Kompiuterinius žaidimus galima ne tik žaisti – juos galima ir moksliškai tyrinėti  (0)

Kas galėtų apsiimti detaliai ir išsamiai tirti kompiuterinių žaidimų turinį ir jo sąveiką su žaidėjais? Tikriausiai žaidimus gaminančių ir parduodančių bendrovių kokybės vadybos padaliniai, atsakytumėte. Tačiau tokia veikla užsiima ne tik žaidimų kūrėjai, bet ir mokslininkas iš Karlo III Madrido universiteto (Ispanija), rašo Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuterinių žaidimų verslas tampa vis pelningesniu, o eksponentinio šios pramonės augimo pradžia yra laikomas XX a. aštuntasis dešimtmetis, kuomet įvairiose pasaulio rinkose šventinių žiemos sezonų metu buvo masiškai perkami „Nintendo“ žaidimų kompiuteriai. Tačiau kompiuteriniai žaidimai nėra tik gerai parduodama produkcija – tai daugialypis interaktyvus audiovizualinis turinys, kuris ima dominti medijas ir komunikaciją tyrinėjančius mokslininkus.

Žurnalistikos ir audiovizualinės komunikacijos fakulteto tyrėjas Antonio José Planellsas kompiuterinius žaidimus suvokia kaip „fikcinius pasaulius“, kuriuose įmanoma rasti nemažai turinio, kurį galima tirti įvairiais aspektais. Savo daktaro disertacijoje jaunasis mokslininkas yra išdėstęs kelių statinių dimensijų, kuriose vystosi žaidimo veiksmas, koncepcija, taip pat aptaręs įvairių žaidimų veikėjus kaip psichologinio žmogaus pasaulį atspindinčius kūrinius.

Tokie akademiniai žaidimų tyrimai galėtų pasitarnauti ne tik didinant šios pramonės kuriamų produktų originalumą, bet ir siekiant atrasti naujus juose pateikiamo turinio sąveikos su žaidėjais būdus. Tačiau, kaip pastebi A.J.Planellsas, tai tėra vienas tyrimo aspektų. Suvokiant kompiuterinius žaidimus kaip komunikacijos formą, galima tyrinėti kokios socialinės vertybės perteikiamos jų turinyje ar kokie požiūriai šiuo turiniu yra formuojami.

Pavyzdžiui, tyrėjas siūlo analizuoti moteriškos lyties veikėjų raidą žaidimuose arba šeimos ir demokratijos vaizdavimą juose. Tačiau net ir tokius tyrinėjimus mokslininkas suvokia pragmatiškai, tai yra numato galimybę pritaikyti tyrimų rezultatus geresnių, geriau parduodamų žaidimų kūrimui.

„Atsižvelgiant į tai, kad žaidimus gaminančiose bendrovėse yra kuriamos darbo vietos, o pats verslas yra vienas iš ekonominę krizę mažinančių veiksnių, nesuvokiama tai, kad Ispanijos universitetai atsisako suteikti palaikymą (vykdant mokslinę veiklą) šiai pramonei“, – teigė A.J.Planellsas.

Ispanijoje kol kas tik besiformuojanti kompiuterinių žaidimų pramonė per artimiausius metus gali tapti labai svarbiu ekonominės veiklos sektoriumi. Ir nors šalis Europoje šiuo metu yra ketvirta pagal žaidimų vartojimą, pasaulinėje rinkoje ji neužima reikšmingos vietos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)