Baltarusijos pateiktas atominės elektrinės poveikio vertinimas - lyg paukščių kalba lietuviškomis raidėmis  (7)

Viešam svarstymui Lietuvoje pateiktas Baltarusijos Astravo atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimas (PAV) lietuvių kalba yra nesuprantamas. Dokumente, kuris skirtas supažindinti Lietuvos visuomenę su Baltarusijos planais, ne tik gausu kalbos klaidų, bet atrodo, jis yra verstas interneto programų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplinkos ministerijos Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vedėja Rūta Revoldienė BNS sakė, kad ministerija neprisiima atsakomybės už PAV vertimą.

„Mes ministerijos tinklalapyje todėl ir pabrėžėme, kad vertimą atliko Baltarusija ir pateikėme jį anglų, lietuvių ir rusų kalbomis. Rusų kalba normaliai parašyta, bet lietuvių... tolimas vertimas. Anglų - taip pat“, - BNS sakė R.Revoldienė.

„Tai tobulas nstvovaniya taip pat atsižvelgiama į naujai užsakė augalų VVER-1000 ir jo analogai kad Uzbekijos projektų, skirtų VVER-1000 atominę elektrinę (AE 91, 92 atominių elektrinių ir atominių elektrinių 91/99) yra pastatytas ir yra šiuo metu statomas (Novovoronezh AE-2 vieneto numeris 5 Balakovas AE AE "Kudankulam" Indijos ", Tianwan" Kinijoje "Belene" Bulgarija "Busher" Irane)“, - rašoma dokumente lietuvių kalba.

Aprašydami būsimą reaktorių, Baltarusijos specialistai teigia: „Būsto ilgis padidėjo 300 mm, padidinant paramos obechay ki ilgį. Pailgėjimas reaktoriaus sumažina žymę branduolys viršuje atsižvelgiant į atskaitos žyme ūkio“.

Spąsta i obmurovyvaetsya ugniai reguliariai ve apie cirkonis ir apima aukos medžiagos sluoksniu“, - be kita ko, rašoma ataskaitoje.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis anksčiau BNS sakė, kad Astravo AE PAV viešai paskelbė tam, kad parodytų visuomenei, jog jis yra nepilnas, neatsakyta į daug svarbių klausimų bei tam, kad Baltarusija negalėtų teigti, jog Lietuva tyčia stabdo vertinimo procedūras.

Rugpjūčio pabaigoje Baltarusija surengė konsultacijas dėl atominės elektrinės. Šalis teigia, kad veikia pagal Espo konvenciją, o ignoruodama Baltarusijos pasiūlymus Lietuvos pusė pažeidžia geros kaimynystės dvasią. Tuo tarpu Lietuva teigia, jog kol nepateikti pilni atsakymai, jokios konsultacijos negali vykti.

Lietuvos pareigūnai teigia negaunantys atsakymų iš Minsko, kodėl atominei elektrinei pasirinkta Astravo aikštelė, esanti vos 50 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Vilniaus. Taip pat neatsakyta, kodėl Baltarusija neatlieka seisminių tyrimų, nors XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje toje vietoje buvo užfiksuoti stiprūs žemės drebėjimai.

Lietuva taip pat teigia laukianti atsakymų, kaip bus vykdomi reaktoriaus aušinimo darbai. Elektrinę numatoma aušinti Neries vandeniu, nors pati elektrinės aikštelė yra aukščiau upės ir nutolusi 10 kilometrų - tai didina tikimybę, kad aušinimo sistema gali sutrikti.

Atominę elektrinę Astrave turėtų statyti Rusijos kompanija "Rosatom". Baltarusija skelbia planuojanti, kad statybos bus baigtos 2020 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(13)
(0)
(0)

Komentarai (7)