Europai nusispjauti ant rusiškų dujų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ernestass 2014-03-06 18:08
Ši žiema deja Putinui nebuvo palanki. Kažkaip neįprastą matyti klimatą nebendradarbiaujanti su Rusija. :] O taip tai reikia prisiminti, kad Rusijos iškastiniai resursai ne tik naudojami namų šildymui, bet ir pramonėje. Kai kurie dalykai kaip pavyzdžiui plastikas ar chemikalai negali būtį pagaminami be naftos. Ekonominis karas užkeltų šių produktų rinkos kainą ir bendra visų produktų kainos šoktelėtų ženkliai. Be to, atsigaunanti po krizės Europos ekonomika tikrai nėra geroje situacijoje mokėti už benziną naujomis, išpūstomis kainomis. Didžiausia bėda yra ta, kad kai kurios šalys yra visiškai priklausomos nuo Rusijos importo. Jiems būtų kertama per kišenę skaudžiausia. Ar Europos sąjunga sugebėtų susibalansuoti žalą tarp savęs ar ji liks suskaldyta savanaudiško rūpinimosi savimi? Be to, verta paminėti, kad Europoje kai kurios šalys vis dar yra priklausomos nuo iškastinio kuro savo energijos gavybai. Ar Europa sugebėtų susibalansuoti savo energijos disbalansą? Visos produkcijos kainos kils ir todėl bendra ekonomikos būklė smuks. Kai kurios valstybės bus stipriai pakirstos ekonominio karo ir EU bendradarbiavimas tarpusavyje įtakos jos ateitį. Žinoma, Rusijai tai atsilieps labai skaudžiai. Nors ekonominis karas iš pradžių nieko nepraklubdytu, kadangi ir importas į Rusiją irgi nėra gyvybiškai būtinas (tiksliai nežinau dėl maisto importo ir kiek jis yra būtinas), su laiku manau, kad Europa būtų priversta pasiduoti jeigu Rusija galėtų užtektinai ilgai išlaikyti didžiulius finansinius nuostolius kuriuos ji patirtų. Žinoma, Europa turi alternatyvų, tačiau jos brangesnės ir potencialūs energijos šaltiniai reikalaują ilgo laiko ir investicijų kol galėtų būtį eksplotuojami. Europa turės išgyventi su kuo ką turi ir ką gali gauti iš kitur. Galiausiai, nepamirškime kokia vakariečių kultūra ir kokia Rusų. Kas kontroliuoja žinias Rusijoje ir kas kuria visuomenės nuomonę vakaruose? Dėl paprastų žmonių susiskaldymo ir įpratimo gyventi geriau Europa turės didesnių keblumų kai tuo tarpu Putinui didesnė beda būtų oligarchai bei jų įtaka (jei tokia vis dar yra).
haloo44 2014-03-06 19:42
Ernestass atrodo apie Rusiją rašai, taip lyg ta šalis būtų tau mylimiausia, lyg "kelrodė žvaigždė". Pirma, iš kur trauki tokią informaciją, kad pabrangtų benzinas? Manai visos Europos šalys iš rusų naftą perka? Antra parodyk šaltinius kuriais remiesi, kad šalys priklausomos nuo iškastinio kuro, tą iškastinį kurą iš Rusijos importuojasi. Ir trečia dėl susikaldymo, kodėl manai, kad Rusija nėra susikaldžiusi. Ji turi savo sudėtyje 21 respubliką, 6 autonomines apygardas,1 autonominę sritį. Įvairios kultūros, nėra pas juos vien tik rusų kultūra, nuo europietiškos iki azijietiškos. Įvairovė didelė nuo kaukaziečių iki čiukčių. Kalbų yra 27.Vos ne visos pasaulio religijos.
