Vėjo energetika Lietuvoje pasiekė plėtros ribas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

raimism 2014-08-08 16:43
pranešimas spaudai? kas autorius? nors nesiginčiju dėl straipsnyje parašytų dalykų, bet pranešimai spaudai turėtų būti aiškiai pažymėti ir parašytas jų užsakovas...
bahuriux 2014-08-08 19:38
Kas cia su tuo vidutiniu naudingumo koeficientu turima galvoje? Kodel neisduoda kvotu? Tegu superka is visu uz rinkos kaina ir niekam jokiu subsidiju uz jokiu rusiu elektros energija, rinka pati susitvarkys ir turesim savo pigios ir svarios energijos. Subalansuoti tinkla galima su Kruonio hidro akumuliacine elektrine, dapirkti jei truks, tuoj bus jungtys Svedija ir su biokuru kurenamom elektrinem. Problema tik viena Eurobiurokratizmas, "zalieji pusprociai" ir savu protegavimas/koruopcija. Kaip tik pries savaite buvau nuvaziaves prie Vilkyciu (tarp Klaipedos ir Silutes) vejo turbinu parko, norejau pats isitikinti koks istikro tas "baisusis" triuksmas nuo turbinu ir kokie nepatogumai gyventojam nuo to. Vejas buvo ~12-15m/s reiskia jegaines dirbo pilnu pajegumu is pradziu priejes per 100m pavejui nuo tu turbinu (ju ten bendrai gal virs 10 buvo, gal daugiau ir visos beveik turejo kelti "pragariska triuksma") istikro tai nieko negirdejau isskyrus veja per ausis ir nuo medziu uzianti, zodziu girdejau normalu veja, kai buna vejuota. Po keliu minuciu vejas nurimo iki kokiu 12m/s, tada pradejo girdetis ir turbinu garsas, toks visai malonus, grynai kaip skristu keleivinis lektuvas kreiseriniu greiciu dideliam aukstyje. Nei garsiai nei uzknisanciai. Net neisivaizduoju, kas butu ten pabuvus visa diena ar savaite, gal ir uzknistu. Vokietijoje ta problema su gyventojais issprende verslininkai paprastai ir racionaliai dave gyventojam akciju dali ir visi patenkinti ir triuksmo nebeliko ir seseliavimo ir visu kitu blogybiu, kaip ranka nueme Reiketu ir Lietuvoje tokia praktika taikyti, bet turbut verslininkai pas mus dar yra godus?
immortallt 2014-08-08 20:41
Bahuriux, kiek daugiausia esi atidavęs kam nors iš niekur nieko, nes painkštė, kad tu daug turi? Jei paleis rinkos kaina, tada bus negerai, nes dings elektra. Kodėl? Nes nebus kam balansuoti. Rinkos modelį labiau taikyti galima, bet iš esmės Lietuvoje elektros nebegamintų niekas išskyrus hidroelektrinės. Taip yra todėl, kad kitos šalys turi iš senų laikų infrastruktūrą. Pas mus jos normalios niekad nebuvo.
geras1448 2014-08-08 23:31
Keistas dalykas su jomis, kai dauguma žmonių gyvenantys per ~2km nuo jų turi dažniausiai miego sutrikimų. Visi sakė tą patį, kad toks žemas ūžimas naktį per ausis eina ir iškart akys stačios, neina miegot. Pačiam neteko pagyvent šalia, bet ar generatoriai/sparnai negamina kokio žemo dažnio garso, kuris konkrečiai ir priverčia atsibusti? Asmeniškai esu susidūręs su kitokio tipo žemu garsu, tai tikrai galiu pasakyt, kad akys stačios labai greit ir tai tik sekundžių reikalas. Skaičiau reakcija į infragarsą yra susidariusi nuo senų senovės dėl griaustinio, kuris jį skleidžia, ir tai yra kaip apsisaugojimo veiksmas - atsibusti. Tačiau dažnai dirbtinai sukeliamas toks garsas nieko gero neatneš ir išsimiegot neįmanoma...
immortallt 2014-08-08 23:56
geras1448, mažiau sąmokslo teorijų skaityk.
