„Login 2013”: „Linkomanija“ - piratai ar tarpininkai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

inter1560 2013-04-19 13:30
ne mirtingajam lietuviui įpirkti MS Office paketus ir kitas prog. įrangas. Kol nėra kainų su ekonomika suderinamumo tol tai vyks.
Shinigami 2013-04-19 14:09
Mirtingajam lietuviui pilnai užtektu LibreOffice, Gimp ir Linux.
sigitas69s 2013-04-19 15:21
Nevisuose kompose sklandziai veikia tavo tie Linux. Mano senajame veikia puikiai, o naujame- neveikia ir papildomu irenginiu neatpazysta Ir dar- kaip statistibis lietuvis gali europine ar amerikoniska kaina moketi uz neisbaikta kreiva Windows Po visokiu automatiniu atnaujinimu YouTube stringa Pirkau kazkada legalu 98Win ir ka, ogi greit nuseno ir jei gerai pamenu apie 450-500 Lt mokejau
Shinigami 2013-04-19 15:34
Nevisuose kompuose sklandžiai ir win bei Mac veikia. Bet dėl to jau ne OS kalta, o geležies gamintojas nesukuriantys tvarkyklių arba sukuriantys prastas tvarkykles. Kaip jau rašiau. Arba moki (gali ir iš šiknos pinigus traukti) arba naudoji nemokamas alternatyvas. O gamintojo teisė prašyti už savo darbą tiek kiek jis nori. Kaip ir tu turi teisę prašyti tokio atlyginimo kokio tu nori. Žinoma, darbdavys turi teisę nesutikti mokėti tokio atlyginimo kokio tų nori. Kaip ir tu gali nesutikti mokėti už win 500 lt, o naudoti Linux.
EdvasP 2013-04-19 16:24
Kad ir kaip neteisingai atrodytų, kad lietuvis moka tiek pat kiek britas ar amerikonas, reikia pripažinti, kad vis dėlto, Windowsų siuntimas per torentus yra vagystė. Amerikonai juk ir telefonus ir laptopus, netgi automobilius perka už tą pačią kainą, tai argi mes turim teisę juos vogti, nes mes mažiau uždirbam? Lygiai taip pat ir operacinė sistema. Tokie laikai ateina, kad jei siūstis, tai atsargiai ir nerėkaut, kad OS piratinė. Kažkiek galiu pateisint filmų, muzikinių kūrinių siuntimus "našaram", nes tokio dalyko tu nepabandysi. Nežinai ar filmas patiks ar bus sugaištas laikas. O visokios programos, operacinės ar žaidimai turi demo versiją. Patiko? Pirk. Tie patys windowsai nepasakyčiau, kad atitinka savo kainą. Todėl geriau MS žinotų apie Lietuvą kaip spjaunančią į tokias kainas ir naudojančią pigesnes alternatyvas, o ne naudojančią Windowsus piratinius. Tada matyt įsivaizduoja, kad be MS nieko nenaudosim ir kalsim jiems milijonus.
FtBall 2013-04-19 16:49
Aš manau, ir turbūt daugelis pritartų, kad jei nepiratautume, o naudotume Open Source, Microsoftas prarastų daug daug pajamų. Dabar yra tokia situacija, kad namų vartotojai piratauja, švietimo įstaigos, dalis studentų, Windows ir Office gauna nemokamai. Ką tai reiškia? Prijaukinami vartotojai, kaip šūnys. Pusseserei taip buvo, kad šunį maitino kaip ir žmogų(virta mėsa, daržovės ir t.t.), o paskui kai davė žalios mėsos - šuo apsitriedė. Taip pat ir dabar daugelis žmonių "nesuvirškina" Open Sourco.
