Užsienio ekspertų patarimai Lietuvai: su skalūnais rizikos yra, bet griežtai kontroliuojant procesą gavyba galima  (7)

Lietuvai ketinant žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas, iš JAV ir Britanijos atvykę geologijos, hidrologijos ir naftos inžinerijos ekspertai teigia, kad siekiant išvengti galimų ekologinių avarijų, būtina užtikrinti nepriklausomą dujų gavybos stebėseną – kai procesai bus skaidrūs, esą atsiras ir visuomenės pasitikėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialų seminarą organizavo kompanija „Chevron“, nors teigiama, kad seminaro turiniui ji įtakos nedariusi.

Jungtinėse Valstijose uolienų hidraulinio plėšymo technologija naudojama nuo 1947-ųjų ir yra atlikta per milijonas gręžinių. Horizontalus uolienų skaldymas, pasak ekspertų, dujų gavyboje taikomas tris dešimtmečius. Tačiau daugelyje šalių tai naujovė, todėl, pasak ekspertų, ne nuostabu, kad gyventojams kyla abejonių. Dažniausiai baiminamasi, kad skaldant uolienas plyšiai gali pasiekti vandeningus sluoksnius.

„Daug atlikta tyrimų. Pavyzdžiui, jeigu plėšymo gylis yra trys kilometrai, o vandeningas sluoksnis siekia 700 metrų gylį nuo paviršiaus, tai yra didelis atstumas ir tie plyšiai nesiekia taip aukštai“, – tvirtina Durhamo universiteto energetikos instituto profesorius Richardas Daviesas.

Pasak ekspertų, plėšant uolienas naudojama daug vandens kartu su cheminėmis medžiagomis.

„Vanduo sudaro 95 proc. šio mišinio, nuo 5 iki 10 proc. – smėlis, kurio pagalba atveriami plyšiai, ir nedidelė koncentracija cheminių medžiagų, kurios, beje, ir kelia daugiausiai diskusijų. Į paviršių grįžta apie 50 proc. vandens. Su juo taip pat būtina elgtis atsargiai. Pensilvanijoje apie 90 proc. tokio vandens išvaloma ir vėl panaudojama pramonėje“, – pasakoja Pensilvanijos universiteto Plėtros ir tyrimų centro hidrogeologas Davidas Yoxtheimeris

Britanijoje atliekant hidraulinio plėšymo gręžinį 2011-aisiais kilo nedidelis – per 2 balus siekęs – žemės drebėjimas. Tačiau, pasak ekspertų, galimas seismologinis pavojus nėra dažnas.

„Jeigu blogai viskas vyks ir bus taikomos blogosios praktikos, rezultatai gali būti ir blogi, kas brangiai kainuotų, todėl būtina vadovautis taisyklėmis ir taikyti gerąją praktiką“, – sako Kolorado aukštosios kalnakasybos mokyklos Naftos inžinerijos fakulteto profesorius Williamas Fleckensteinas.

„Jei bus paruoštas rizikų valdymo planas, neliks nerimą keliančios rizikos. Svarbu, kad trečioji šalis atliktų auditą, tai yra patikrintų, kad bendrovės elgiasi taip, kaip jos privalo elgtis. Tada atsiras pasitikėjimas visuomenėje“, – mano „Goldwyn Global Strategies, LLC“ prezidentas Davidas L. Goldwynas.

Ekspertai teigia, kad dujų gavyba turi būti ekonomiškai naudinga. Pigesnės dujos – vienas iš svarbiausių argumentų. O didžioji įplaukų dalis, esą, turi likti tose savivaldybėse, kur išgaunamos dujos.

Algirdas Igorius, LRT televizijos laidą „Panorama“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Algirdas Igorius
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)