10 ateities technologijų, kurios žada naujas milijardinės vertės kompanijas  (6)

Tam, kad pavirstum iš nišinės IT rinkos į milžinišką pramonę su milijardinėmis apyvartomis, kaip rodo istorija, nereikia dešimtmečių. Pakilimas gali įvykti vos per vienerius ar dvejus metus, rašoma slon.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinklapis „Quora“ paklausė savo vartotojų, kurios atsiradusios ar dar tik atsirasiančios technologinės rinkos per artimiausius penkerius metus bus vertinamos 1 milijardu dolerių. Iš daugelio atsakymų buvo atrinktos realiausios ir įdomiausios versijos – nuo pakankamai akivaizdžių (NFC (Near Field Communication) – artimo ryšio technologijos) iki netikėtų (lauko dėžės pirkimui iš internetinių parduotuvių ir „elektroninės valdžios“ dėžutėje).

Mobilieji mokėjimai smulkiam verslui

Su tokiomis mobiliųjų mokėjimų paslaugomis, kaip „Square“, „Intuit Go Payment“ ir „PayPal Here“ galima atlikti mokėjimus praktiškai bet kuriame taške su prieiga prie mobiliojo ryšio. „Quora“ ekspertai mano, kad ši rinka kol kas yra kūdikystės stadijoje, bet paaugs labai greitai. Pavyzdžiui, lyderis šioje srityje „Square“ jau dabar vertinamas 3 milijardais dolerių.

Be to, šios rinkos varikliu tapo ne stambūs tinklai (pavyzdžiui, „Starbucks“), jau eksperimentuojantys su šiuo mobiliųjų mokėjimų modeliu, o smuklus verslas visame pasaulyje.

Citata: „Kompanijos jau investavo šimtus milijonų dolerių į technologijas, dabar laikas investuoti į marketingą. Kiekvienas verslininkas turi suvokti, kad jo kišenėje guli patogus mokėjimo terminalas.“

NFC: belaidis apsikeitimas bet kokia informacija

NFC, belaidžio duomenų apsikeitimo nedideliu atstumu technologijos, žinomos jau seniai. Jos potencialas dažniausiai siejamas su komerciniu panaudojimu (wave-and-pay – „sumokėk vienu mostu“, nuolaidų programos ir t. t.). Tačiau „Quora“ ekspertai sutaria, kad NFC perspektyvios ne tik kaip mokėjimo technologijos. Jos tinkamos ir apsikeitimui bet kokio pobūdžio informacija tarp žmonių, kurie susitikinėja realiame gyvenime ir apsikeičia duomenimis asmeninio susitikimo metu.

Socialinė žiniasklaida, video žaidimai, medicina ir taip toliau – panaudojimo sfera yra didžiulė. Pagal prognozes, iki 2016 metų bus parduota apie 700 milijonų išmaniųjų telefonų, palaikančių NFC, o rinka augs vidutiniškai po 87 proc. per metus. Ir kaip tik per trejus metus ji ir taps milijardine.

Citata: „Vos tik NFC atsiras „iPhone“, ši rinka šoktels iki debesų.

Socialinė elektroninė komercija

Elektroninė komercija – milžiniška atšaka, jau formuojanti aplink save naujas milijardines rinkas. Kertinė mada – socializacija. Vartotojams patinka įsiklausyti į savo draugų rekomendacijas arba į internetinių parduotuvių lankytojų komentarus. Kolektyviniu mąstymu pirkėjas tiki labiau, nei specifikacijomis ar ekspertų straipsniais.

Tokie tinklapiai, kaip „Pinterest“ ir „Fancy“, keičia vartotojų suvokimą apie tai, kaip turi atrodyti internetinė vitrina. Po kokių penkerių metų tokie akiai malonūs ir draugiški tinklapiai parduos prekių už milijardus dolerių. „Pinterest“ jau dabar vertinamas 2,5 milijardo dolerių.

Citata: „Mes pamiršime, kaip atrodo klasikinės internetinės parduotuvės. Pirkimas tiesiogiai iš „Facebook“ ar „Pinterest“ (patinka paveiksliukas – tuojau pat nusipirk tai, kas jame pavaizduota) taps įprastu dalyku.

Mobilus išsilavinimas

Visuotinė mobilizacija pakeis išsilavinimo rinką, ir ji taps neatpažįstama. Tokiu būdu bus sukurtas naujas aukštų pajamų segmentas. Žurnalas „Fast Company“ atliko tyrimą mobiliojo išsilavinimo pramonėje ir priėjo išvadą, kad „išsilavinimą, kurį gali laikyti rankose“, vartotojai laiko kaip visiškai natūralų.

Paklausa didžiulė, o pasiūla kol kas nedidelė. Didelis milijardinės rinkos augimas pirmiausiai prasidės besivystančiose šalyse, kuriose išmanieji telefonai daugeliui yra vieninteliai visaverčiai kompiuteriai.