technologas 2014-08-09 00:52
Tai kad čia mokslinis faktas http://www.windturbinesyndrome.com/2013 ... rd-sweden/
bahuriux 2014-08-09 09:31
Mes turim didziausia tinkla buvusios CCCP teritorijoje ir ten yra kam balansuoti, beto kaip jau rasiau yra Kruonio hidroakumuliacine (isiskaityk i antra to zodzio dali). Ir visad parduos kaimynai, nebenoriu kartotis per kelis postus ta pati per tapati. Nesuprantu kaip tu priejai tokios isvados, kad nebus kam balansuoti tinklo. Rinkos kaina turiu galvoj ~16,5 ct/kWh na ta kur perkam is suomiu ir rusu. Nu OK nepatinka laisvos rinkos modelis imam planini valstybini. Vietoj atomines tuos pinigus panaudojam vejo turbinu ir biokuro katiliniu statybai. Busim neprikalusomi ir subalansuoti energetiskai.
immortallt 2014-08-09 14:28
bahuriux, šiuo metu 19ct/kwh, pavasarį ir rudenį būna iki 16ct/kwh nukrenta. Lietuvoje už tokią kaina gaminti gali tik hidroelektrinė. Vėjo elektrinių savikaina žemesnė, bet kapitalo kaštai dideli ir finansavimo išvystyto būtent vėjo elektrinėm nėra. Tačiau, galima daryti kryžminį variantą, kaip panašiai ir daro, bet dar trūksta to elementų. Balansuoti hidroakumuliacine pilnai negali, nes jinai negali dirbti pvz 0-150MW rėžyje, bet labiau 130-150MW, tad viena pati balansuoti negali. Elektrėnai atlieka būtent tą balansavimą. Dujos yra patogiausia ir pigiausia įrengti, tačiau galima daryti ant vieno generatoriaus kelis katilus. Dujos pasileidžia greičiausiai, biokuras užtrunka šiek tiek ilgiau, bet gali perimti po to estafetę, nes biokuras daug pigesnis. Vėjo energiją manau dar galima plėsti, tai yra ne iki 500MW, o iki 700MW, nes čia pasireiškia LESTO protekcionizmas. Tiesa, vėjo energiją reiktų plėtoti kiek kitaip, pertvarkant finansavimą, kad finansavimo kaštai būtų panašūs, kaip atominės. Tada vėjo energija bus pardavinėjama rinkos kaina nuo pirmos dienos. Vėjo priešininkai, kurie aiškina, kad po 25 metų jos nebeveiks, tai pamirštat, kad ~70-80% yra plienas, kuris 100% perdirbamas ir perlieti reikia daug mažiau energijos nei iš geležies rūdos pagaminti. Negana to, dar ~10-15% varis, dar 5% kiti metalai ir 10% būna kitos medžiagos, sparnuotei, laidų izoliacijos ir pan. Taigi tik ~10% neperdirbama. Dar įdomus dalykas, vėjo jėgainė per pirmus 3-4 mėnesius pagamintos energijos sutaupo tiek CO2, kiek reikia ją pastatyti nuo žaliavos, su atvežimu ir laidų atvedimu.
Atk 2014-08-13 14:26
Tik Lietuva yra įsiskolinusi smarkiai, o Latvija nei kiek nėra įsiskolinusi, tai ko čia girtis, kad daug pagamina Lietuva? Galima prisiskolinti ir tokių dalykų pridaryti... Aš pasakyčiau Lietuva labai didelę klaidą padarė kad pradėjo į skolas lįsti, skolintis.
Atk 2014-08-13 14:32
Kai kaimynai trankią muziką leidžią aš irgi niekaip užmigti negalėjau, bet ten realiai girdisi ir nieko jiems nepadarysi, o čia manau nieko baisaus tas žemas dažnis, automobilių triukšmas ne ka mažiau kenkia, bet koks garsas vargina ar žemas ar aukštas ir triukšmas miesto dar labiau vargina, nes jis stipresnis, čia tiek daug miestuose yra nukrypimų nuo Harmonijos, kad kibimas prie tokių vėjo jėgainių atrodo juokingas.
immortallt 2014-08-13 23:10
Aš patarčiau tau pradėti skaityti, prieš rašant nesąmones. Pradėjo į skolas lįsti socdemai, kad pensijas pakeltų ir perrinktų. Atėjus krizei reikėjo pasirinkti, visai pensijų nemokėti ar skolintis. Koks tavo pasirinkimas būtų? Turbūt net asmeninių finansų nesugebi valdyti, kad tokias nesąmones pezi.
Atk 2014-08-14 10:30
Įsiskolinimas yra įsiskolinimas, socdemai ar demai man nesvarbu.