10 faktų ir mitų apie keliones lėktuvu  (1)

Daugelį metų keliaujantieji oru būdavo įspėjami: išjunkite elektroninius prietaisus lėktuvui kylant ir leidžiantis. Esą telefonai, planšetės ar kompiuteriai trikdo lainerio navigacinės įrangos darbą. Pasirodo, tai – mitas. Australijoje nuo antradienio įvairiausiais prietaisais leidžiama naudotis viso skrydžio metu. Tiesa, panašių mitų yra ir daugiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Pilotai ore išmeta keleivių išmatas – MITAS
Keleivių ir įgulos išmatos lėktuvuose laikomos specialioje talpoje iki nusileidimo. Talpą galima atidaryti tik iš lauko – rankomis, todėl pilotai jos atidaryti skrisdami negali net teoriškai.
Žmonės ant žemės vis praneša apie ant jų iš dangaus krentančias išmatas, pavyzdžiui „mėlynuosius ledukus“, kurie esą yra išmatos, pamėlynavusios dėl lėktuvo klozeto vandenyje esančių chemikalų ir sušalusios dideliame aukštyje. Aviacijos ekspertai ramina: visa tai yra paukščių išmatos.
2. Įmanoma užstrigti ant lėktuvo tualeto klozeto, jei vanduo nuleidžiamas sėdint – MITAS.
Užstrigti ant lėktuvo tualeto klozeto yra beveik neįmanoma, nebent labai stengiantis. Laidos „Mythbusters“ vyrukai išbandė šią teoriją ir įsitikino – nuleidžiant vandenį žmogaus kūnas nėra pernelyg stipriai prispaudžiamas prie klozeto.
3. Užsidėjus deguonies kaukę apsvaigstama – MITAS.
Dėl šio mito greičiausiai kaltas Brado Pitto „Kovos klube“ suvaidintas Taileris Dardenas. Šis personažas filme teigia, kad per avariją deguonies kaukes liepiama užsidėti todėl, kad „tu apsvaigsti, jauti euforiją, tampi romus. Susitaikai su likimu“.
Nepaisant tokių sąmokslo teorijų, iš tiesų deguonies kaukės leidžia žmonėms kvėpuoti, jei lėktuvas staiga praranda aukštį ten, kur ore mažai deguonies. Pilotui nuleidus lėktuvą žemiau, vėl įmanoma kvėpuoti normaliai.
4. Pagalvokite prieš lėktuve gerdami vandenį – FAKTAS.
2009 metais JAV mokslininkai nustatė, kad viename iš 7 lėktuvų vandenį gerti nesaugu. Kai kuriuose orlaiviuose vandenyje rasta E. coli bakterijos, tad apsinuodyti nesunku. Dabar jau rečiau, bet vanduo iš lainerio atsargų, o ne iš buteliukų vis dar pateikiamas keleiviams, taip pat juo užplikoma kava ar arbata.
5. Lėktuvuose oras pilnas bakterijų – MITAS.
Nemažai žmonių tiki, kad oras lėktuvuose yra užsistovėjęs ir pilnas bakterijų. Bet iš tikrųjų oras laineriuose yra intensyviai filtruojamas – jis švaresnis nei daugelyje vietų ant žemės, kur spiečiasi daug žmonių.
Kompanija „Boeing“ giriasi, kad po salono grindimis įtaisyti filtrai lemia, jog lėktuve švaru taip, kaip ligoninėje. Filtrai sutraukia 94-99 proc. mikrobų.
6. Jūsų atlenkiamas staliukas yra patiekalas iš bakterijų – FAKTAS.
Nuo oro lėktuve neužsikrėsite, bet galite pasiligoti tiesiog palietę prieš jus esantį atlenkiamą staliuką. 2007 metų studija parodė, kad ant 60 proc. visų tokių staliukų yra bakterijų – net daugiau nei, pavyzdžiui, Niujorko metro.
7. Atidarius lėktuvo duris jam skrendant, keleiviai gali būti išsviesti iš lainerio – MITAS.
Taip, skrendant dideliame aukštyje slėgis smarkiai sumažėjęs, tad atidarius lėktuvo duris daugelis keleivių būtų išsviesti iš orlaivio. Bet dėl to, kad slėgis smarkiai sumažėjęs, lėktuvui skrendant atidaryti duris yra neįmanoma.
„Neįmanoma, kartoju, neįmanoma atidaryti duris ar atsarginius išėjimus lėktuvui skrendant. Priežastis paprasta: to neleidžia slėgis“, – rašo pilotas Patrickas Smithas.
8. Lėktuvai sudūžta po žaibo smūgių – MITAS.
Žaibas į komercinius lainerius smogia vidutiniškai kartą per metus. Bet lėktuvas dėl žaibo smūgio nebuvo sudužęs nuo 1967 metų. Be to, modernūs lėktuvai atsparūs žaibui.
9. Lėktuve greičiau apsvaigstama nuo alkoholio – MITAS.
Moksliškai tokio mito paaiškinti neįmanoma dėl to, kad jis tėra mitas. Interneto šmaikštuolių teigimu, tokias legendas skleidžia brangesnius bilietus, į kurių kainą įeina nemokamas alkoholis skrydžio metu, perkantys keleiviai.
10. Rūkyti lėktuvuose draudžiama, bet tualetuose vis tiek yra peleninės – FAKTAS.
Lėktuvuose rūkyti draudžiama jau daugiau nei dešimtmetį, bet orlaivius kuriančios bendrovės privalo lainerio tualetuose įtaisyti pelenines. Svarbu, kad rūkalius, kuris gali neatsispirti pagundai, saugiai užgesintų nuorūką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (1)