis labiau nei bedarbiai IT specialistai su bakalaurais. Na ir kas, kad jis beraštis, bet jis geras specialistas kurio vertė auga su kiekvienais metais, o jūsų nyksta, nes univere neišmokė vieno bet gerai - programuoti kažkurioje srityje. Žodžiu, kai univero užsibrežti tikslai pasieks tikslą, tada nebus apie ką kalbėti, o kol kas koreguoti, koreguoti ir dar kartą koreguoti programas pagal rinką! Beja, jei univerai laikosi principo, kad mes specialistų nekursim, tai lai neužskaito praktikos, jei programuoja kažkur... Verkšlenat įsikibę kažkokių principų, geri programeriai uždirba daug, todėl kvaila daryti bedarbius, o ne profesionalius programuotojus. ir kai žmogus po kelių metų bedarbystės išvaro į angliją runkelių rauti, tai tu jam nepasakysi, va, čia mūsų tokia politika... pats kaltas... švietimo sistema prastai apšvietė, tad nebetinki niekur...
vvv2 2013-03-08 08:42
Valentas 2013-03-08 09:29
Mano pažįstamas mokosi Danijoje, dabar antri metai, o dirba programuotoju, tiksliau mokosi stipriai ir tobulina žinias kompanijoje danų. Patenkintas. Šiaip sunku danų kalbos nemokant patekt ten, bet žmogus mokėsi, treniravosi programuodamas, todėl pasiekė savo. Beje va atsakymas vieno dėdės iš USA, ką turi įsikalt kiekvienas programuotojas: Mano klausimas: I've made a list of stuff I should research and learn. Could you look through it and add or cross-out what is not needed? Data Structures Algorithms(sorting, graphs algorithms, path finding etc. ) Programming Languages(Java, C++, PHP(I don't dare to write more because c++ is vast enough)) Math( discrete I think ) Some Physics( e.g. electricity and magnetism? ) Uždirba daugiau nei 250k dolcų metam + dvigubi tokie bonusai, nes vienas sukūrė softą lėktuvam, kur kasmet po du milus kompanija gauna.
- 2013-03-08 10:05
O vat man pasistojo klausimas - kas apskritai yra programavimas? Niekada su juo neturėjau reikalų, tačiau štai, esant reikalui, pasirašiau jau ne vieną programėlę (Python bei Lazarus/Freepascal), kurios palengvino mano gyvenimą ir sutaupė daug valandų. Nelabai įsivaizdavau, kas yra klasės, tačiau jas apsirašiau, ir jos veikia. Tai aš jau programuotojas, ar dar ne?
laurius 2013-03-08 10:23
Taip, man tai irgi nepatinka, kad algą reikia kartais išsimušti kažkokiais būdais. Bet atėjimas pas šefą ir pasakymas, kad sorry, man kita įmonė siūlo +1000 prie dabartinės algos, darykit ką nors, nes išeisiu pas juos... nemanau kad tai galima pavadinti šantažu. Šantažas būtų, jei eitum pas konkurentus grasindamas su savim nusitempti įmonės klientus. Juk tu jiems bet kokiu atveju tik resursas, jų tikslas yra tave kuo pigiau nupirkti, o tavo tikslas, rasti pirkėją, kuris moka brangiausiai Juk maksima nešantažuoja pirkėjų pakeldama kažkurio produkto kainų, nes juk visada galima nueiti į IKI ar Rimi P.S. pas mus taip pat dažna praktika yra naujiems darbuotojams, su mažesne patirtim mokėti didesnį atlyginimą nei esamiems ir toks algos išsimušimo būdas ,pereinant pas kitą darbdavį arba pagrasinant savąjam, kartais yra vienintelis įmanomas
HardAxe 2013-03-08 10:47
Valentas, 10+ balų. Programavimas, tai veiksmų sekos aprašymas kompiuteriui suprantama kalba. Norint tapti programuotoju reikia turėti analitinį mastymą. Jeigu tu draugei filologei gali papasakoti kas yra hadronų greitintuvas ir kaip veikia LCD televizorius tu gali būti programuotoju. Iš esmės reikia suvokti sudėtingų problemų esmę ir mokėti jas paaiškinti/pavesti paprastomis, viską suvesti į tam tikrą algoritmą. Profkės išmokina dirbti, tas tiesa. Bet jos neišmoko kurti. Pabaigęs profkę tu gali kurti webus, daryti paprastus nuobodžius darbus. Programavime to yra 90%, tai tu būsi efektyvus darbininkas. Universitetas išmokina į problemą žiūrėti globaliai, išmoko sprendimo, analizės metodų, lavina mastymą, bet nepaaiškina kaip viską užbaigti. Tiek profkėse yra gudručių, kurie moka mąstyti, tiek