Senovės romėnų betonas žymiai geresnis už šiuolaikinį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

hairspray 2013-06-07 12:17
Kuo ilgiau išsilaikęs betonas, tuo jis tvirtesnis?
lizunas 2013-06-07 12:26
O tai sakysi ne?
Kilgoras Trautas 2013-06-07 13:22
su laiku betonas reaguoja ir tvirtėja
immortallt 2013-06-07 13:23
Šiaip, tai žaliava, kurią toli transportuoti neapsimoka, nes labai brangi. Kitas dalykas, kurio nesupratau, tai ar išlieja kažkokias formos gaminius karštus, kuriuos atvėsinti jūros vandeniu reikia, ar čia cementro ruošimo metu vienas iš žingsnių?
Anth0ny 2013-06-07 13:35
O kaip su pelenais iš šiluminių jėgainių? Ten gi tūkstančiais tonų pelenų susidaro gaminant elektrą. Aišku tik, kad nelabai kas vizualiai patikrins koks jų ilgaamžiškumas...
zamzungas 2013-06-07 13:47
Gaminant cementą reik tuos miltus kaitinti, kad įvyktų tam tikros reakcijos. Taipogi gesinant kalkes išsiskiria daug šilumos. O struktūros lipdomos nieko papildomai nekaitinant.
BishopaZ 2013-06-07 14:56
tai va pasirodo dar nepasiekem savo proteviu ishsivystymo lygio....
Kučumas 2013-06-07 17:21
Yra daug dalyku kurios galima but perimti is senoves civilizaciju. Juo labiau jie visi yra ekologiski,bet tai visai nenaudinga dabartinems korporacijoms,kurios nesiruosia gaminti gera ekologiska produkta skirta labai ilgam laikui!!! Joms geriau gaminti tai,kas greitai suyra,tada dideja vartotoju pirkimas! kazkada pagamintas rusiskas saldytuvas"Minsk" pas mane kaime vis dar veikia jau 40 virs metu. gal jis ima daugiau energijos,bet jis vis dar veikia. dabartiniai veikia 5 metus,tam jie ir paskaiciuoti,o paskui vel reikia pirkti kita!
devyniaragis 2013-06-07 20:59
Na taip, bet daiktų susidėvėjimo skatinama paklausa turi ir privalumų: didesnė paklausa naujoms technologijoms ir tai sekančios didesnės investicijos į šį sektorių. Investicijos, vadinasi pinigai sugrįžta į visuomenę ir ji už juos gali pirkti naujus šaldytuvus, bet tuo pačiu šiais pinigais pati visuomenė yra motyvuojama mąstyti inovatyviai ir dirbti šia linkme. Klausimas, kas neekologiškiau globaliu mastu, ar trumpalaikei, nuolat efektyvinami šaldytuvai, dėl kurių sukurta technologija gali būti pritaikyta ir kitur ar 40m eksploatuojama tarybinė technologija, kuri nekeičiama dėl to, kad vis dar atlieka pagrindinę funkciją (pamirštant KAIP).
rimasD 2013-06-07 21:29
" Na taip, bet daiktų susidėvėjimo skatinama paklausa turi ir privalumų: didesnė paklausa naujoms technologijoms ir tai sekančios didesnės investicijos į šį sektorių. Investicijos, vadinasi pinigai sugrįžta į visuomenę ir ji už juos gali pirkti naujus šaldytuvus, bet tuo pačiu šiais pinigais pati visuomenė yra motyvuojama mąstyti inovatyviai ir dirbti šia linkme." Čia beveik pažodinis Zorgo monologas, iš filmo "5-sis elementas". Bet iš tikrųjų tai teisūs Anglai, kurie sako:- Aš neesu toks turtingas, kad pirkčiau pigią prekę.
immortallt 2013-06-07 22:31
Viskas pradedama nuo antros pusės. Daiktai nėra gaminami taip, kad tarnautų kuo trumpiau, daiktai gaminami taip, kad jie kainuotų kuo pigiau, nes niekas nenori mokėti brangiai. Mažai kas vertina kokybę. Pvz tėvai susipirko virtuvės buitinę techniką turbūt jau prieš 10 metų - viskas veikia puikiai (tik orkaitė, bet ją porąkart verdančių pienu netyčia užpylė, tai pieno rūgštis nuėdė kontaktų porą. Tiesa, nepirko šlamšto. Pas mane bute ir visa buitinė technika supirtka prieš 5 metus, viskas veikia. Tik fenas nuduso, bet įtariu dėl mano paties kaltės. Bet vėlgi nepirkta pati pigiausia technika. O kas dėl cemento, yra ne viena charakteristika. Klausimas, kaip visa kita veikia ir kokia reali situacija. Verslas gamins tai, ko labiausiai nori. Jei norės, kad laikytų ilgai, tą ir pardavinės. Problema ta, kad nėra universalių dalykų ir nenustebčiau jei dėl šio cemento pasirodys, kad yra kitų problemų.
devyniaragis 2013-06-07 23:18
rimasD 2013-06-07 23:46
Sutinku, kad daiktus daro, kad kuo ilgiau dirbtų, tačiau technologijos tobulėja, ypač procesoriai, o juos stengiasi daryti vis sudėtingesnius, vis plonesnių sluoksnių, pridarydami vis daugiau, dažnai nereikalingų funkcijų, ir tuo pačiu trapesnius, nes viena įelektrinta dalelė, praskridus atmosferą, pervėrus procesorių, gali visiškai išvesti jį iš rikiuotės. Dėl cemento: Dabar kalcio karbonatą, dažniausiai klinčių pavidalo, kaitina, kad gautųsi kalcio oksidas, kuris, reaguodamas su vandeniu, duoda gesintas kalkes. Vulkaniniai pelenai jau turi iškaitintus kalcio, ir kitų metalų oksidus, kurie reaguoja su vandeniu. Akivaizdus energijos taupymas. Senovės Lietuviai, neturėdami vulkaninių pelenų, degdavo klintis, kad gautų negesintas kalkes, kurias gesindavo vandeniu, ir, kurias, maišydami su smėliu, vartojo mūrijimui. reikia pasakyti, kad tas skiedinys irgi buvo geresnis, nes, ilgainiui, prisijungiant atmosferos CO2, irgi tvirtėdavo. Vienintelis trūkumas buvo, kad ilgai kietėdavo.Tačiau dangoraižių statyba tapo įmanoma Amerikoje tik panaudojus portlandcementą.
immortallt 2013-06-09 10:25
Įtakoti galima, bet formuoti yra labai sudėtinga. Žinoma tuo žaidžiama, pvz Apple, Jobs'as buvo tikrai asas tame.