J.Vilimas. „Hitachi“ į Lietuvą gena užsakymų badas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Zebediejus 2013-03-20 16:50
Didžiulis badas. Jokių užsakymų, nieko.. Tik http://www.dailymail.co.uk/news/article ... years.html kažkaip leidžia abejoti raudonojo "energetiko" žodžiais..
Benediktas 2013-03-20 17:25
Pagal Vilimą turėtų į Lietuvą genti užsakymų perteklius.
technologas 2013-03-20 19:25
Jei rūpi tik plauksiantys pinigai ir pergyvenama dėl gabenimų kainos - galima žiūrėti plačiau. Statyt reaktorių kur nors prie Palangos - atkris daug problemų
Wolfy 2013-03-20 20:26
Perkam elektra ir nematom problemų. Ir nieko statyti nereikės bei rūpintis panaudotu kuru.
Alfredukas 2013-03-20 21:08
Pagaliau išvydau objektyvią tiesą. Taigi tauta, intuityviai referendume nujautė, kad mums buvo per jėgą brukamas melas. Nemanau, kad kas nors sugebėtų paneigti straipsnyje sakomus argumentus. Be reikalo buvo išmesti pinigai už Čekuolio reklamą...
Benediktas 2013-03-20 21:25
Nesuprantu apie, ką Vilimas kalba. Juk kaina jau buvo skelbta. Projektas jau yra, o jis kalba apie kažkokius papildomus pabrangimus, kuriu jie nenumatė (nors jis nežino, ar jie nenumatė), tačiau vienas Vilimas ėmė ir pastebėjo, ko jiems truks Dar neva Lietuva statys nesertifikuojamą Europoje elektrinę, kurios negalės paleisti, reiškias ir Hitachi, kaip akcininkai įšaldys savo pinigus, nes kvaili ir to nenumatė. Jau kokia 10 Vilimo straipsniu ivairioje spaudoje išėję ir visi prieš elektrinę, dar galima pridėti pasisakymus televizijoje. Gali statyt, kad ir ne Hitachi, bet gerai, jei statytojas ir akcininku nori but. Tik ne Rosatom, nes ji tai tikrai užbrangintu, ka rusai tikrai moka.
Creatium 2013-03-20 21:26
Ir dujas dabar perkam... Nežiūrėkit į AE, kaip tik į elektros gamybos statinį. Aišku, pirmoje vietoje jis gamins elektrą, tačiau taip pat sukurs darbo vietas statybų metu (o jos ilgalaikės, ne vienerių metų), taip pat generuos nuolatines pajamas.
Popasz 2013-03-20 21:37
Mainstreamas formuoja nuomonę, atsargiai. Yra ir sritis pavadinimu "viešosios nuomonės formavimas", tad vien iš pavadinimo galima daug ką nuspėti. Yra vienas žmogus, kuris objektyviai dėsto apie Lietuvos ir Europos geopolitinius niuansus. Aišku galima rasti kabliukų, bet suminis rezultatas tikrai geras. Youtube: https://www.youtube.com/results?q=rolan ... a=N&tab=w1
Arns 2013-03-20 21:46
Zebediejus, jei nekritikuotum, o ramiai perskaitytum surastumei tekste eilutes, kur paminėta apie nusipirktas aikšteles DB. Tik kad kaip žinia noras ne visados virsta realybe. O šiuo atveju kalbama apie jau vykstančias statybas, o ne apie rožinius planus. Ten taip pat niekas išskėstomis rankomis nelaukia AE. Benediktas, kaina niekur nepaskelbta. Va kai įstatymu patvirtins supirkimo kainas iš VAE, tada bus kur baksnoti ir parodyti kas ir kaip. Bet šiuo metu teisios abi pusės, viena jog elektra kainuos 7 ct, kitas kad 25 lt už kilovatvalandę. Abi pusės rašo šakėmis ant vandens, neprisiimdamos atsakomybės už savo žodžius. Kaip suprantu sertifikavimas tėra kaina. O kol niekas neparodė nubraižyto VAE projekto, tol nieko nėra. Todėl nematome ir kainos. Nes elektrinė ar ne elektrinė, bet net ir lauko tualeto statybos kaina (preliminari) atsiranda architektui pateikus projektą ir paskaičiavus sąmatą. Tik tada įmanoma vertinti projekto saugumą ir tinkamumą. Praėjo laikai kai panorėjai ir pasistatei kur patinka namą, dabar institucijoms reikia dokumentų ir planų, o ne kalbų. Bet pasirašius įsipareigojimą statyti, jau būtu pasiektas tas kelio vidurys, kurio siekė konservatoriai, kai šimtai milijonų šen ar ten nieko nebereikš. Reiks dvigubo kupolo už milijardą? na išleidus 17-ą, papildomas vienas nebe toks jau ir brangus...