univere yra asilų. Nieko čia nepadarysi. Seniau irgi galvojau, nafik universiteta, svarbiausia praktika. Pradirbus eilę metų grįžęs atgal paskaitose (ne visose) sėdėčiau atidžiau... Man java patinka, aš nieko prieš panaudoti ir kitas technologijas, bet neičiau dirbti ten, kur pagrindas paremtas ne java. Gal taip ir išeina frazė, kad JS moku nes java programuoju? Juk JS sintaksė iš tiesų primena java ar php, kai kažko reikia pasinaudojus google java-scripto problemos tikrai nesunkiai įveikiamos. Aišku nekalbu apie full time JS developinimą. P.S. siūlė prižiūrėti php sistemą, sako php gi visi programuotojai moka, o kurti nieko naujo nereikės. Atsakiau, kad tapetuoju aš gal ir neblogai, namie tėvui padedant remontą pats pasidariau, bet kitam kambarių tikrai netapetuosiu, bijau atsakomybės, na patys suprantat, chalturkė išeina
vvv2 2013-03-08 11:13
Niemand 2013-03-08 11:34
Tai vat turim (užsieny) puikiai praktiškai funkcionuojančią sistemą, bet kažkodėl išradinėjam lietuvišką dviratį... Gal vis dėlto problema mūsų švietimo sistemos principinėje struktūroje, o ne univerkių programose?.. Nesakau, kad su programom viskas idealu, pavyzdžiui, studijuojant teisę teko berods 4 kartus plius minus tą pačią istoriją mokytis, bet tai smulkmena palyginus su principu.
Giedrius- 2013-03-08 15:46
Man, kaip besiruošiančiam IT specialistui, svarbiausia yra - ką mokaisi, kiek laiko mokaisi ir ar suteiki tam prasmę, turi motyvaciją. Dabar mes iškelti aukštai, bet negali jaustis tvirtai, nes nežinai kas bus, kai rinka susiūbuos, be to, negali žinoti visų jos niuansų ir duobių. Vienu tikru savo vertės rodikliu laikau žinias ir įdirbį. Svarbu yra ką renkiesi mokytis, dabar perėjęs jau kelerius metus matematikos studijų, detaliai aiškinantis teoriją, tikrai žinau, kad be keleto metų rimto darbo su knyga ir mokytojais, tokio suvokimo per aplinkui nepasigaminsi. Ne kiek žinau, bet "jaučiu" sąlytį tarp diferencialinių ir stochastinių sistemų, skirtumą tarp diskrečių baigtinių, skaičiųjų ir kontinuumo galios aibių, pažįstu matematinių įrodymų logiką, samprotavimą apibrėžimais, teorijos ribotumą ir galimybes. Jei studijuočiau informatiką, tai skirčiau dėmesį sistemų fundamentams, kaip dabar pavyzdžiui, norėdamas dasidurti IT žinių iš šalies, skaitau dar būtų galima studijuoti duomenų bazių teoriją, kompiuterių architektūrą - gilinčiausi į šaknis, kur niekas eiti nenori, kad suvokimas būtų tikrai geras ir svarbiausia uždirbtas. Tada jau galima kalbėti apie asmeninį kapitalą ir skaičiuoti savo vertę santykyje su kitais specialistais. Tada atsiveria gilesnis suvokimas ir kūrybinės galimybės, o tai jau tiesiogiai rišasi su asmenine motyvacija. Turimas matematikos suvokimas galėtų mane nuvesti prie DI, žaidimų teorijos ar kokios kitos matematiškai formalizuotos srities studijavimo, kartu praplėsčiau suvokimą ir savo kūrybinį potencialą, o man už tai mokėtų. Galbūt dabar kažkam tenka prižiūrėti svetaines, administruoti kompus ir dar dirbti su pašalinėmis programomis, bet turėdamas bendro vaizdo karkasą, gali sistemingai kaupti žinias, vėliau sujungti taškus ir išplaukti ten kur tau įdomiau (tokia mano nuomonė, patirties dar neturiu, bet tikrai žinau, kad ieškoti niekingo gedimo kompe įdomiau, kai žinai, kaip jis veikia). Be to, gal vėliau tavo sena galva nebebus tokia reikalinga IT pasauliui, ir savo analitinį mąstymą su platesniu suvokimu (jeigu toks yra) teks pakinkyti kitai sričiai, pvz.: verslo modeliavimas, pasitelkiant įgytas verslo procesų žinias iš IT sprendimų kūrimo šiai sričiai. Čia viskas žiūrint iš mano taško, pagrindinis teiginys tiesiog būtų: pavojinga plaukti paviršiumi, pasikliaujant rinka - reikia auginti asmeninę vertę. Sakau tai todėl, kad tokie straipsniai "atmuša" nuo teisingos savivokos, man IT paklausa irgi savu laiku galvą sumaišė, bet yra geras pasakymas: tikėkis geriausio ir ruoškis blogiausiam