Arns 2014-03-06 20:23
haloo44, nereik būt dideliu apžvalgininku, kad suprastumei jog bet kokie neramumai didina žaliavų kainas, ypač kai vyksta vienoje iš didžiausių tiekėjų. Ar OPEC paklūsta Vakarams? Tikrai ne. Jiems augantis pelnas į naudą. O didesnis išgavimas, tai ne tik kainos numušimas, bet ir savo žaliavų eikvojimas. Todėl tikėtis supratingumo daugiau nei naivu. Juolab kai ekonomiškai sekinamos ne joms parankios valstybės. (pripažinkim, bene vienintelės Venesuela ir Saudo Arabija, kažkiek turi pažinčių su dabartinio konflikto šalimis, ir kas jau kas, bet Saudo Arabija ne pirmu smuiku puls gelbėti Vakarų pasaulio). Iškastinis kuras ypatingai reikalingas pramonėje. Pvz Lietuvoje beveik trečdalis dujų sunaudojama "Achemoje" http://www.enmin.lt/lt/activity/veiklos ... ar_cache=Y Tad ne vienai bus nepigu pasirašyti naujas sutartis, kas sukels kainas. jau nekalbant, kad pirma reikia dar įkalbėti kažką pasirašyti pardavimo sutartis, nes pvz Kinija jau viešai su pasauliu kariauja ribodama savo parduodamas iškasenas. Tad tikėtis, kad kažkas laukia nesulaukia, kada pigiai parduos gamtinius resursus itin naivu. O kiekviena diena brangiai kainuoja. Būtent todėl ekonominėmis sankcijomis žarstosi JAV, kuri su Rusija beveik nieko neprekiauja, bet ES nenori apie sankcijas konkrečioms prekėms net girdėti. Visas pasaulis susiskaldęs, tik skirtumas tas, jog kol gera gyventi, nelabai kas nori iš ten bėgti. O nemažai neramiausių regionų Rusijoje šiuo metu kontroliuojami, o Ukrainoje palikti likimo valiai. Liksi su vakariečiais, gal ant šakos nepakars, bet versliukus tikrai uždarys, ypač atėjus ES ir jos požiūriui, eisi su rytiečiais, gali jau būti pavėlavęs, ir vietiniai oligarchai atsidėkodami gaus jų turtus...
cluendo 2014-03-06 22:14
Nesimuskit vaikai, jau senajai Rusijai galas parejo Welcome new "Western Russian". PAGALIAU pasaulis eina teigiama linkme - cia tiesiogiai as jei ka taip kad pakuojates savo "stalino zvaigzdes" ir metat lauk, toli.
immortallt 2014-03-06 22:26
Žala Europai viena, Rusija gyvena grynai iš Europos pinigų, kurias gauna už žaliavas. Rusijai pirma ateis amen, o ne Europai, nes Rusija badaus, o ne Europa. Rusija nuo importo nepriklausoma Tai kaip manai, kur jie pinigus išleidžia? Importuoja jie labai daug. Kinija mainais už leidimą pasiimti Rusijos teritorijų daug ką duos Su OPEC jau buvo pavykęs susitarti, pavyktų ir dar kartą. Nuo rusų dujų didžioji Europos dalis nepriklausoma. Kitos išsiverstų, iki kol gautume terminalą. Gavę terminalą, visas regionas galėtų esant reikalui išgyventi. Jei Rusijoje Putinas nebus sudraskytas badaujančios minios.
cluendo 2014-03-06 22:35
Immortal pritariu, jei rimtom natom senkant. Rusijai jau kuri laika ant ribos slenkscio buvo, nuo pat sovietu griuvimo. Tik tiek kad labai jau didelis tinklas isplestas buvo ju. Dabar viskas "atsivynioja" ir kaip sakoma, deliojasi i savo vietas. Kai Rusija pataps normali kaip Europa ir Vakarai, va tada bus maloniau gyvent visiems o dabar dideli darbai dar laukia KAI KAM Patys Rusijos gyventojai jau tuoj prades streikuot, bus kaip Ukrainoj, pamatysim visi sita. Rusija turi tapti normalia, tikra demokratine valstybe - va tada visiem bus gerai.
