Kodėl neveikia vietos nustatymas skambinant 112 pagalbos numeriu, aiškinsis tik po įvykusios tragedijos  (12)

Mobiliojo ryšio operatoriai sako, jog galima nustatyti asmens, skambinančiojo pagalbos telefonu 112 buvimo vietą ir tuomet, kai telefone nėra SIM kortelės. Po šeštadienį įvykusios tragedijos, kai Panevėžio rajone buvo nužudyta su pagalbos tarnybomis apie pusvalandį telefonu bendravusi mergina, Bendrasis pagalbos centras (BPC)skelbė, kad merginos buvimo vietos nustatyti nepavyko, galimai dėl to, kad telefonas buvo be SIM kortelės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ateinat (nukentėjusios – red. pastaba) skambučiui, mums nerodė skambinančiojo numerio ir atitinkamai vietos, paprastai taip būna, kai skambinama iš telefono be SIM kortelės. Kartais taip gali nutikti ir sutrenkus telefoną, kai telefonas praranda ryšį su SIM kortele. Ji telefone įdėta, bet kontakto nėra, gali būti ir kitos priežastys.

Mes tiksliai žinome, kad negavome skambinančiojo numerio ir atitinkamai negalėjome nustatyti skambinančiojo vietos“, - sakė BPC viršininkas Artūras Kedavičius.

A.Kedavičius sako, jog telefonas prie kito tinklo galėjo jungtis ir tuomet, kai atsidūrė ne ryšio zonoje.

„Jeigu telefonas yra savo tinklo operatoriaus ne ryšio zonoje, renkant 112, jis jungiasi prie kito tinklo, kokį tik randa, o tas tinklas jį priima kaip telefoną be SIM kortelės“, - sako jis.

Pasak BPC vadovo, kol kas nežinoma, prie kokio tinklo prisijungė nužudytosios merginos telefonas, todėl bus kreipiamasi į Ryšių reguliavimo tarnybą.

„Mes pirmadienį, pirmą darbo dieną, kreipsimės į Ryšių reguliavimo tarnybą, informuosime, kad buvo pažeisti jų nustatyti reikalavimai ir prašysime nustatyti, kas ir kodėl pažeidė“, - dėstė A.Kedavičius.

Tačiau jis sako, kad ne visi mobiliojo ryšio operatoriai teikia vienodus duomenis BPC, o jų teikimo reikalavimus nustato Ryšių reguliavimo tarnyba.

„Mes žinome tik apie „Tele2“ galimybes, - sakė A. Kedavičius. - Kiek aš žinau, jų (mobiliojo ryšio paslaugų teikėjų – red. pastaba) galimybės skiriasi.“

Operatoriai kalba kitaip

Mobiliojo ryšio operatoriai kalba kitaip. „Tele2” šeštadienį paskelbė, jog jų tinkle pagalbos numerio 112 vietos nustatymo paslauga veikia be SIM kortelės - pagal unikalų telefono IMEI kodą. Bendrovė sako, kad skambinančiojo buvimo vietos nustatyto paslaugą BPC nemokamai teikia nuo 2008 m. rugpjūčio 1 dienos.

Tai patvirtino ir BPC vadovas: IMEI kodas yra telefono identifikacinis numeris ir duomenis apie telefono buvimą centrui siunčia tik „Tele2“.

„Jie (“Tele2” - red. pastaba) mums pateikia ir vietos duomenis, ne tik tą kodą. Jie pagal tą kodą mums pateikia ir koordinates, kur tas aparatas yra“, - sakė A. Kedavičius.

Paklaustas, ar koordinates apie telefono buvimo vietą pateikia kiti operatoriai, A. Kedavičius sakė „ne“.

„Tam, kad nustatytume, kur asmuo yra, reikia turėti numerį. Mums šiuo atveju skambučiai iš jos ateidavo be numerio, mes negalėjome į juos atskambinti ir negalėjome nustatyti numerio, jos buvimo vietos, lygiai taip pat ir policija negalėjo“, - apgailestavo jis.

„Omnitel“ atstovė spaudai Daiva Selickaitė sakė, jog bendrovė teikia duomenis BPC.

