Europolas: pirmosios kibernetinės žmogžudystės sulauksime dar šiais metais!  (0)

Sparčiai besivystančios internetinio tinklo galimybės mus daro itin pažeidžiamais, perspėja Europos policijos biuras (Europolas). Vyriausybės nėra pasirengusios atremti augančios internetinės žmogžudystės grėsmės – kibernetiniai nusikaltėliai žengia žymiai sparčiau ir yra technologiškai geriau pasirengę pulti savo aukas, rašo „The Independent“. JAV saugumo firma prognozuoja, kad pirmoji žmogžudystė, įvykdyta įsilaužus į prie interneto prijungtą prietaisą, nutiks dar 2014 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai prabilti verčia tobulėjantys išmanieji namai, automobiliai ir net miestai. Policija įspėja, kad jeigu nebus sugebama tinkamai apsaugoti prietaisų, į juos galės įsilaužti kibernetiniai nusikaltėliai, kurie pridarys daug žalos – pradedant turto netekimu ir baigiant žala sveikatai.

Grėsmingame savo pranešime Europolas teigia, kad kibernetiniai nusikaltimai ima kelti realią fizinę grėsmę žmonėms – įvairių prietaisų savininkai gali patirti rimtų sužeidimų arba net mirti dėl kibernetinių atakų prieš saugumo įrangą.

Pasak agentūros, policijos pajėgos turi kuo greičiau mėginti adaptuotis ir tobulėti, kad sugebėtų kovoti su pavojumi, kurį kelia taip vadinamas „visko internetas“ (angl. „IoE“ arba „Internet of Everything“), kuomet visos technologijos – pradedant garažo durimis ir baigiant ligoninių sveikatos sistemomis – bus tarpusavyje sujungtos ir kontroliuojamos per kompiuterinius tinklus.

Europolas savo pranešime cituoja JAV apsaugos firmos IID prognozes. Firma paskelbė mananti, kad pirmoji žmogžudystė, įvykdyta įsilaužus į prie interneto prijungtą prietaisą, nutiks dar iki šių metų pabaigos. Kol kas nėra jokių įrodymų apie mėginimus tai padaryti, tačiau patys programišiai nuolat atkreipia dėmesį į kompiuterinių saugumo sistemų trūkumus.

Barnaby'is Jackas yra pademonstravęs, kaip galima įsilaužti į bankomatus, kad jie visiems dalintų pinigus, taip pat – kaip pasinaudoti insulino pompos trūkumais. Jis taip pat ketino parodyti, kaip galima įsilaužti į sistemą, valdančią širdies stimuliatorių, tačiau praėjusiais metais mirė.

Buvęs JAV viceprezidentas Dickas Cheney 2013 m. yra atskleidęs, kad jam buvo išjungtas nuotoliniu būdu valdomas implantuotas defibriliatorius, nes buvo baiminimasi, kad galima įsilaužti į jį valdantį tinklą ir sukelti širdies smūgį.

Europolas taip pat įspėja, kad gali atsirasti ir naujos šantažo formos, susijusius su išmaniosiomis technologijomis. Pavyzdžiui, asmens automobilis arba namai gali būti užrakinti ir už įleidimą reikalaujama pinigų.

Galimybių pasinaudoti prietaisais daugės kasmet. Prognozuojama, kad per artimiausius dešimtmečius dešimtys milijardų prietaisų bus prijungti prie interneto. „Visko internetas“ yra visiškai nauja sritis, kurią, Europolas mano, nusikaltėliai jau aktyviai tyrinėja.

„Visko internetas“ yra neišvengiamas. Sparčiai augs išmaniųjų prietaisų skaičius, kurie bus tarpusavyje sujungti. Deja, mums atrodo, kad neišvengiamai daugelyje šių prietaisų bus paliktos saugumo skylės, kuriomis pasinaudojus juos galės užvaldyti kibernetiniai nusikaltėliai“, – įspėjo Europolas. Be to, dėl technologijų sudėtingėjimo gali būti itin sunku nustatyti tikruosius įsilaužėlius.

„Jau yra didelė pusiau pogrindinė rinka, kurioje galima parduoti ir nusipirkti paslaptis, kaip įsilaužti į prietaisus“, – sakė IID prezidentas Rodas Rasmussenas. Jo teigimu, nors internetinė žmogžudystė dar tikriausiai nėra įvykusi, internetas jau yra reikšmingai prisidėjęs prie žmonių mirčių – pavyzdžiui, internetinės patyčios ir šantažai jau yra privedę prie nemažai savižudybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)