Tik "puft" – ir susiveržia patys! "Nike" 2015 m. pradės pardavinėti savaime užsiveržiančius Marčio MakFlajaus batelius (Video)  (1)

Panašu, kad broliai Lavrinovičiai savo "puft" sugebėjimus netrukus demonstruoti galės ne tik su išmaniaisiais telefonais. Į praeitį keliaujančio automobilio "Delorean" iš legendinio fantastinio filmo "Atgal į ateitį" ("Back to the Future") dar teks palūkėti. O štai firminiais sportiniais bateliais – kurie tik "puft" ir susiveržia patys! – koncernas "Nike" prekiauti pradės jau kitąmet.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ko gero, daugelis fantastikos gerbėjų su nostalgija prisimena 1989 m. sukurto kultinio filmo "Atgal į ateitį 2" pagrindinį herojų Martį MakFlajų (Marty McFly, aktorius Maiklas Dž. Foksas, Michael J. Fox) ir vieną iš epizodų, kuriame jis aunasi savaime susiveržiančius aulinius sportinius batelius "Nike High Tops".

"Nike" dar 2011 m. pagamino ribotą skaičių M. MakFlajaus batelių, kurie suveržiami rankomis. Tačiau koncerno dizaineris Tinkeris Hatfildas (Tinker Hatfield) atskleidė, kad 2015 m. prekyboje pasirodys savaime susiveržiantys M. Makflajaus bateliai – visiškai tokie pat, kokius fantastiniame filme avi pagrindinis herojus.

"Ar išvysime savaime susiveržiančius batelius 2015 m.? Aš sakau taip", - leidiniui "Sole Collector" pareiškė T. Hatfildas.



Gandai apie fantastiškuosius sportinius batelius ir jų pasirodymą prekyboje sklando jau nuo 2010 m., kai "Nike" įregistravo "savaime susiveržiančios sistemos" patentą.

"Savaime susiveržianti sistema įgalina avalynės lipukus automatiškai atpalaiduoti arba suveržti sportinį batelį, - dėstoma patento aprašyme. – Be to, ši sistema papildomai saugos nuo čiurnos patempimo traumų: į ją bus integruota čiurnos įtvirtinimo sistema."

Rankiniu būdu suveržiamus identiškos išvaizdos sportinius batelius "Nike MAG" minėtasis koncernas pasiuvo dar 2011 m. Tada buvo išleistas ribotas skaičius porų – 1500. Visos jos buvo parduotos "eBay" aukcione. Iš viso gauti 6 mln. JAV dolerių. Visi pinigai buvo pervesti į Maiklo. Dž. Fokso fondą, skirtą Parkinsono ligos tyrimams.

Laikinas pakaitalas


San Franciske dirbanti išradėja Bleik Bevin (Blake Bevin) seniai nutarusi nelaukti ateities ir pati dar prieš kelerius metus sukūrė savaime susiveržiančių batelių sistemą. Ši, pačios išradėjos žodžiais tariant, "verš jūsų batelius, kol prekyboje pasirodys labiau iščiustytos "Nike" poros".

B. Bevin nusprendė panaudoti "Arduino" mikrovaldiklį ir į rankiniu būdu suveržiamus "Nike" batelius įdiegė jutiklius. Apsiavus batelį, jutikliai fiksuoja pėdos slėgį ir aktyvuoja du servovarikliukus, kurie suveržia batelio raištelius.


(4)
(0)
(0)

Komentarai (1)