gadiminas 2013-03-20 22:02
Yra jau ir atsakymas parašytas į šitą Vilemo briedą
Benediktas 2013-03-20 22:14
Nu va, puikus Vaitkaus atsakymas. Sakiau, kad seniai zinoma ir suma ir numatyti transportavimai, licenzijavimai ir t.t. Tiesiog, kas nesidomi, tai tiems ir nezinoma. Reiktų ir Vilimui pasidomėti arba nerašyti už babkes, ar dėl nostalgijos buvusiai sąjungai.
Arns 2013-03-20 22:51
Skaitai Vaitkaus atsakymą ir net juokas, už ką paėme jį į direktorius. Nei pats sugeba atsakyti, nei pasamdyti firmą, kuri sugebėtu ką nors pasakyti III+ kartos reaktorių statoma pakankamai daug, bet faktas kad apart motininės Japonijos šalies, kitos pažangios šalys dar tik "svarsto" šį projektą, nors kitų technologijų reaktoriai jau patvirtinti, tikrai neprideda kažkokio didelio svorio. Kalbėti, kad apsauga nuo lėktuvo sudužimo ar išsiliejimo gaudyklės įrengimas projektui kainos neturės žymaus skirtumo iš vis į metų absurdus turėtu būti taikoma. Tai neabejotinai iš esmės privers perprojektuoti visą atominę jėgainę, tad ankstesni projektai iš Japonijos tiks tik į šiukšlių dėžę (gal todėl ir norima pirma statyti VAE, ir tik paskui judėti į DB rinką). Nes kiek suprantu licenzijavimą šis reaktorius praėjęs ne Europoje, ir tik planuojama su šiuo projektu tą padaryti. Dar vienas nonsensas senųjų specialistų prisiminimas. Turbūt pamirštama kad joks atominės operatorius "su patirtimi" nepriimamas, o griežtai parengiamas darbo vietai. Vienoje to paties tipo AE mygtukas gali būti kitoje vietoje nei kitoje AE. Jau nekalbant kad šiuo metu kalbame iš vis apie skirtingas AE technologijas, kur tik pats veikimo principas panašus, o nieko net nebūtu bendro. Čia jau atsižvelgiant į tokį dalyką, kad didžioji dalis IAE personalo pensinio amžiaus, ir nemažai specialistų jau išvyko dirbti į Rusiją, likę tik menka dalis, kurie užsiima reaktoriau ardymu... O kur dar skaičiai... Transportavimui jis sako užteks varganų 260 mln litų, kai premjeras paskelbė, kad suskaičiavus visus darbus (ką senoji vyriausybė priskyrė savivaldybėms, ir to į savo skaičiavimus neįtraukė) jau iki 700 mln pakilo kaina. Čia su tuo jei visi viską spės ir nebus kokių netikėtumų Jei projekto kaina žinoma, tai puiku, siūlyk įstatymu įtvirtinti teisingą būsimą supirkimo kainą. Bet vadovas aišku to nedarys (šiaip visos supirkimo kainos paskelbiamos iš anksto, o ne pristačius jau prekę), nes pats žino jog dabar kalbama apie optimistinius planus, net neįvertinus palūkanų ir galimų pabrangimų. Dėl paskolų reiktu vėl sugrįžti prie pagrindinio žodžio PRETENDUOTU. Vien tuo grįsti skaičiavimo neverta, juk kas jeigu tikrai kas nors norės ir sutrukdys gauti pačias palankiausias sąlygas? Kaip atrodytu projekto atsipirkimas tada. Gi apie tai kaip visada nepagalvota. Beje, reiktu atkreipti dėmesį, kad vadovas regiono elektros poreikį skaičiuoja su Rusijos rinka. Kaip čia išeina, nebus tiltų ir tikimasi, kad VAE užsidirbs iš Rusijos? Ar bandoma parodyti, kad mums reikia statyti bet ką, nes Rusija nebus pajėgi patiekti elektros (ir dėl to reiktu eiti piketuoti prieš politinius Baltijos ir Astravo AE projektus, nes jie neturi ekonominio pagrindo)?