Citata: „Internetiniai universitetai išeis į milžinišką mobiliųjų priedų su švietimo turiniu rinką. Išlaikyti egzaminą išmaniajame telefone ir įstoti į mobilųjį Harvardo universitetą – apie tai svajos ambicingi abiturientai.“

Biurų automatizacija

Naujosios technologijos pakeis jūsų darbo vietas. Visi – nuo smulkaus verslo iki stambių korporacijų – jau išmoko saugoti informaciją „debesyse“, kas leidžia darbuotojams dirbti ten, kur jiems patogu. Kitas etapas – bet kokių įprastų operacijų automatizacija – nuo teksto surinkimo (kam rašyti, jei jį galima tiesiog sudiktuoti) iki reikiamos informacijos paieškos tinkle ir jos struktūrizavimo.

Citata: „Kalbama ne apie tai, kad mus visus pakeis robotai. Bet jūs gi nebūsite prieš, jei robotai imsis jūsų darbų, kol jūs atostogausite?

Mobiliosios technologijos sveikatos apsaugos srityje

Kaip rodo praktika, gydytojai ir medicinos seselės, kurie turi išmaniuosius telefonus ar planšetinius kompiuterius su specialiai priedais, gali gerokai greičiau ir tiksliau diagnozuoti vieną ar kitą ligą. Kūrėjų, siūlančių naujus technologinius sprendimus kasdienei medicinos darbuotojų praktikai, jau daug.

Greitai jų kiekybė transformuosis į kokybę. „Quora“ ekspertai įsitikinę, kad rinkos laukia bumas. Milijardai bus uždirbami šiuose jos segmentuose:

- Duomenų apdorojimo technologijos, kurios leidžia nustatyti tikslesnę diagnozę ir greičiau paskirti būtiną gydymą.

- Sistemos gydytojo ir užsienio paciento bendravimui (medicininis interneto vertėjas).

- Tinklai, susiejantys medicinos darbuotojus tarpusavyje.

- Tinklai, užtikrinantys nenutrūkstamą gydytojų ir pacientų bendravimą (internetinės konsultacijos).

- Priedai, padedantys pacientui sekti savo sveikatos būklę.

Citata: „B. Obama investuoja milijardus į smegenų tyrimus. Kitas etapas – milijardai į technologijas, kuris leis šias smegenis gydyti.

Dirbtinis intelektas aptarnavimo sferoje

Inžinieriai ilgus metus laužė galvas dėl šio klausimo: kaip priversti kompiuterį galvoti arba bent jau sudaryti galvojimo įspūdį? Kaip išmokyti mašiną protingai atsakinėti į žmogaus klausimus ir palaikyti pokalbį? 2011 metais „IBM“ superkompiuteris „Watson“ sutriuškino savo varžovus intelektualiniame žaidime „Jeopardy“, o „iPhone 4S“ pristatė programą „Siri“, atpažįstančią garsines užklausus ir atsakančią į jas. Tai yra milijardinės rinkos užuomazgos, įsitikinę „Quora“ ekspertai.

Jeigu dirbtinis intelektas pasieks bent jau tokį lygį, kad sugebės pakeisti žmonės nuotolinio aptarnavimo sferoje (pavyzdžiui, skambučių centrai), daugybę darbo vietų užims mašinos.

Citata: „Įsivaizduokite: vietoje to, kad prisiskambinę į skambučių centrą klausytumėte išmoktą instrukcijos tekstą, kurį įnirtingai kartoja koks nors užsienietis, jūs galėsite papasakoti apie savo problemą protingam kompiuteriui, puikiai kalbančiam jūsų kalba.

Logistika ir internetinių pirkinių pristatymas

„Amazon“ ir „eBay“ jau tvirtai užėmė elektroninės prekybos rinką, tačiau milijardai dabar bus uždirbami aplink juos.

Ne visiems patogu, kai pirkiniai yra pristatomi į namus ar į darbą, o pastatyti milžinišką sandėlių tinklą prekių atsiėmimui yra praktiškai nerealu. Tad kodėl gi nesukurti užsidarančių spintelių sistemos tose vietose, kuriose pirkėjui patogu pačiam pasiimti savo užsakymą bet kuriuo metu?

Faktiškai, rašo „Quora“ ekspertai, idėja slypi tame, kad stacionarios interneto vartotojų pašto dėžutės būtų išdėstytos įvairiuose miestų kvartaluose.

„Elektroninė valdžia“ dėžutėje

Valstybinių elektroninių paslaugų vystymasis reikalauja privačios iniciatyvos. Kai kurie valdžios organai išmoko naudoti atviras ir šiuolaikiškas sistemas (pavyzdžiui, JAV teismai). Bet dauguma kitų tarnybų, įsitikinę „Quora“ ekspertai, iš viso nemoka naudotis „elektroninės valdžios“ modeliais.

Sukurkite idealų „elektroninės valdžios“ vartų modelį savo kompiuteryje, o vėliau išmokite jį parduoti – milijardas jūsų kišenėje.

Citata: „Šioje rinkoje startuoliai gali tapti tarpininkais tarp valstybės ir visuomenės. Jų užduotis – sukurti patogius informacijos apsikeitimo kanalus. Piliečiai ir valstybė jau pasiruošę mokėti už patogias paslaugas, bet patys jų sukurti kol kas nepasiruošę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(25)
(2)
(0)

Komentarai (6)