Geologas: panika dėl skalūnų - visuomenės išsilavinimo trūkumo ženklas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kiškis 2013-03-21 12:12
Jau daug kartų girdėtos pasakėlės. Lietuvoje visos didžiausios problemos kyla dėl (ne)išsilavinimo: buka liaudis paniškai bijo skalūnų dujų gavybos, atominės elektrinės ir homoseksualistų.
Shinigami 2013-03-21 13:03
Jei visi iš visų pusių ta pati sako, matyt tai tiesa.
kestutisz 2013-03-21 13:13
Kas tas "visi"?
BishopaZ 2013-03-21 13:35
aš tai vis dar negaliu atsistebėti, negi dėl keletos litų jie taip lengvai parsiduoda? taigi suniokota aplinka liks vaikų vaikams ir t.t., kaip jiem tada reiks gyvent. Taigi aplinka tos skalūnų gavimo taip nualinama, kad černobylis su tuo palyginus yra tik vaikų žaidimas. Šiuo atveju arba pats tauzijantis turi didelių išsilavinimo spragų (tegu pats važiuoja JAV su žmonėm pašnekėt ir t.t.) arba jį valdo pinigas. P.s.: ar jum neatrodo keista, jog praktiškai visi straipsniai apie skalūnus šneka tik gerai ir labai gerai (tipo labai saugu ir t.t.). Kas šitą piarą finansuoja? Kodėl nėra dviejų nuomonių? Čia ką tik viena nuomonė teisinga, tiksliau "odna pravda odna partija" ? Visas šita reikalas labai negražiai dvokia.
technologas 2013-03-21 13:46
Che che, vėl eilinė skalūnų propagandos dozė Jo, įdomūs jie. Toks įspūdis, kad norintiems teigiamai paplepėti apie skalūnus prapiesoriams suteikiamas laikas/plotas laikraštyje/megabaitai puslapyje + (tikėsimės) pinigai (negi už dyką parsidavinėja...). O kitiems turbūt nelabai. Kaip sakoma, stoties prostitutė susidėjo su žurnalistu ir po pusmečio nusirito iki jo lygio
Aklas 2013-03-21 13:54
as kaip tik matau daug daugiau straipsniu is zaliuju puses koks tai baubas (kas juos finansuoja?). O JAV jau turbut negyvenama terirorija pasidariusi nuo skalunu gavybos. Siulyciau atsibusti jau.
drasikas 2013-03-21 14:00
Reikia tyrimo - kiek kainuoja "mokslininkas"? Skaldymui naudojama daugybe chemikalų is kurių didelė dalis didesniais kiekias gali sukelti vėžinius susirgimus, taip pat naudojamas borax, kuris EU turi būti žymimas kaip galintis sukelti vaisingumo problemų ir pakenkti embrionui. Nors tie 2% kuriuos sudaro chemikalai - atrodo nedaug, tačiau realiai tai tūkstančiai tonų. Įvykę technologiniai gedimai turėtų negrįžtamų pasekmių gamtai. JAV gamtos apsaugos agentūra yra pripažinus 36 geriamojo vandens užteršimo atvejus, kurie kilo dėl šių dujų gavybos. O kiek jų buvo nuslėpta?
Niemand 2013-03-21 14:08
O tu įsivaizduoji, kokia katastrofa nutiktų, jei Achema į orą išlėktų? Gal ir tą monstrą uždarom?
lape 2013-03-21 14:18
Čia, šiaip, monologas toks: - galim prisiminti, kaip cheminį ginklą Baltijos jūroj skandino prieš 60 metų - buvo labai saugu ir gera, dabar jau taip neatrodo. - dar sako, kad ten bus pilamos nekenksmingos, buityje naudojamos medžiagos, bet jeigu aš nuleisčiau kanalizaciją iš namų į miškelį, tai iš kart baudą, gausiu - kodėl gi? - ir kodėl taip skubama su tomis dujom, jos išgaruos ar kas?
