Skalūnų dujų gavybos priešininkai gavo solidžias kompensacijas iš rusiškų dujų importuotojų?  (26)

Aršią Žygaičių bendruomenės kovą prieš skalūnų dujų gavybą temdo ryšiai su rusiškų dujų importuotojais. Paaiškėjo, kad Žygaičių bendruomenės vadovas iš „Lietuvos dujų“ gavo 10 tūkst. litų, praneša LNK „Žinios“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietos gyventojai pasakoja, kad šalia Balčių kaimo rusiškas dujas importuojančių „Lietuvos dujų“ vamzdžiai atgulė neseniai. Jie nutiesti per vietinių žemes.

Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas neslepia, kad iš „Lietuvos dujų“, kurių daugiau kaip trečdalį akcijų valdo „Gazprom“, nemažai bendruomenės narių gavo pinigų. Jis pats - taip pat. Už tai, kad puskilometrio dujotiekio trasa nutiesta per jo mišką iš rusiškų dujų pardavėjų bendruomenės vadovas teigia gavęs vienkartinę 10 tūkst. litų kompensaciją.

Tačiau gavęs pinigų iš vienų dujininkų, interesų konflikto dėl protestų prieš kitus - skalūnų dujų išgavėjus - bendruomenės vadovas neįžvelgia.

„Yra nedidelis žemės paviršius, įterpta pakankamai saugi metalinė technologija. Aišku, ji irgi nėra garantuota. Bet yra nepalyginami dalykai su hidrauliniu uolienų ardymu, įsiterpimu į žemės gelmes, tai yra praktiškai nevaldoma technologija, didžiuliai kiekiai nuodingų medžiagų, kurių apie 50 proc. pasilieka. Negalima lyginti šitų technologijų, todėl svarstyti apie interesų konfliktą, tai yra nepalyginami dalykai“, - LNK žurnalistams sakė J. Nairanauskas.

Anot Žygaičių bendruomenės pirmininko, „Lietuvos dujos“ klausė žmonių nuomonės ir su jais derėjosi, o norintys išžvalgyti skalūnų dujas, bruko vienašališkas sutartis.

Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus žygaitiškiai rengia protestus, nors jų gyvenvietė į žvalgybos plotus nepatenka. Jis pažadėjo stebėti situaciją.

Amerikos energetikos bendrovė „Chevron“ šią savaitę pareiškė neketinanti trauktis iš Lietuvos, net kai Seimas sugriežtino reikalavimus skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai.

„Lietuvos dujos“ neigia, kad mokėjo protestuotojams

Bendrovė „Lietuvos dujos“ paneigia informaciją, kad neva Žygaičių kaimo bendruomenei mokama už priešinimąsi skalūninių dujų žvalgybai.

„Viešai žinoma, kad 2006 m. „Lietuvos dujos“ pradėjo Nacionalinės energetikos strategijos objekto, skirto gamtinių dujų tiekimo patikimumui Vakarų Lietuvos regione padidinti, statybą. 2007 m. buvo pastatyta ir pradėjo veikti magistralinio dujotiekio Šakiai – Klaipėda atkarpa nuo Šakių iki Jurbarko miesto, o 2012 m. baigta atkarpos Jurbarkas – Tauragė statyba.

Šiuo metu vyksta intensyvūs šio valstybinės reikšmės magistralinio dujotiekio atkarpos nuo Tauragės iki Klaipėdos statybos darbai, kurių planuojama pabaiga – 2013 m. ketvirtasis ketvirtis. Pastatytas dujotiekis sudarys galimybę integruoti būsimą SGD terminalą į Lietuvos gamtinių dujų rinką.

Paskutinis šio dujotiekio trasos statybos etapas tęsiamas Tauragės, Šilutės ir Klaipėdos rajonuose. Vien tik šiuose rajonuose dujotiekis kerta ir (ar) jo apsaugos zona patenka į apie 550 privačių žemės ir miško ūkio paskirties sklypų, taipogi kerta ir valstybės žemę. Už atsiradusius žemės sklypų valdymo ir naudojimo apribojimus bendrovė, teisės aktų nustatyta tvarka, projekto „Magistralinio dujotiekio Šakiai – Klaipėda statyba“ vykdymo metu visiems žemės sklypų savininkams, įskaitant ir Žygaičių bendruomenės atstovus, išmokėjo kompensacijas. Konkreti LNK žinių siužete minima gyvenvietė niekuo nesiskiria nuo kitų gyvenviečių, per kurias eina minėto dujotiekio trasa.

LNK žinių siužete pateikti teiginiai yra atvirai „Lietuvos dujos“ reputaciją menkinanti kampanija, kai, pasinaudojant konkrečiais žemės savininkais ir jų interesais, supriešinamos institucijos, bendruomenė bei valstybinės reikšmės projektus įgyvendinančios bendrovės“, - rašoma bendrovės pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (26)