Giedriusd 2013-04-19 17:13
Ir niekam neuzkliuvo pats sprendimo argumentavimas? "Vien tai, kad sukūrėte tokią sistemą, kuri įgalino kitus keistis piratine produkcija, jau yra pažeidimas." taip tikriausiai geriau paburnoti visiskai identikai kaip ir praeitus 100 kartu kad geriau linux naudoti ar tai kad neiperkami tie windows. Sedek ir naudokis tai windows jei patinka, dziaukis kol gali nemokamai bet nesiskelbk ant svieto. O Linux kisimas velgi apgailetinas, daug dar reikia padaryti kad butu padori OS. Naudoti galima, bet nezinia ar veiks ar ne ant tavo pc yra jau uztektinis stabdis. Beje pasakymas kad ne ant visu pc sklandziai veikia Mac ar Win yra isvis niekinis. Cia kaip lyginti kiek arti privaziuoti gali su traukiniu ir automobiliu. Tiesiog nesulyginimi dalykai, taip ne visur privaziuosi su auto, bet su traukiniu juk nelyginsi.
infoguru 2013-04-20 00:27
Visiškas MITAS. Iš patirties galiu pasakyti, kad Ubuntu paprasti, mažai IT nusimanantys žmonės (diegiau - lėlių teatro režisieriui, dizaineriui, buhalterei, kaime gyvenančiai pensininkei, savo mažamečiam vaikui, žmonai) "suvirškina" labai lengvai ir netgi įvardina ją kaip paprastesnę ir patogesnę OS.
Gytixas 2013-04-20 01:49
Shinigami 2013-04-20 08:16
Tingėjimas "mokytis" pagrindinė problema. Nors kiek teko pastebėti - tai dažniausiai net ne tingėjimas mokytis. Nes dauguma paprasčiausiai įsimena mygtukų vietas ir paskui naudoja be jokio mastymo. Tai tokioje vietoje mokymosi tikrai ne daug. Dažnai patirtis taip pat nieko dėta. Kad ir pas mus darbe visi dirba ant AutoCAD + GeoMap. Dirba jau daugelį metų, bet vis tiek per tiek metų tingėjo pažiūrėti ką mygtukas trimis padėtimis į dešinę daro nuo to mygtuko kuri jie dažnai naudoja. Tas mygtukas kuri jie naudoja pakeičia viena objektą kitų, bet tik viena kuri pažymi. O mygtukas trimis padėtimis į dešinę pakeičia visus pažymėtus objektus kitais. Bet per daugelį naudojimosi metų nesugebėjo jo rasti. Dėl greitesnio problemų sprendimo būdo radimo ant win visiškai nesutinku. Nes čia pagrinde yra kaltas nežinojimas ko ieškai arba kaip ieškoti. Ir tai galioja įvairioms sritims. Jei kažkurioje srityje dažnai ieškai atsakymų, po kurio laiko išmoksti ieškoti ir juos randi gan greitai. Bet jei ieškai kažko iš naujos srities - tai surasti gan sunku. Linuxai turi tik viena didele problemą. Yra daug distribucijų kurias gamina daug įvairių gamintojų su įvairiomis pažiūromis. Dėl to jei viena distribucija pas tave neveikia - tai nereiškia, kad neveiks ir kitos. Pas mane ant kompo SUSE neveika. Ir iek tek domėtis tai yra daugiausiai dėl jų politikos neėti uždaro kodo į savo OS. Tačiau Ubuntu pas mane veikia iš karto. Ir taip pat naudoju du monitorius. LG ir AOC. Žinoma, kad monitoriai rodytu skirtinga vaizdą, o ne dubliuotu vaizdo reikėjo pakeisti kelis nustatymus.
Anonymous 2013-04-20 08:27
Tema tokia: „Login 2013”: „Linkomanija“ - piratai ar tarpininkai? Mano atsakymas toks: Linkomanija - narkomafijos aukos. Mikrosoftas pasamdė megztuką, narkotikų platintoją (suprask - narkomafijozą) užsipulti linkomanus. Kame čia dabar linkomanija piratai?!