Arns 2014-03-06 23:12
Gal metas immortallt pasimėtyt nuorodom apie ką šneki, nes pieši apokaliptinius variantus, kitus vos ne nesusipratėliais vadini, o pačiam vos ne putos iš burnos krenta Nes šiaip Rusijai trūksta tik prabangos prekių, visą kitą daugiau mažiau gaminasi. Lietuviškus sūrelius pilnai gali pakeisti kiniški ar per Kiniją importuojami produktai, santykiai su Baltarusija ir vidurio Azijos valstybėmis tikrai ne karo stovyje, o net dabar nesimato nei didelio noro ES tą blokadą daryti, nei juo labiau traukti tylinčias šalis, vien dėl galimo prorusiškumo), na ir galiausiai nepanašu jog patys Europos gamintojai norėtu nutraukti ryšius, tad sunkintu tarpininkų schemas... Pinganti vietos valiuta mažina ir vietinių prekių kainą. Aukso ir užsienio valiutos rezervai vieni didžiausių pasaulyje, ir jau senai jos "valstybės-draugės" perka į skolą prekes, kurioms skolinama būtent iš to fondo. Kinijai labiau reikia sąjungininko. Nes pats atsakyk, kodėl JAV, iš Europos persimetė su visom utopinėm bazių ir dėmesio konsentracijom į Aziją? Iranas su Š. Korėja galų gale įvarė baimės? Žemes kinai nuomojasi ir toje pačioje Ukrainoje, jau nekalbant apie Afrikos žemyną. Smarkiai didėja dėmesys Mongolijai... Kad OPEC ne kartą yra pareiškusi jog gavybos nedidins, o krentant kainoms net ją mažins, va čia girdėta tai ne kartą. Terminalai nepajėgūs išlaikyti visos Europos, jau nekalbant kad pvz lietuviškasis arba stovės ir reiks nuomotis kitą laivą atsigabenti dujoms arba kas kiek laiko plaukios iki kokio Kataro. Tiesa tada bent Lietuvai, Achemą reiktu uždaryti, nes saugyklų dujoms kaip ir nelabai turim... Ir visoje Europoje panašiai. Sistema nebijo trumpalaikio nutrūkimo, bet visiškai nepasirengusi dirbti be nuolatinio tiekimo dujotiekiu. Jau nekalbant, kad bendra kaina stambiosioms pramonės šalims išaugtu vos ne kartais, kas tikrai "padėtu" ekonomikos augimui. Tad bėk pasiskaitinėti Ukrainos naujienų, gal vėl koks lėktuvnešis F-22 gabena, ar koks žurnalistas parodys kaip kieti ukrainos kariai degina kieme dokumentus, nebijodami rusų karių, taip siųsdami žinią jog jie dar kontroliuoja padėtį
Ernestass 2014-03-06 23:41
. Kaip buvo tikėtasi, Kinija užima lengvo palaikymo būseną. Nenori kištis ir gadintis savo santykių, todėl ir svyruoja jinai, bet vargu ar stos į opoziciją prieš Rusiją.
cluendo 2014-03-06 23:54
Mieli ponai, jus gal is praeities ? Atsibuskit su savo Rusija. Cia paskutiniai pasisaudymai. Rusija kaip pasvinkusi zuvis, kraujuoja ir priejo gala. Laikas keistis mieleiji. Jau pavasaris ir i Rusija atejo. O Kinam tai isvis, dali Sibiro pasiims jie laiku begant.
Ernestass 2014-03-07 00:01
." Taigi, apie kokius "paskutinius pasišaudymus" jūs kalbate?
Arthuras 2014-03-07 00:06
Siūlau tiesiog ignoruoti Ernesto ir Arno pasisakymus tematikomis, susijusiomis su Rusija. Ypatingai Ernestui atrodo, jog Rusija yra super ekonomiškai, fiziškai galinga valstybė. Nors iš tiesų, taip nė velnio nėra ir jau buvo pateikta statistika.
cluendo 2014-03-07 00:19
Valio valio valio, eisim sampano isgerti kai Rusija taps normalia valstybe, Ernestai! As nesu pries Rusus, bet esu pries ju okupanici, anti demokratini, sovietini valdyma. Ekonomiskai, Rusija labai jau menka vaidmeni vaidina, palyginus koki galetu vaidinti jei butu normali valstybe su normalia valdzia. Taip kad verta aukoti, kad gauti geresniu rezultatu kaip sakoma.