„Visi operatoriai naudoja tą patį tinklo standartą, tad vietos nustatymo galimybė, skambinant iš „Omnitel“ tinklo, yra, ir kai telefone nėra SIM kortelės – tokiu atveju vieta nustatoma pagal unikalų telefono IMEI kodą. Mes ir dabar bendradarbiaujame su teisėsaugos institucijomis ir dalijamės turima informacija. Kad ši informacija būtų naudojama automatizuotai, operatyviau, reikalingas sprendimas su BPC“, - sakė ji.

Pasak jos, dabar vietos nustatymo paslauga, skambinant 112 iš „Omnitel“ tinklo, yra teikiama pagal BPC parengtas specifikacijas ir jo turimas technines galimybes.

Lietuvai buvo iškelta byla

Prieš šešerius metus, 2007-aisiais, iš mobiliojo ryšio operatorių buvo reikalaujama, kad jie nustatytų telefono be SIM kortelės buvimo vietą ir siųstų tokius duomenis pagalbos tarnyboms. Tačiau šis reikalavimas galiausiai virto tik rekomendacija, nes operatoriai ėmė kalbėti apie milijonines išlaidas tokiai paslaugai.

Lietuva buvo paduoda į Europos Teisingumo teismą dėl to, kad nesilaikė Europos Sąjungoje privalomos direktyvos. Europos Komisija 2007 m. prieš Lietuvą inicijavo bylą dėl „universaliųjų paslaugų Direktyvos 2002/22/EB 26 straipsnio 3 dalies neįgyvendinimo“, teikiant duomenis pagalbos numeriu 112.

„Būtinos įrangos neįsigijimas ar nepritaikymas negali būti laikomas techninių galimybių tai atlikti neturėjimu“, - dėstoma sprendime, tačiau jame priduriama - Kalbant apie metodą, kuris turėtų būtų naudojamas perduodant skambinančiojo numeriu 112 vietos nustatymo duomenis, pažymėtina, kad šio 26 straipsnio 3 dalyje nepateikiama jokios informacijos šiuo klausimu ir todėl valstybėms narėms paliekama visiška laisvė pasirinkti, kaip konkrečiai jos užtikrins šių duomenų perdavimą.“

Analogiškos bylos buvo iškeltos Nyderlandams, Italijai ir Portugalijai.

2009 m. lapkritį paskelbta, kad Europos Komisija panaikino ieškinį Lietuvai, nes šalis įvykdė reikalavimus ir skambinančiųjų telefonu 112 vietą galima nustatyti visoje šalyje.

Šeštadienį „Tele2” priminė, jog jų tinkle pagalbos numerio 112 vietos nustatymo paslauga veikia be SIM kortelės - pagal unikalų telefono IMEI kodą. „Tele2” skelbia, kad skambinančiojo buvimo vietos nustatyto paslaugą BPC nemokamai teikia nuo 2008 m. rugpjūčio 1 dienos.

Tragedija įvyko per kelias valandas

Šeštadienį Panevėžio rajone buvo nužudyta mergina. Vežama bagažinėje 17-metė skambino į BPC ir sakė, kad ją išžagino ir ketina nuskandinti. Deja, BPC nenurodė, iš kur skambinama. Vėliau paaiškėjo, kad patruliai buvo netoli vietos, kur netrukus buvo sudegintas automobilis su mergina bagažinėje.

Šeštadienį vidaus reikalų ministras teisino BPC dėl to, kad nepranešė policijai skambinusiosios buvimo vietos - esą iš merginos telefono buvo išimta SIM kortelė, todėl buvo neįmanoma nustatyti, iš kur skambinama.

Tačiau būdama bagažinėje 17-metė skambino draugui ir pasakė, kad ją pagrobė. Be SIM kortelės ji būtų galėjusi skambinti tik bendruoju pagalbos numeriu.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas LRT „Panoramai“ tvirtino, kad po tragedijos iš postų turėtų pasitraukti BPC vadovai ir pirmadienį jis įvardinsiąs pavardes. Pasak ministro, jie yra atsakingi, kad sistema, nustatanti skambinančiojo pagalbos vietą, veiktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(9)
(0)
(1)

Komentarai (12)