drasikas 2013-03-21 14:22
Nebloga nuomonė, jei yra aplinkai pavojų keliančių įmonių - reik pasikviest daugiau. (jei rūkai, paieškok daugiau galimybių kenkti savo sveikatai). Beje aš manau, kad paiešką atlikti verta, bet negalima tuo pačiu suteikti leidimą gavybai. Reik laukt saugesnių technologinių gavybos sprendimų.
migell 2013-03-21 14:33
O as tau pasiulyciau atsimerkti, bet tu kai aklas esi, tai maza naudos is to butu.. Kur tu matai tuos straipsnius is zaliuju puses? Gal pasivargintum nuorodu ideti, nes mes tikriausiai irgi akli.. nematom.. Trumpai tariant sitam portale pakankamai mazai zombiu, todel su savo pasiulymais gali zygiuot i delfi ir pan.. ten kurkas daugiau palaikymo susilauktum. Ne JAV negyvenama teritorija pasidariusi, o tavo galvoj negyvenama teritorija (vis dar)
Z1pp4 2013-03-21 16:50
Nelabai isivaizduoju is kokio medzio tu iskritai, bet mano suvokimu 100mlrd litu nera "keli litai" tai tolygu 3-4 metu valstybes biudzetu + 3 kartus pigesnes dujos, nei dabar perkamos is GasProm. Ar noretum, vietoj 600 moketi tik 200 uz sildyma? Ar matei kiek uzterse skalunu greziniai? ar cia tik cituoji tu zodzius, kurie bendrauja per astrala su iluminatais? Ar pats esi buves Taurages kraste? As asmeniskai Taurages krasta ismaises skersai ir isilgai ir maciau ne viena pelke pilna padangu, ne viena nelegalu siukslyna, kurie tikrai tersia gruntinius vandenis. Taigi jei leisime grezti tuose vietose - kompanija bus ipareigota sutvarkyti teritorija, kuri dabar deklaruojama kaip "aplinkos standarto etalonas- a.k.a rojaus kampelis". Galima tik apgailestauti kad Gasprom sekmingai vykdo smegenu plovimo kampanija.
Marius_ 2013-03-21 16:59
Kažkas prašė straipsnių prieš skalūninių dujų išgavimą. Tai juk yra - broliai žygaičiai per dviračio žynias. Rimtesnių argumentų turbūt priešininkai nesurezga, todėl ir nespauzdina žurnalistai. Nėra tas velnias toks baisus, kokį jį piešia.
kestutisz 2013-03-21 18:13
Ot tai naivumas, 3x pigesnės dujos ir jau 3x pigesnis šildymas :) Pvz. kiek naftos ir benzino kainą numuša nuosavi gręžiniai/naftos perdirbimo gamykla? Kad ir palyginus su latviais?