faktas 2014-03-07 01:19
Na kaip čia pasakius... Rusijoje tobulai veikia propagandos mašina. Taip pat prieš Ukrainos krizę teko matyti apklausą. Reziumuojant dauguma rusų Rusiją laiko imperija, dauguma mano, kad nuo SSRS pasprukusios šalys turi priklausyti Rusijai. Dabar mačiau apklausą, jog dauguma rusų palaiko Putino režimą. Rusų portaluose ir TV Rusija pateikiama kaip gelbėtoja, kovotoja prieš supuvusius Vakarus ir Ukraina užgrobusius oligarchus. Šiaip bendrai du dalykai man kelia nerimą. Pirmiausia - sparčiai brangsta auksas. Jis visada brangsta prieš dideles krizes ir stambius karus. Antra - Rusija dabar kasdien praranda didžiulius milijonus, jei ne milijardus, besilaikydama Krymo politikos. Akivaizdu, kad tiesiog sustoti būtų ekonomiškai labai nenaudinga. Nujaučiu, kad dabar Rusijos patiriami nuostoliai yra investicija į kažkokį kitą tikslą, nes jie tiesiog per dideli jau dabar.
immortallt 2014-03-07 01:44
Arns, metas pačiam pasidomėti. Kinija eksportuos? Kinija pati importuoja maistą. Rusija importuoja viso beveik už 400mlrd dolerių. Dar daug skolinasi. Eksportuoja už arti 600mlrd dolerių. Jei eksportuotų daugiau, nei gauna, valiutos vertė augtų. Europa daug dujų vartoja iš Norvegijos bei dar reiktų atsiversti vamzdynus, bet per Turkiją iš kažkur ateina. Rusija praranda milijardus Per dieną rekordas berods 60mlrd buvo, doleriais žinoma. O šiaip reiktų žmonėms pasidomėti apie ką kalba. Tenka analizuoti 18 pasaulio šalių, visas industrijas. Rusija informacijos sklaida, įrangos modernumu ir efektyvumu atsilieka visur išskyrus dujos, nafta ir geležinkeliai. Tiesa, nereiškia, kad technika naudojama moderni ir efektyvi. Statistikos departamento pateikiama medžiaga telpa į A4 formato lapą. Lietuvos statistikos departamento medžiaga pateikiama turbūt netilptų į visą pakį A4 formato (500) lapų iš dviejų pusių spausdinant, imant tik vienus metus. Bet aišku, ką aš žinau, rusiškų kanalų nežiūriu, gi tik rusiški kanalai skleidžia tiesą.
Arns 2014-03-07 09:05
immortallt immortallt, kažin kurioj vietoj praleidai pro ausis Kinijos nuomavimasi žemės kitose valstybėse? Kažin ar tai statistikoj žymima kaip vidaus produktas. Čia pradžiai Taip, Rusija importuoja daug, bet ar esi tikras kad didžioji dalis nėra prabangos prekės, kaip naujausi automobiliai, prabangūs vynai ir sūriai, gėlės iš Olandijos ir t.t? Juolab pats pagalvok, lazda turi du galus, kažkam į ekonomiką įsiskaičiuos tie Rusijos nenupirkti daiktai... Na tu vėl savo dainelę... Aišku Rusija nėra vienintelė tiekėja, bet kodėl manai jog kapitalistai švaistys savo resursus jog ponai gyventu kaip iki tol bei tikėsis kai pasibaigs gamtiniai resursai, tą atsimins ir skolą gražins? Per Turkiją eina nesėkmingasis Nabucco http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nabuccostream.png (tad Rusijai sakykim užtektu paspausti ar pykti nukreipti į Vidurio Aziją ir... Be to jis eina per turkiškąją Kurdistano teritoriją, tad kurdų ekstremistams būtu daugiau nei proga priminti ko jie nori...) P.S taip ir nerandu info ar jau jį paleido ar ties kažkur viskas užkliuvęs. Finansuose visados skaičiai kinta. Kas šiandien nuvertėjo, ryt gali pabrangti, tad pasiieškok rimtesnio argumento. Ką ten toliau rašei, tai... Nzn, galiu lažintis jog vien Rusijos įmonių išvardinimas užimtu daugiau nei ką giriesi jog Lietuva apie save parašo. Tad gal tose analizėse tiesiog Rusija atrašė jog "ne mūsų reikalas?" ) O kažkur didesnė tiesa bus rodoma? Vis dar nesupranti, kad jau minėjau, jog čia susidūrė du sunkiasvoriai, tad jei negali panaudoti ginkluotės, naudoja kas liko. Todėl antklodė traukiama į visas puses, o mūsų "žurnalistai" neapmokyti apie supratimą kas dedasi, spausdiną visas propagandas nė nesusimąstydami, kala garsiausias antraštes ir prognozuoja III pasaulinį karą, ko iškart nelieka jei tik įsijungi BBC ar pan kanalus, kurie regėjo ne vieną krizę ar karą.
