Technologijos programavime: į ką svarbu atkreipti dėmesį programuotuojams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

FtBall 2013-04-05 15:00
Moralas: programuojant sunkiausia yra ištobulinti algoritmą, o sintaksės mokėjimas tik nereikšminga detalė.
SuperHP 2013-04-05 15:37
Programavimo kalba yra tiesiog įrankis programoms kurti, kaip, pvz., plaktukas irgi yra įrankis, naudojamas pagal savo paskirtį. Svarbu suvokti įrankio paskirtį, nes ji lemia ir darbo efektyvumą. Dėl algoritmų efektyvumo, kaip ir dėl įrankių paskirties. Vienas klausimas (programavimo paradigmos ir programos paskirties atitikimas) - kokio tipo programą kuriame (pvz., kuriant progrmą lygiagretiesiems kompiuteriams, daug nuosekliųjų algoritmų reikia keisti radikaliai). Kitas klausimas - ar mums reikia efektyvios programos, ar tiesiog reikia greitai sukurti produktą, kurio kokybei vykdymo laikas ir atminties naudojimas neturi daug įtakos. Dar vienas klausimas - ar programa bus vienkartinė, ar tęstinė. Galioja formulė: laikas + kaina = kokybė
lauriukas 2013-04-05 15:41
super. Daugiau tokiu straipsniu uzejo noras patobulinti seniai uzleistus savo programavimo igudzius
vvv2 2013-04-05 15:50
Windas 2013-04-05 15:50
ir ka cia su situo straipsniu tu patobulinsi? man tai kazkaip toks.. beprasmiskas straipsnis gal per daug programavimo man ir cia kitokiai auditorijai skirtas jis? t.y. maziau ishmanantiems programavima
Shinigami 2013-04-05 15:54
Priklauso nuo to kam ir kodėl kuri. Dabar skaitau knyga apie API kūrimą. Tai jei tu tenori sukurti programą, ją išleisti, užsidirbti kiek sugebėsi ir viską užmiršti - tada taip gali kurti kaip nori. Bet jei tikiesi, kad tavo programa bus sėkmingą ir ją vystysi ne vienerius metus. Tada jau reikia gerai viską apmąstyti ir tik tada pradėti kurti. Kad ne pridarytum to ką paskui bus sunku ištaisyti. Bei jei tavo programa atliks daug ir sudėtingų skaičiavimų ir jei bus padaryta atmestinai - tai net ir galingiausias kompiuteris jos ne paveš. Todėl realiai reikia žiūrėti taip: kūrimas + priežiūra + tobulinimas = kokybė.
Windas 2013-04-05 16:01
Shinigami, per ilgai tobulinti savo produkto irgi negalima seip geriausias budas yra tai kad sukuri produkta, veikia, stabiliai ir t.t. ir ishleidi.. o tada jau tobulinimus jam gali dadeti po truputi.... nes pazystu zmoniu kur savo koda perrasineja daug kartu nes vis sako, kad kazkas jiems netinka ir jie gali geriau.. o isiplecia iki to, kad niekad nerando to gero varijanto
Shinigami 2013-04-05 16:31
Šita žinau. Nes visada galima viską patobulinti. Todėl tobulumui ribų nėra. Bet daryti tik tiek, kad veiktu taip pat negalima. Reikia rasti viduriuką. Kas bus jei savo skaičiuotuve parašysi algoritmą kuris randa pirminį skaičių, bet jei tas pirminis skaičius didelis, jo ieško kelias valandas? Kai šiek tiek patobulintas algoritmas jį galėtu rasti per minutę ar dar greičiau. Todėl nereikia per daug tobulinti, bet reikia viską daryti apgalvotai.
Windas 2013-04-05 16:48
Shinigami, tai rasyt apgalvotai cia turetu but pagal nutylejima pas visus programerius aisku su web site'ais buna kitaip.. pvz jei reik greit ir kokybiskai... bent pradziai.. tai darai, gerai, kad atlaikytu tam tikra trafika ir su galimybe plesti serverio resursus, jei jau kritine situacija buna.. bet kai projektas jau siekia tokia mase kad reik patobulinimo tada ir darai ji.. su programomis tenka jau pradzioje jau apgalvotai daryt, kad nepaluztu koki veiksma darant ar neuztruktu ilgai.
Shinigami 2013-04-05 17:17
Šitai ir sakau, bet ne visi tai supranta. Ne karta teko skaityti komentarą, kad rašyk kaip nori. Jei kliento kompiuteris nevež tegu nusiperką galingesnį. Antra, nemažai algoritmų jau yra aprašyta. Bet yra asmenų kurie jais nesidomį, dėl ko rašo pati prasčiausia algoritmą koki tik galima rasti (kaip ir pirmasis pavyzdys šiame straipsnyje). Bet jei rašai algoritmą kaip pirmasis pavyzdys - tai reiškia, kad visiškai nesupranti apie ką rašai. Nežinai kas yra pirminis skaičius. Jau beveik baigiau skaityti šita knygą: "API design for C++" Martin Reddy ir kaip autorius rašo, kad ir kokioje programos rašymo stadijoje bebutum. Ar tik pradėjai rašyti ar jau seniai tobulini, niekados neturėsi laiko ištaisyti tam, ką parašei ant greitųjų tik tam, kad užbaigtum laikų programą. Bei programą taisyti vėliau kainuoja daugiau nei iš kart parašyti gerai. Nes greičiausiai pakeitus kažką viename kode, reiks keisti kažką ir kitame kode, kuris naudoja pirmąjį kodą.
