„Google“ žemėlapiai: nuo šiol juose matyti kaip žmogus keičia Žemės veidą (Video)  (0)

Korporacija „Google“ pristatė naują žemėlapių projektą „Timelapse“, suteikiantį galimybę pažvelgti į pasirinktos Žemės rutulio vietos pokyčius, kurie įvyko per pastaruosius 28 metus, rašoma oficialiame bendrovės tinklaraštyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurtame žemėlapyje panaudotos NASA ir JAV Geologų draugijos daugiau kaip per 40 m. „Landsat“ palydovais užfiksuotos fotografijos. „Google“ dirbdama kartu su šiomis organizacijomis atliko daugybės nuotraukų atranką, jų tvarkymo ir modeliavimo darbus. Bendrovė taip pat bendradarbiavo su leidiniu „Time“, kad dalį sutvarkytų nuotraukų pristatytų kartu su įdomiais rašiniais.

Žemėlapio sukūrimui buvo pritaikyta „Google Earth Engine“ programinės įrangos technologija, su kuria išanalizuota daugiau kaip 2 mln. nuotraukų arba iš viso 909 terabaitai duomenų. Šio analizės metu buvo ieškoma didžiausiu detalumu pasižyminčių paviršiaus nuotraukų, kuriose vaizdai nebūtų užstojami debesų.

Skirtingų Žemės vietų fotografijose matyti kaip žmonių ūkinė ir kultūrinė veikla keičia gamtinę aplinką, o dažnu atveju ją tiesiog naikina. Pavyzdžiui, per laikotarpį nuo 1978 iki 2003, Brazilijos vakaruose esančioje Rondonijos valstijoje Amazonės miškų buvo iškirsta net 65 tūkst. kv. km. Šiuo metu tai labiausiai iškirsta Amazonės miškų vieta, rašoma Times.com.

Daugiau apie žmogaus poveikį jo gyvenamai aplinkai paskaityti galite specialiai parengtuose „Times“ straipsniuose, kurie iliustruoti „Google“ dinaminiais „Timelapse“ žemėlapiais. Patys peržiūrėti norimas pasaulio vietas ir pamatyti kaip jos keitėsi 1984-2012 m. galite apsilankę šiame puslapyje.

Žemiau pateikiame vaizdo įrašą, kuriame vaizduojama itin sparti Las Vegaso miesto plėtra:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)