wizby 2014-03-07 09:18
Čia toks linksmas tekstas pamastymui maskolinukam... Самый обычный россиянин встал утром, почистил зубы американской зубной щёткой, намазав на неё американскую зубную пасту, побрился немецкой бритвой, умылся французским мылом, нанёс на лицо французский гель после бритья, вскипятил в шведском чайнике воду, попил бразильский кофе предварительно добавив украинские сливки, надел итальянский костюм, надушился французским одеколоном, закрыл входную дверь на два английских замка, сел в немецкий автомобиль. Включил японский радиоприёмник, выбрал радиостанцию "Европа ", транслирующую британскую песню, поехал по русской дороге, матерясь на русском языке, объезжая русские колдобины и русские ухабы, купил два "Биг Тэйсти" и "Кока-Колу" в "Макдональдсе", приехал в офис, поставил машину на охраняемый паркинг со швейцарской сигнализацией и канадской системой видеонаблюдения. Поднялся на финском лифте, вошёл в кабинет с табличкой "отдел мерчендайзинга", сделал звонок по американскому ай-фону через американскую GSM-сеть, включил американский компьютер АйБиЭм с американской операционной системой Виндоуз, зашёл в Интернет, разработанный американцами, ввёл английскими буквами вэб-адрес в американской социальной сети, зашёл на свой "АККАУНТ" и написал в блог: "МЫ НЕ ДАДИМ ЗАПАДУ ПОРАБОТИТЬ РОССИЮ! НЕТ ЕВРОПЕЙСКИМ ОККУПАНТАМ! РАЗДАВИМ ПРОКЛЯТЫХ БАНДЕРОВЦЕВ!"
faktas 2014-03-07 09:43
Užskaitom! Kad ir kaip bebūtų liūdna, bet panašios idėjos vyrauja ir dažno lietuvio galvoje.
Razumnas 2014-03-07 09:56
Arns, lietuviškos naujienų tarnybos rašo daug, beveik tą patį tik su skirtingomis skambiomis antraštėmis. Taip, savaime suprantama daro todėl, kad beveik garantuoti straipsnio reitingu. Tas Lietuvoje dabar aktualiausia, ir nieko labai svarbaus be oksanos diplomo ir Ukrainos nevyksta. Bet bent jau niekas nedraudžia rašyti tai ką nori. O šiaip, jeigu kas naudoja twitter, turbūt žino ką pasaulis galvoja. Ten ir vietiniai iš Ukrainos rašo ir netgi dursto pirštais į tam tikrus Rusijos melus, kaip pvz, vakaro žiniose rodo apie mitingą Sevostopolyje, o nuotraukos plaukia iš tos pačios gatvės, kad ten nieko nėra. Tuščia ir ramu. Arba žurnalistai klausinėja vietinių Kryme. Visi apie kažkokius fašistus kalba. Ir išvis aš nesuprantu kaip dar galima užstot tokią valstybę, kuri savo žmones mulkina, daro ką nori, mėtosi nelogiškais kaltinimais (pvz Lietuvai) ir naudoja agresiją. Čia aukščiau visko. Tas pats kas teisint stalinistinę Rusiję arba nacių Vokietoją. Tai siūlyčiau permąstyti pažiūras. Nekvepia šviesiu mąstymu.
