Sprogo įslaptintas JAV ginklas, galintis sunaikinti taikinius visame pasaulyje (Video)  (4)

Itin slaptas eksperimentinis hipergarsinis ginklas, galintis tiksliai pataikyti į bet kurį taikinį visame pasaulyje, susprogo po kelių sekundžių nuo jo paleidimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV sukurtas ginklas, savarankiškai susinaikino, praėjus keturioms sekundėms po jo įjungimo, karinėje bazėje Aliaskoje. Pasak Pentagono atstovų, nelaimė šį pirmadienį įvyko dėl orlaivio problemų.

„Pažangus hipergarsinis ginklas“ (ang. The Advanced Hypersonic Weapon) yra JAV valstijų apsaugos programos dalis. Jos metu siekiama sukurti raketas, galinčias greičiau nei per valandą sunaikinti taikinį, esantį bet kur Žemės planetoje. Tam, žinoma reikia išvystyti milžiniškas apsukas – šis JAV žaisliukas pasiekia net 5 machų greitį.

„Mes turėjome nutraukti bandymus. Tai teisinga informacija, – komentavo JAV Gynybos departamento atstovė spaudai Maureen Schumann, – Ginklas sprogo pakilimo metu ir nukrito žemyn į bazės teritoriją. Negaliu pasakyti, kokiame aukštyje, tačiau nebuvo labai toli“.

Šis ginklas buvo sukurtas „Sandia“ nacionalinėje JAV karinėje laboratorijoje. Jis skirtas suteikti JAV prezidentui „galimybę greitai įvykdyti strateginius tikslus nenaudojant branduolinio ginklo“ – parašyta 2011 m. išleistame poveikio aplinkai vertinimo dokumente.

Vietinis fotografas Scott Wight stebėjo bandymą iš kelių kilometrų atstumo. Jis procesą apibūdino, kaip „baisų vaizdą jo akims“, nes po kelių sekundžių atrodė, lyg galinga raketa būtų praradusi kontrolę, o dar vėliau sekė sprogimas.

Plokščios formos kūnas, išleistas iš kūgio formos raketos „nosies“, pasiekia 5 793 km/h greitį. Jis yra JAV gynybos programos „Global Strike“ dalis.

Orlaivis jau yra sėkmingai nuskridęs 4  000 kilometrus iš Havajų į Maršalo salas ankstesnio bandymo metu 2011 metų lapkritį. Pirmadienį vykusio testo metu į šias salas raketa turėjo nuskrieti iš Aliaskos

M. Schumannas priduria, kad iki šiol hipergarsinio ginklo bandymai pavykdavo sėkmingai, todėl pirmadienio įvykiai neturės didelės įtakos visai gynybos programai.

„Visa programa yra pagrįsta įvykiais pasaulyje ir nėra reguliuojama laiko limitų ar griežtų grafikų. Taigi mes nuolat mokomės iš raketų testavimo ant žemės paviršiaus bei modeliuojame ateityje vyksiančius bandymus“ – aiškina ji.

JAV karinio jūrų laivyno ir priešraketinės gynybos agentūros pareigūnai vykdo kruopštų tyrimą, siekiant nustatyti avarijos priežastį. Gynybos departamento atstovės teigimu, apie jo eigą bei būsimus ginklų bandymus visuomenė bus informuota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai (4)