Hipergarsiniai ginklai gali būti panaudoti iki 2025 m. (Video)  (0)

Naujausias technologijas naudojančios hipergarsinės raketos, skriejančios 5 kartus didesniu nei garsas greičiu ar dar greitesnės, gali būti pradėtos naudoti kariniuose konfliktuose dar iki kito dešimtmečio vidurio, mano JAV kariuomenės atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pati optimistiškiausia naujos kartos supergreitų smogiamųjų ginklų debiutavimo prognozė, praneša „Space.com“. Viskas priklausys nuo hipergarsinių aparatų, tokių kaip JAV karinių oro pajėgų X-51A „Waverider“, kūrimo programų pažangos. Šį mėnesį JAV buvo atliktas paskutinis eksperimentinio orlaivio X-51A programos bandymas.

Pasak JAV karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorijos Aerokosminių sistemų direktorato „X-51A“ programos vadovo Charlie'o Brinko, Karinės oro pajėgos siekia, jog hipergarsinių ginklų technologijos būtų pakankamai parengtos ir išbandytos, kad maždaug 2020 metais būtų galima pademonstruoti tokio ginklo prototipą. Pasak jo, jei viskas klosis taip, kaip planuojama, naujos kartos hipergarsiniai ginklai bus paruošti naudoti kovinėmis sąlygomis 2025 - 2030 metais.

Dabartinės sparnuotosios raketos gali pasiekti 800 – 965 km/h greitį, tuo tarpu hipergarsinės skristų 6130 km/h ar dar didesniais greičiais. Paprastai hipergarsiniais ginklais vadinami orlaiviai, galintys viršyti 5 machų greitį. Vienas machas – tai garso sklidimo greitis jūros lygyje, maždaug 1226 km/h. Hipergarsinės raketos suteiktų galimybę ne tik smogti žaibišką smūgį priešui: jo iš esmės būtų neįmanoma atremti, nes priešraketinės gynybos sistemos kol kas nepajėgios apsaugoti nuo tokios grėsmės.

JAV jau seniai vykdomi hipergarsinių raketų kūrimo projektai: Pentagono Priešakinių gynybos technologijų agentūra (DARPA) finansavo du bepiločio hipergarsinio smogiamojo orlaivio HTV-2 bandymus. 2011 m. vasarą atlikto bandymo metu HTV-2 prototipas buvo pasiekęs 20 machų greitį (24 520 km/h), kol pagaliau tapo nekontroliuojamas ir nukrito į vandenyną.

DARPA taip pat buvo skyrusi 300 mln. dolerių hipergarsinės raketos X-51A kūrimo programai, kuri prasidėjo 2004 m. ir baigėsi šių metų gegužės mėnesį. Tai buvo ketvirtasis X-51A „Waverider“ skrydis, kuris, pasak JAV karinių pajėgų atstovų, buvo sėkmingas. Tačiau du ankstesni bandymai baigėsi nesėkmėmis.

Pranešama, kad nors JAV kariuomenė neketina atnaujinti X-51A „Waverider“ plėtros projekto, netrukus gali būti pradėta naujo hipergarsinio aparato kūrimo programa. „Ji (nauja hipergarsinė raketa) iš tikrųjų jau arti“, – tvirtino JAV koncerno „Boeing“ vykdytos X-51A programos vadovas Joe Vogelis. Pasak jo, hipergarsinių aparatų kūrėjai turi visus reikiamus įrankius ir yra įvaldę reikiamas technologijas, tad tokių ginklų kūrimas jau yra pažengęs toliau, nei leistų įprasto išradimo ribos. Šiuo metu, jo teigimu, jau pasiektas prototipų kūrimo etapas.

J. Vogelio teigimu, patirtis rodo, kad po to, kai naujausi technologijų pasiekimai pritaikomi karinėje srityje, ateina laikas jų diegimui ir civilinėje. Esą galima prognozuoti, kad hipergarsiniai keleiviniai lėktuvai gali pasirodyti rinkoje tik kiek vėliau už hipergarsinių orlaivių pateikimą JAV kariuomenei, nes jau daug metų vis trumpėja karinių technologijų naudojimo civilinėje srityje laikotarpis.

Šiame vaizdo siužete - paskutinysis X-51A „Waverider“ bandymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)