rwc 2013-03-21 22:05
Pagaliau kažkas įvardino esminę ir šiuo atveju vienintelę grėsmę - teisinę bazę. Kas ir taip seniai aišku. Metodo tyrinėtojas - nesvarbu, ar skalūnų aižymo, ar širdies transplantacijos, laimintis konkursą tyrimams, automatiškai laimi konkursą pirmas tyrimo rezultatais pasinaudoti. Kas čia neaišku? Betgi jis skalūnų gavyba nebėra tokia pavojinga, kaip prieš mėnesį, ir apskritai - kad įstatymai ir ekologiniai reikalavimai labai geri, tik per griežti, ir dar mes turėtume klauptis ant kelių prieš kad ir tą patį Chevronas, jog jis apskritai to imasi. Per dvidešimtmetį su trupučiu, tokių žaliai-raudonų išverstaskūrių matėm ne vieną ir ne du. Kad ir tie, protestavę prieš Ignalinos blokus, reikalavę juos uždaryti, o dabar suokiantys, kokia branduolinė energija staiga tapo švari ir saugi, kad net Lukašenkos pašonėje nebijom. Tai ką, sutvarkom įstatymus, ir no problem? Dėl tų žygaitiškių su jų pseudoekologine panika - irgi aiškiau būti negali. 90% turbūt nekerta apie ką eina kalba, tik eina su minia. Turbūt jų paklausus, kuo bandomojo mėginio gręžinys (kokie daromi jų pašonėje jau šešis dešimtmečius) pavojingesnis nei pašonėje funkcionuojantis naftos gręžinys, nesuprastų, apie ką apskritai eina kalba. Kita dalis - apskritai besipriešinantys bet kam. Jiems ir mobiliakai galvos skausmą sukelia, ir vėjo malūnas gyvulius baido (tai vis dėlto, vėjas - žalia energetika, ar ne?). Likę, kurie kažką gal ir gaudosi - tiesiog šlykštūs spekuliantai. Panašūs į tuos, kurių dirvonus kasdien per langą matau Ramučiuose. Sėdi paskendę savo gobšumo šūde ir žemės kainą kelia. Nenustebčiau, jei ne už ilgo "būsimieji stambūs žemvaldžiai" pradės masiškai supirkinėti kaimynų sklypus, ūbaudami, kad ta žemė tuoj netinkama bus gyventi. Labai geras "argumentas" kažkur čia komentaruose valkiojasi - kad tie gręžiniai suniokos kraštovaizdį nepataisomai žiauriau nei atominė elektrinė. Klausimas, ar tokie "kompetetingi lygintojai" apskritai yra kada nors iš arti matę Ignalinos AE, kokį veikiantį dolomitų karjerą ir naftos arba gamtinių dujų gręžinį. Nugi gyvena kad ir tame Marcellus Shale žmonės tarp miškų, ežerų, ir jei toliau nuo pagrindinių kelių - tai apskritai klausimas, ar jie tų aikštelių mato ką nors daugiau nei fakelą, kuris pats kraštovaizdžio negadina tiek, kiek koks nors siloso ar vandens bokštas ar retransliacijos antena. Žinant, kad atskira aikštelė neveikia ilgiau nei keletą metų, ir dėl to jokių pastovių pastatų ten būti negali - išvis kame problema? Grįžk dar po kelių metų ir ten rasi jei ne jaunuolyną, tai bent pievą.
skittisher 2013-03-21 22:24
Nepamirskite, kad bus isgreztas ne vienas ar du greziniai. Ju bus simtai! JAV jau desimtis tukstanciu skaiciuojami ir galo nesimato. Cia Pensilvanijos pavyzdys: http://stateimpact.npr.org/pennsylvania/drilling/ Pasiieskokit kitu zemelapiu su greziniais! Galite nesapalioti, jog cia nieko tokio ir visiskai saugu. Padaryta zalos, neatpirks jokia ekonomine nauda! Jau ir taip greitai puse mirties atveju bus vezys, o cia norima, dar daugiau cheminiu medziagu "paragautume". Pasidomekite, kiek vandens bus sunaudota! ir kiek jo grizta atgal uzterzto!! Visi tie kurie svajoja apie mazesnes energijos kaina, prasikrapstykite akis, to nera ir nebus. Kainos smarkiai auga ir augs (ne tik del resursu brangimo) tik del spekuliaciju! Gaila, kad popaganda veikia....
