Lietuvių inovacija: plytos iš kanapių  (5)

Ekologiški kanapių blokeliai – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Termoizoliacijos mokslo instituto Termoizoliacinių medžiagų laboratorijos mokslinių tyrimų rezultatas. Tai – alternatyvi statybinė medžiaga, sukurta iš kanapių spalių ir įvairių rišamųjų medžiagų, galinti pakeisti keleto rūšių lengvojo betono blokus, naudojamus pastatų statybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja statybinė medžiaga pasižymi geromis mechaninėmis bei fizinėmis savybėmis ir yra mažiau kenksminga aplinkai, nei šiuo metu pramonėje naudojamos tradicinės statybinės medžiagos.

Tokios medžiagos jau naudojamos pasaulyje, tačiau Lietuvoje jos naujovė, nes iki šiol ekologiškų kanapių blokų gamybą apsunkino įstatymai, draudę auginti pramonines kanapes. Bendradarbiaujant su „Palemono keramika“, išleista ekologiškų blokelių bandomoji partija, kuri kovo pabaigoje buvo pristatyta ir JAV Niujorko valstijoje vykusioje 12-ojoje kasmetinėje žaliųjų statybos technologijų konferencijoje.

„Daugelio šiuo metu naudojamų statybinių medžiagų gamyba yra imli energijai. Mūsų siūlomi ekologiški blokeliai yra pigesni ir paprasčiau pagaminami, pasižymi geresnėmis akustinėmis bei termoizoliacinėmis savybėmis. Be to, medžiagos, naudojamos blokeliams gaminti, yra organinės kilmės, taigi jas daug lengviau utilizuoti, galima panaudoti kaip pakratus žemės ūkyje“, – sakė VGTU Termoizoliacijos mokslo instituto Termoizoliacinių medžiagų laboratorijos vyresnysis inžinierius Giedrius Balčiūnas.

VGTU kuriamomis ekologiškų medžiagų technologijomis buvo susidomėję daugelis Niujorko valstijos žaliųjų statybos technologijų parodoje dalyvavusių mokslo ir verslo atstovų. „Tikimės palaikyti konferencijoje užsimezgusius ryšius su mokslininkais, žymiais Niujorko architektais bei inžinieriais: kilo idėjų kurti bendrus projektus, bendradarbiauti rašant mokslinius straipsnius. Verslo kompanijos jau domėjosi galimybe pirkti gamybos technologiją“, – sakė G.Balčiūnas.

Šiuo metu VGTU mokslininkai tobulina ekologiškų blokelių gamybos procesą ir stengiasi jį padaryti dar paprastesnį, greitesnį. Tikimasi, kad šiemet ekologiškų blokelių gamybos technologija bus galutinai baigta kurti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(0)
(23)

Komentarai (5)