Sukurtas sensorius robotų prisilietimus padarys švelnius „kaip šilkas“ (Video)  (0)

Tyrėjai iš Harvardo inžinerijos ir taikomųjų mokslų mokyklos sukonstravo nebrangų lytėjimo sensorių skirtą roboto rankoms. Specialaus lusto dėka, dirbtinių rankų prisilietimai tampa pakankamai jautrūs, kad nesugadintų liečiamo ar laikomo daikto, praneša EarthSky.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo robotikos laboratorijoje sukurta „TakkTile“ mikroschema skirta įvairiems technologiniams sprendimams, kurie gali būti pritaikomi komercinėje elektronikos įrenginių srityje, išnaudojami mokslinėje veikloje ar tiesiog pasitarnauti robotikos technologijų entuziastams.

„Nepaisant dešimtmečius trukusių tyrimų, lytėjimo sprendimai robotuose nėra taikomi plačiu mastu, kadangi jie yra brangūs ir sudėtingi“, – teigė Leifas Jentoftas, jaunasis mokslininkas prisidėjęs prie šio išradimo. Pasak jo, esamos technologijos, suteikiančios robotui lytėjimo juslę, kainuoja apie 16 tūkst. dolerių, o tokia didelė kaina itin apriboja jos pritaikymo galimybes.

„TakkTile“ sensorius kainuoja nedaug dėl to, kad yra gaminamas pasitelkus paprastą įrangą ir nesudėtingą technologiją. Lustuose naudojami nedidelio dydžio barometrai – prietaisai skirti oro slėgiui matuoti. Jais padengiama spausdinta integrinio grandymo lenta, o ant viršaus uždedamas vakuume sandariai užantspauduotos gumos sluoksnis, kuris gali atlaikyti daugiau nei 11 kg svorio spaudimą.

L.Jentofto ir jo kolegos Yaroslavo Tenzerio teigimu, šie lustai gali atlaikyti plaktuko ar beisbolo lazdos smūgį, tačiau tuo pačiu yra pakankamai jautrūs, kad aptiktų itin švelnius, vos gramo svorio prisilietimus. Įmontavus šį lustą į roboto ranką, pastaroji gali pakelti balioną jo nesusprogdinus arba raktu atrakinti duris.

Šis lustas gali būti pritaikytas ir kitose srityse. Pavyzdžiui, žaislų gamintojas gali įmontuoti jį į pliušinį šunelį, kuris iš anksto nustatytu būdu reaguos į skirtingo stiprumo glostymą ar glamonėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)