immortallt 2013-03-21 23:07
Pasižiūrėk aspirino lapelį ir kokius šalutinius poveikius jis gali sukelti. skittisher, nusišauk geriau. Nes vien tavo gyvavimas teršia aplinką. Nors ne... Nusišaunant tiek parakas terš aplinką, tiek dar lavonas pus. Geriausiai gyvas į rūgšties baseiną šok. Teršia aplinką bet kuri žmogaus veikla. Bet nereikia nuskystėti ir pradėti rėkauti kaip kažkas yra baisu, kai net nesupranti apie ką šneki, tik bene parėkti - baubas baubas. Taip žmonės darė viduramžiais, taip ir dabar kai kurie daro. Viskas ką reikia padaryti, tai sutvarkyti teisinę bazę. Beje, chemikalai iš 1,5km gylio į paviršių kaip iškils, gal papasakosit? Iškilti gali nebent metanas. Bet jei metanas eis pro šalį - tai nuostolis kompanijai. Metanas taip pat atsiranda ir natūraliai. Jei tęsti toliau, tai sąvartynai teršia gruntinius vandenis daug daug daug labiau ir ne tik nekaltu metanu, bet ir daug baisesniais junginiais. O beje, žinot kas yra vienas didžiausių vėžio sukelėjų, kurį kiekvienas buityje turime? Ogi guma. Tiksliau nuo devėjimosi susidarančios gumos dulkės, kurios yra itin itin smulkios. Uždraudžiam visą gumą? Uždraudžiam. Pesticidai kenkia sveikatai - uždraudžiam. Šildant naudojamos dujos kenkia sveikatai? Kenkia - uždraudžiam. Taip perėję visas sritis prieisime prie to, kad Lietuva atsiskirs nuo ES ir visą konstituciją perrašysim ant vieno pamatinio įstatymo jokių technologijų, kurios bent teoriškai gali kenkti sveikatai.
mobilunkas 2013-03-22 07:17
100 mlrd litu uz skalunu dujas tai tas pats kaip ne laiku uzdaryta ignalinos atomine elektrine- kazkas paskaiciavo kad toks nuostolis Lietuvai. Zvalgytis juk galim, o iki tol kol dujas pradesim eksploatuot gal ir technologijos saugesnes bus- nebutina juk labai skubet, dar gal ir musu vaikai nores gyvent Lietuvoj- bus kam tas dujas sunaudot
kestutisz 2013-03-22 07:38
Tai ir bėda, kad bent jau pagal pradinį planą išgavimas praktiškai susietas su žvalgyba, išžvalgius ir suradus greičiausiai paaiškės, kad norint nepapulti į kokius tarptautinius arbitražinius teismus reikės privalomai leisti išgaudinėti jau dabar, be jokio normalaus teisinio pasiruošimo. O mum dar iki to reikia ir politikų sąmoningumą pakelti (na net seimo salėje sėdi ir sprendimus priiminėja kokie pusė narių, apie kokius strateginius dalykus galima šnekėti), ir iki normalios atsakomybės už sprendimus prieiti ir pan. Tiesa, ir tas skaičius 100mldrd tai na gan įtartinas - valstybė jų negaus, geriausiu atveju kažkiek mokesčių (už iškasenas, pelno - bet ir tai greičiausiai bent kelis metus sugebės nusukti, nes gi investicijos!) už juos. Dujų naudotojai irgi nematau kodėl turėtų kažką sutaupyti - parduodamos jos bus rinkos kaina, o ne triskart pigiau vien dėl to, kad "tautinės", o ir gazpromai gi negalės užkelti rinkos kainos nes gi ir taip dujų terminalą statom...
skittisher 2013-03-22 15:01
immortallt, patarciau pasidometi skalunu duju gavyba atidziau. Nors matau, kad tavo gyvenime dabar toks periodas, kai norisi viska neigti, irodyti savo unikaluma Nauja ne butinai gera, sena ne butinai bloga ir atvirksciai. Svarbiausia saugokis gumos dulkiu, kol tik "teoriskai" bus tersiamas vanduo:) Kestutisz puikiai ivardino priezstis, kodel Lietuva nepajus jokios naudos is skalunu gavybos. Galeciau pridurti, tarptautines kompanijos geba puikiai maskuoti pelna, tad valstybes, kuriose jos veikia, praktiskai pelno mokescio nesurenka. Taip pat kaina nustatys duju tiekejas, tad rinkos duju kaina tik pades gauti didesnes pajamas.