Giedriusd 2013-04-20 11:02
As gi parasiau ko man truksta. Taciau tai nera svarbu, svarbu apkaltinti kad jei kazkuom zmogus nepatenkintas apie linux, vadinasi jis kalba be patirties. Deja, turiu susiintaliaves as linux, tiksliau Ubuntu, ir jau ganetinai senai naudoju programavimo tikslams. Taciau kaip ir minejau vien abejones ar tam tikra distribucija veiks pas tave, jau yra didelis stabdis. Ne kiekvienas turime hobi zaisti su OS, kad galetume laisvai sau kaitalioti ir bandyti vis naujas distribucijas. Tai reikalauja laiko, o laikas brangus dalykas. Ubuntu jau rodo zenklus kad eina teisinga kryptimi, taciau ten dar pilna kabliuku kurie gali sugadinti tavo diena, ypatingai grafikos plokstes draiveriu srityje. Ir nors tai nera paciu Ubuntu kalte, vis tik tai yra ju problema, kas ir stabdo zmones. O paimkime kad is Photoshop, geriausia ka teko girdeti yra pakeisti ji GIMP, bet cia tiesiog absurdas, panasiai kaip grysti naudotis Photoshop 7, taip daugmaz visos svarbiausios funkcijos yra, taciau negali padaryti nei puses tiek kiek gali ant naujausio PS, plius dar daug leciau. Ir dar daugybe yra sriciu kuriose is windows perejes vartotojas tures sumazinti savo lukescius. Apskritai pasiziurejus atrodo kad net didzioji dauguma linux vartotoju turi VM su windows, kas tiesiog patvirtina kad dar kol kas neimanoma normaliai naudotis linux be kitu OS pagalbos. O is eilinio vartotojo tiketis kad jis susiinstaliuos dvi OS yra sakyciau kiek optimistiska. Uztenka pasidziaugti kad eilinis vartotojas sugeba antra narsykle susiinstaliuot. Ir prasau nesuprasti manes neteisingai, as esu didelis linux fanas ir dziaugiuosi ju sekme kai yra padaromas koks rimtesnis zingsnis, taciau situacija vertinu apdairiai ir suprantu tie stabdziai esantys dabar, daugiau maziau egzistuoja jau nuo senu laiku, pagrinde jie liecia treciu saliu susidomejima kurti programas siai OS. Bet faktas tas, kad kol sios kliutys nebus iveiktos, tol linux nebus padori OS. Nes OS nera tik pati OS, tai visa aplinka ir infrastruktura.
Arthuras 2013-04-20 11:20
Nekalbėsiu apie piratavimą, bet apie linux... Iki Windows jiems šūdais plaukt ir plaukt. Su driveriais amžinai bėdos. Su elementariausiais reikalais iškyla tokių problemų, kurių WIN niekada nebūna. Be abejo, jei kažkas viską sutvarko iki veikimo, o po to nieko nekeiti - naudotis galima. Bet kai reikia suvargt, kad įsirašyt ko reik, driverius ir pan... Jau nebekalbu, jei vartotojas žalias.
Shinigami 2013-04-20 14:56
Viskas čia gerai. Nenorėk, kad nemokamas dalykas prilygtu mokamam dalykui. Tačiau jei tu dėl savo tingėjimo nori palengvinti savo gyvenimą komerciniais dalykais tuomet prašom už juos ir susimokėti. Kodėl kažkas kitas turėtu tau uždyka dirbti tik todėl, kad tu nenori dirbti?
Giedriusd 2013-04-20 15:06
Nu baik tu grybaut, as nei puse zodzio neuzsiminiau kad man kazkas nepatinka kad uz windows reikia moketi. Tiesiog varai is vienos dudos net nemastydamas ar tinka i konteksta ar ne. Plius pats pritari kad linux budamas nemokamu negali prilygt mokamam windows. Vadini tingejimu tai, issireiski tarsi tai butu nuodeme ar kazkas blogo, kai tuo tarpu cia nera absoluciai nieko blogo. Kaip ir minejau, ne kiekvienas turi hobi zaisti su OS. O ir visi mes daugumoje sriciu naudojame mokamas technologijas gyvenimo palengvinimui, kitaip gyventume miske ir sios diskusijos neturetume, tad jei pazvelgsi i sia situacija be paniekos windows OS ir jos vartotojams, suprasi kad nera cia ko purkstauti ir vadinti tinginiais visus kurie matai "tyngi" pasidaryti kad jiem linux veiktu. Tuo paciu galbut nustosi ir automatiskai priskirti kiekviena naudojanti windows prie piratu, netgi ne tai kad prie piratu, prie nepatenkintu piratu. O pabaigai dar pasviestuosiu, kad as tikrai idedu savo indeli i open source programu kurima, tad tavo klausimas kodel as nenoriu dirbti yra apskritai ne i tema. Buk protingas ir kita karta nebetaikyk visiems is eiles stereotipu.