immortallt 2013-03-20 23:08
Nėra jokio projekto galutinio. Galutinė kaina neaiški. Dar viskas buvo derinimų stadijoje. Kodėl projektas turėtų brangti? Nu pvz pasižiūrėk paskutinįjį suomių reaktorių. Jau berods tuoj bus 3x pabrangęs. Teiginiai, kad kiti Hitachi reaktoriai tilpo į planą negarantuoja, kad ir šitas projektas bus toks pat - tas pats ir finansuose - praeities rezultatai negarantuoja apie ateities rezultatus. Net einant dar toliau, praeities rezultatai neįtakoja ateities rezultatų.
sufas 2013-03-20 23:51
Mažiau pesimizmo jus VAE nepalaikytojai. Svarbiausia geopolitinis saugumas ir ekonominė nauda iš VAE. Jūs dedatės žiniuoniais ir skaičiauojat kiek kas kainuos ir kaip kas skolinsis pinigus, nelabai skiriatės nuo Vilimo. Linkėjimai nuo Šnirpės
Arns 2013-03-21 00:05
pats skaitei ką parašei? Ekonominė nauda priklauso nuo kainos. Juk pats supranti, kad jei tau bulvę užauginti kainavo 1lt, už 60 ct nuostolis pardavinėti. Tad kaip milijardinis projektas, statomas keliems dešimtmečiams su įsipareigojimu juo rūpintis, gal būti nesvarbus? Apie geopolitinį saugumą iš vis kažkokia mistika. Ką čia turėjai mintyje? Energetinę nepriklausomybę? Na jei taip, tai žinok kad net šią minutę, tik visu pajėgumu veikianti ir tik Lietuvai priklausanti VAE padengtu energijos deficitą, bet kadangi jos geriausiu atveju teks tik trečdalis, tas mistinis nepriklausomumas tik muilo burbulas. VAE geopolitinė reikšmė tik tokia, kad ilgam vienu klausimu surištu Lietuva su Latvija ir Estija dėl atominės įsipareigojimų.
Benediktas 2013-03-21 06:35
Taigi sako, kad projekte jau numatyti tie dalykai, o kaina skaiciuojama pagal projekta. O jus vistiek - nenumatyti, kaina - nezinoma. Sako, kad numatyti, kaina - zinoma apie 17mlrd.
Aklas 2013-03-21 08:42
Vilimo is vis i viesa erdve nebereiktu praleisti, dezinformacijos skeidejas ne daugiau.
Zebediejus 2013-03-21 09:42
Arns - kiek kainuos dujos po 10 metų? O duona? O kiek tu uždirbsi ir sumokėsi mokesčių? Negali atsakyti? Tai nestatom terminalo, nestatom duonos kepyklų ir nekuriam darbo vietų. Elektrinės kaina yra nurodyta. O elektros kaina priklausys nuo daugelio faktorių - žaliavos kainų, rinkos poreikio, konkurencijos ir pan. Tikslios kwh kainos niekas negali pasakyti, nes niekas net nežino ar litas bebus po 10 metų ir koks bus euro likimas. Garantijų tau niekas neduos. Čia yra investicija, matant, kad yra poreikis ir kad jis tik didėja (elektra). Vokietijai atsisakant savo atominių elektrinių jis tik didės. Deja, alternatyvų pigiau gaminti elektrą kol kas neturime. Kas liečia dabartinį (gan pigų) elektros pirkimą iš Rusijos, tai su juo bus tas pats kaip su dujomis: kai nebeliks abejonių dėl alternatyvų neturėjimo, tada ir pašokdins mus. Negi mes tokie buki, kad neišmokom dukart nelipti ant to paties grėblio? Ir galiausiai - kodėl Rusija gali pagaminti atominę elektrą pigiai, o mes negalėsime? Primenu - Rusija nėra vienas ir net nėra didžiausias atominio kuro tiekėjas pasaulyje. O tikslas turėti savo saugumo elektrinę, kurios darbą ir saugumą galime prižiūrėti yra didelis privalumas prieš velniai žino kaip dirbančias dvi elektrines šalia mūsų sienų.
