JAV kariškiai ir kompanija „Boeing“ naikintuvą F-16 privertė skristi be piloto (Video)  (0)

Kompanija „Boeing“ pranešė, kad ji privertė seną naikintuvą pakilti į orą ir skristi be piloto kabinoje – orlaivis buvo paverstas radijo bangomis valdomu lėktuvu. Sėkmingi bandymai atlikti praėjusią savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai senas naikintuvas F-16 praėjusią savaitę suriaumojo aukštai danguje, Tyndeilo karinių oro pajėgų bazėje Floridos valstijoje (JAV) šventė ir kompanijos „Boeing“ sukurto orlaivio QF-16 aptarnavimo komanda ir Amerikos karinių oro pajėgų atstovai, rašoma oficialiame „Boeing“ pranešime.

Įvykis ypatingas tuo, kad tai buvo pirmas pilnavertis naikintuvo F-16, perdaryto į QF-16, skrydis be piloto orlaivio kabinoje. Lėktuvą radijo bangomis valdė du kariškiai. Ore orlaivis atliko manevrų, pasiekė viršgarsinį greitį ir sėkmingai nusileido be žmogaus jo kabinoje.

Teigiama, kad šis modifikuotas lėktuvas gali būti naudojamas kaip judantis taikinys naikintuvų pilotų treniruotėse.

Tai ne ne pirmas naikintuvas, kuris skrenda valdomas radijo bangomis. Dar iki išbandant QF-16 kariškiai savo tikslams naudojo radijo bangomis valdomą QF-4, kuris buvo perdarytas iš Vietnamo karo laikų orlaivio F-4 „Phantom“. Tačiau QF-16 labiau atitinka šių dienų reikalavimus, kadangi jis yra šiuolaikiškesnis.

Kompanija „Boeing“ praneša, kad ji kariškių reikmėms perdarė šešis naikintuvus F-16 ir pavertė juos į QF-16.

BBC informuoja, kad kontroliuojamas JAV kariškių, QF-16 iš karinės bazės Floridoje skrido iki Meksikos įlankos. Anksčiau 15 metų tarnavęs kaip pilotuojamas naikintuvas, dabar radijo bangomis valdomas orlaivis skrido 12,2 km aukštyje ir buvo pasiekęs 1 tūkst. 800 km/val. greitį.

„Jis skrido nuostabiai, viskas veikė puikiai, jis puikiai nusileido. Tai buvo vienas iš geriausių nusileidimų, kuriuos man iki šiol yra tekę stebėti“, – BBC cituoja projekto vyriausiojo inžinieriaus Paulo Cejas žodžius.

Tuo tarpu visuomeninio judėjimo, besipriešinančio ginklų ir kovinių mašinų automatizavimui („Campaign to Stop Killer Robots“) atstovai teigia, kad jiems šie bandymai sukėlė didelį susirūpinimą.

„Esame labai susirūpinę, kadangi šis aparatas gali būti naudojamas ir žmonių naikinimui ant žemės“, – sakė judėjimo atstovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)