Arns 2013-04-20 15:15
Na ir kam toliau tęsti diskusiją? Pats pasakei jog linux nėra lygus windows'ams ir taškas. Kol kas pati paprasčiausia ir prieinamiausia OS yra windows. Ir jei žmonėms start nebuvimas ar vietoj darbastalio kitoks vaizdas atsidaro yra pasaulinio lygio problema, kuri nusveria net darbo greičio, suderinamumo ir t.t. klausimus... Ko tikisi Linux? Na ko tikisi tą ir turi, tuos kelis procentus rinkos bei didžiąją dalį vartotojų ,kuriems kelias valandas aukotis įrašinėjant OS, draiverius, derinant nustatymus ir šriftus grynas malonumas, o ne laiko gaišatis.
Shinigami 2013-04-20 15:46
Gal nustok galvoti užpakalių ir pradėk galvoti galva? Nes tavo pacituotame tekste aš net ne užsimenų apie LINUX. Aš kalbu apie nemokamas programas. Nemokamas produktas dažniausiai neprilygs mokamam, bet su juo tikrai gali atlykti viską ką gali atlikti ir su mokamų, o kartais net ir daugiau. Tik tu užduočių atlikimas gali būti ne toks greitas ar intuityvus. O jei nori greito ir intuityvaus užduočių atlikimo prašom už tai susimokėti. O ne šūdą malti kad nemokama programinė įrangą šūdas, o už mokama per daug prašo. Tau šitie dalykai teisės vogti nesuteikia.
Fobus 2013-04-20 19:01
"Dėl to, kad žala yra, nesiginčysime – jei „Microsoft“ pasakė, vadinasi, žala yra." Va čia absurdas didžiausias. Kad siuntėsi - jau nelegalu, bet kad buvo padaryta žala, ir kad net nereikia ginčytis su Microsoft - niekam neužkliuvo? Juk tiek daug alternatyvų. Aš google docs naudojuosi tiek pat kiek Word, o kur dar OpenOffice ir visi kiti pakaitalai. Kaip kažkas gerai pasakė - tai tiesiog yra prijaukinimas. Per naujus kompus iškišame savo produktus, kad priprastų, kad neįprastų naudotis nemokamomis alternatyvomis. O paskui persekiojame tuos, kurie parsisiuntė nelegaliai, nors greičiausiai ir nebūtų pirkę tokiomis kainomis. Apskritai, autorinės teisės skaitmenos amžiuje turi keistis. Ne tik kad informacija turi būti kuo labiau prieinama visiems, bet ir tai, kad jos santykis su fiziniu pasauliu visai kitoks. Nusipirkau kėdę, galiu ją ir parduoti. Visi gali ant jos sėdėti. Bet su filmais, muzika ir kt taip nėra. Bereikalingi absurdiški suvaržymai, kurie ir nemažai prisideda prie piratavimo problemos. Be to ir gamybos bei platinimo kaštai kitokie. Tai kodėl pvz popierinis žodynas pigesnis nei jo kompiuterinis variantas?
Anonymous 2013-04-20 21:05
Todėl, kad skaitmeninis žodynas pilnas apsaugų nuo tavęs: kad nekopintum, nesidalintum, plius programinis kodas, kuris seka tavo veiksmus - taigi visi šie priedai irgi kainuoja, ir juos sukurti net brangiau, nei patį žodyną. Todėl ir kainuoja daugiau, kad už tai, kas nukreipta prieš tave tu irgi privalai mokėti