Arns 2013-03-21 09:53
nepamiršk, kad sako suinteresuota statyba pusė, kuri atsako tik savo žodžiu. Jei oficialiai niekas nepatvirtino (ką pvz ir pasakė premjeras pasakydamas jog latvių ir estų vyriausybės dar laukia ekonominių paskaičiavimų). Protingesni iš vis atkreiptu dėmesį, jog panaši suma sklandė dar iki parenkant reaktoriaus tiekėją. http://www.veidas.lt/visagino-ae-%E2%80 ... -klausimai http://www.elektroklubas.lt/index.php?o ... &Itemid=92 Tad kokia seka loginė išvada? Visi skaičiai buriami iš mistinių vidutinių kilovatų kainų, kas tikrai neatsižvelgia į pačio projekto rengimą, paimtas palūkanas, su logistika iki elektrinės, personalo parengimo ir t.t Tad tikrai nematau realaus pagrindo patikėti, kad tokia kaina tikrai ir bus.
Arns 2013-03-21 10:20
Zebediejus, labai jau keistai manai. Juk jei atsidarys per daug duonos kepyklų, ir kuri bankrutuos, ar aš nuo to nukentėsiu? Ne. O atominė yra strateginis objektas nuo kurio negalėsi imti ir pabėgti. Tad reikia įvertinti viską. Reikia žinoti ar tai sau išgali. Juk kiek čia protingų lietuvius vadina dundukais, kad prisiimė paskolų dideliam namui, mašinai, nors gyveno iš kiek daugiau nei minimumo, o atėjus krizei paaiškėjo, kad to neišgali turėti... Taip ir su VAE, per didelis ir per brangus jis projektas Lietuvai, kad būti galima vadovautis vien principu "kiti tur, tai ir aš noriu turėti". Kalbėkime ne apie prestižą būti branduoline valstybe, o apie ekonominę naudą. Ne šveicarai esam, kad galėtume sau leisti kelis milijardus šen ar ten. Niekas negali pasakyti elektros kainos? Nejuokauk. Kainos ŽMOGUI gali nepasakyti, bet supirkimo iš VAE įvardinti tereikia skaičiavimų kiek kainuos gaminama elektra + kiek reiks privalomai atidėti elektrinės uždarymo fondui. Viskas. AE ir yra tame pranašumas, kad kuro kainai net kelis kartus pakilus, gaunamos elektros kaina kyla tik centais, o ne kartais, kaip kitose elektrinėse. Turint tokį pagrindą iš karto saugiau, nes arba kažkas įvardija realią kainą elektrinės ir tinkamai paskaičiuoja arba toliau bando kombinacijas ir didina riziką, kad projektas gali būti visiškas nuostolis. Ir siekiant to nuostolio išvengti, tektu visiem meluoti kaip pvz Graikija darė, klastodama visus duomenis. Kodėl Rusija gali pigiau gaminti elektrą? Visų pirma kitokia rinka. Visų antra, jie nemokės palūkanų, nes biudžete net kelių AE statyba tebūtu vargani keli procentai, dėl kurių tereikia susitarti jog finansuosi. Pinigai neišteka į užsienį, nes pradedant projektavimu, baigiant eksploatavimu lieka šalyje. Pigesnis atominis kuras. Į elektros kainą neįtraukiamas elektrinės uždarymas (pinigai, kaip ir statybos atveju, bus paskiriami iš biudžeto atitinkama eilute). Ir t.t. Kitaip sakant, Rusija, JAV, Prancūzija, net gi Japonija sau gali pasistatyti AE kitokiomis sąlygomis ir kainomis, tad joms pigiau išeina. Kitokiose rinkose sukasi kitokie pinigai, ir kitokios projekto atsipirkimo rizikos. Kvaila būtu to neįvertinti.