Arns 2014-03-07 10:27
Razumnas, dar karta belieka pasikartoti, jog aš konstatuoju faktus. Nė viename konflikte nebuvo pilnai teisių ir visiškai neteisių. Šitame tas pats. Kam reikia, tas ir daro ko jam reikia. Tau irgi reiktu suprasti, jog jokios Ukrainos nėra, tai viso labo Ukrainos TSR. Teritorija sujungta kaip gražiau, visiškai negalvojant tinka ar netinka. Ir tikrai ne Rusijos propaganda apie nevienalytę rytų ir vakarų ukrainiečius, apie jų skirtingą požiūrį į istoriją, apie tai kad tik vakarinėje dalyje yra aktyvių nacionalistinių-fašistinių pažiūrų žmonių, kurie tapatinasi su ta trumpa viltimi jog naciai juos išvada nuo sovietų... O kur dar Krymas, tiek amžių buvęs Rusijos karinis uostas, bet kam besidominčiam TSRS gyvenimu aišku, jog nei anuomet nei po sąjungos subyrėjimo gyventojų tautinė sudėtis nepasikeitė (ir kad nemažai ten gyvenančių kažkada tarnavę tame laivyne). Net Vakaruose jau pripažįstama klaida, jog "naujoji vyriausybė" suformuota nacionalistiniais pagrindais, specialiai nieko neįtraukiant iš Krymo ir rytų Ukrainos, kad nemažai jos veiksmų nė nederinti su rytiečiais, kaip antai rusų kalbos atšaukimas iš regioninės kalbos pozicijų (kas vėl gi svarbu tik rytinėje šalies dalyje), skubus bandymas pasirašyti ES asociacijos sutartį, visai negalvojant jog visa pramoninė rytų Ukraina patirs sunkumų (nemanau jog reikia plėstis aiškinant ką ten jie gamina, ir kad jų rinkos tikrai ne Vakarų Europoje, tad visi darbai pakimba ant plauko, kaip susiderėtu šitą situaciją su Rusija). Kas dėl užtarimo. Na, o kaip JAV? Kodėl ją palaikyti, kai sukėlusi karų sočiai, diktatorių pastačiusi ir parėmusi ne vieną, o tokios šalys kaip Iranas ir Kuba buvo įtrauktos į "juodąjį sąrašą" vien todėl jog nuvertė jos pastatytus diktatorius? Kaip Irako karas, kurį pradėjo sufabrikuotais žvalgybos duomenimis apie cheminį ginklą bei be JT sankcionuoto leidimo? Kaip visas teises pažeidžiantis Kosovo atskyrimas nuo tuometės Jugoslavijos? Kaip Libijos atveju, neskraidymo oro erdve įvedimas, pavirto į karinius smūgius prieš valstybę? Kaip Palestinos pripažinimo blokavimas pavirto sustabdymu narystės Unesco? Telieka pasikartoti, čia didžioji politika, ir nė vieno švaraus nėra, nebuvo ir nebus. Ir tik po kokių 75 metų išvysime išslaptintus dokumentus, kuriuose matysime naujoje šviesoje įvykius, kas ką ir kaip rėmė.
Razumnas 2014-03-07 11:21
Tai gerai, JAV vykdė neteisingą politiką, tai palaikom Rusus!!! Šaunuoliai! Taip ir toliau. JAV nešventieji, teisinti tikrai neverta dėl daugelio dalykų. Bet nepasakyčiau, kad ši valstybė yra imperalistinė, ko nepasakyčiau apie Rusiją. Bet aš kaip tu, konstatuoju faktą, kad šiandieninė Rusijos politika Ukrainos atžvilgiu kelia pasibjaurėjimą. Ir aš esu tiktai prieš tokius veiksmus. Ir apskritai, jei Rusija išneš sveiką kailį šį kartą, kitą kartą elgsis dar drąsiau. Tai ir yra blogiausia. Nemanau, kad patys galime būti visiškai ramūs gyvendami pašonėje tokios "teisingos" valstybės.