SuperHP 2013-04-05 17:21
Shinigami, dėl tęstinumo teisingai sakai (pacitavai mano komentarą prieš redagavimą, vėliau apie tą patį papildžiau). Dėl formulės, tai ji yra tokia, kokia yra, ne aš ją sugalvojau Tavo pakeitimas tiesiog yra laiko sąvokos detalizavimas. Vienas svarbus dalykas, kurio paminėjimo trūksta straipsnyje - nereikia iš naujo išradinėti dviračio. Yra dvi fundamentalios programavimo paradigmos: taikomasis programavimas (turbūt ~99% rinkos) ir sisteminis programavimas (bibliotekos, kompiliatoriai, OS, draiveriai - įrankiai, reikalingi kitų programų kūrimui). Labai daug jaunų programuotojų net nepagalvoja, kad didžiąją dalį savo programų gali optimizuoti naudodami jau sukurtas bibliotekas. Kitaip yra, jei esi sisteminis programuotojas, kuris kuria tas bibliotekas. Tada efektyvumas - labai svarbu.
inter1560 2013-04-05 21:09
p.s. beje, patiko straipsnis!
Anonymous 2013-04-05 23:13
Cha, straipsnis ne apie programavimą Straipsnis apie tai, kad norint programinti matematiką, būtina ją išmanyti Gal galėtumėte kas pataisyti straipsnyje minėtą paskutinį variantą? Juk patys sakėt, kad tobulumui ribų nėra Nesakau, kad neįmanoma - jei sukurtumėt dar gražesnį pavyzdį, tai jau būtų kažkas!
kionig 2013-04-05 23:36
Nereikia visko absoliutinti, nors už pavyzdį vargu ar jau sugalvosi kažką tobulesnio.
Shell32 2013-04-05 23:42
Pirmiausia programuotojai turėtų atkreipti dėmėsį, kad kodas be komentarų. Geri komentarai sutaupytų krūvas aiškinamojo teksto šalia algoritmo. O antra - visiškai teisingas programavimo šablonas - iš pradžių padarai kad veiktų, o jei reikės - optimizuosi. Nustebsit sužinoję, kaip retai reikalingas optimizavimas...
punktyras 2013-04-06 00:01
Dar galima būtų iš pradžių per keletą skaičiaus dalumo sąlygų perleisti – jei skaitmenų daugiau, nei 1, o paskutinis skaičius lyginis, tai ir visas skaičius dalinasi iš 2 ir tikrai nėra pirminis, tad nėra prasmės viso skaičiaus toliau apdoroti. Arba, jei skaičiaus skaitmenų suma dalinasi iš 3, tai visas skaičius dalijasi iš 3. Aišku, čia aktualiau dideliems skaičiams, bet manau, verta papildyti.
kionig 2013-04-06 00:22
?
Anonymous 2013-04-06 00:29
Nu jo, sąlygoje nėra apribota, kad dirbs tik su mažais skaičiais Šiaip matosi iš komentarų, ką mano apie matematiką dori lietuviai, o iš lietuviško interneto - kaip optimizuoja kodą made in lithuania. Nesakau, kad blogai!!! Betgi būtent lietuviškame internete kas antras (na, gal kas trečias) tinklapio (bet kurio) atnaujinimas verčia ieškoti alternatyvų... O alternatyvos irgi made in ... Užsieniečiai irgi beje, paimkit kokį nors firminį softą - pvz fūrų katalogai... Net ir gūglis su atnaujinimais ir kodo optimizavimais gerokai erzina jūzerius. Taip kad skaitant komentarus neverta susidaryti nuomonės, kad visi tokie programeriai kieti, kaip gerbiami technologijos.lt komentatoriai. Didžioji dalis programinės įrangos (programų) - parašytos bile kaip, neveltui jas atnaujina kas mėnesį, o firefox jau net 20 vesijos... Keliu tostą už jus, kodo meistrai, ir tegu pasaulis mokosi iš kionigo!
kionig 2013-04-06 00:35
Anonymous 2013-04-06 10:47
Nu joo, čia visi taip sako, kai už darbą pinigų nori O kai reik pirkti darbą, tai pasirodo, kad nesvarbu, kokio didumo kaina, nesvarbu, kiek laiko knisis profų profas, bet vis vien teks perdaryt Kai reik samdyt - tuoj išgirsti, kad kaina tai nuo laiko ir kokybės, o kai reik pagauti tą patį meistrą, kad klaidas ištaisyti, tai, mlia, gieda kitaip - aplinka kalta, mėnulio fazė, globalinis atšilimas ir Zimbabvės infliacija Taip kad savo esminius dalykus pataupyk darbdaviui, jam reikės makaronint O jei nenutrūkstant nuo kodavimo, tai pažiūrėkit oficialius tinklapius - sukodinti brangiai, bet kokybė?! „esminius dalykus“... „galioja formulė“...