IT saugumo ekspertai: Lietuva laukia kibernetinio saugumo krizės  (0)

Nors pasaulinės informacinių technologijų (IT) naujovės Lietuvoje pritaikomos beveik taip pat greitai kaip ir visame pasaulyje, mūsų šalyje vis dar siaurai suvokiama šių technologijų apsauga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos organizacijos bei gyventojai kibernetinį saugumą dažnai sieja tik su antivirusinės apsaugos sistemos turėjimu ir kompiuterinių tinklų apsaugai ar švietimui apie saugų darbą internete vis dar skiria mažai dėmesio. Tokia situacija pasikeis, kai šalis sulauks stiprios virtualios saugumo krizės ar atakos, mano tarptautinio virtualios erdvės saugumo forumo „Baltic CyberSecurity Forum 2014“ iniciatyvinės grupės nariai.

„Jau greitai internete bus 3 mlrd. nuolatinių vartotojų: jie visi bus prisijungę prie globalių technologijų tinklo, kurio naujovės taip pat greitai pritaikomos ir įdiegiamos Lietuvoje. Tačiau nuo Vakarų ar Pietryčių Azijos valstybių mes šiek tiek skiriamės savo požiūriu į šių technologijų ir savo darbo apsaugą. Šiandien Lietuvoje tiek verslas, tiek gyventojai virtualaus saugumo užtikrinimui vis dar skiria mažai dėmesio. Atrodo, kad rimčiau domėtis IT saugumu žmonės pradės tik susidūrę su realia kibernetinio saugumo problema ar ataka, kuri sukeltų daug žalos“, – pasakoja „Atea“ informacinės saugos skyriaus vadovas A. Šaveiko.

Pasak „Hermitage solutions“ saugumo eksperto Pauliaus Čeponio, virtualiai erdvei gali kilti įvairios grėsmės. „Šiuo metu kibernetiniams saugumui Lietuvoje didžiausią nerimą kelia DDoS (angl. „Distributed Denial of Service) atakos – būdas kenkti serveriui, kad jis nepajėgtų aptarnauti vartotojų užklausų. Su šia problema beveik prieš metus susidūrė vienas pagrindinių šalies naujienų portalų bei neseniai girdėjome apie panašias atakas Estijoje. Būtent po tokių įvykių visuomenė skiria daugiau dėmesio potencialioms grėsmėms bei saugumui“, – mano P. Čeponis.

Grėsmės ateis iš daiktų

Pasak IT saugumo eksperto A. Šaveiko, jau greitai pasieksime tokį technologinės pažangos lygį, jog bus sunku įsivaizduoti prietaisą, neprijungtą prie interneto.

„Netrukus daiktų internetas taps kasdiene mūsų gyvenimo dalimi: galėsime bėgioti sportiniais bateliais, kurių duomenys mūsų socialiniuose tinkluose rodys, kokio ilgio distanciją nubėgome. Ši technologinė pažanga atvers kelią ir daugiau galimybių internete veikiantiems nusikaltėliams, kurie ieško įvairiausių būdų pasisavinti žmonių duomenis. Todėl turime būti pasiruošę reaguoti į potencialiai iškylančias kibernetines problemas“, – tęsia „Atea“ informacinės saugos skyriaus vadovas.

Šalies virtualioje erdvėje taip pat daug grėsmių kyla dėl internetinių svetainių ir taikomųjų programų pažeidžiamumo ar atakų, nukreiptų prieš „Windows XP“ operacines sistemas. Tai tik kelios šiuo metu aktualios IT saugumo problemos. Apie jas, taip pat daugelį kitų grėsmių bei geriausius būdus ir pavyzdžius, kaip apsisaugoti nuo kibernetinių grėsmių kaip tik diskutuosime „Baltic CyberSecurity Forum 2014“ konferencijoje“, – pasakoja P. Čeponis.

Forume dalyvaus garsių pasaulinių ir vietinių IT saugumo įmonių – „Dell SecureWorks“, „Sophos“, „e-BO Enterprises“ , „FireEye Europe“, „Cisco“, „Arrow ECS Baltic“, „Kaspersky Lab Eastern Europe“ atstovai Lietuvoje, „Atea“ ir kitų ekspertai. Jie kalbės apie konkrečias saugumo problemas, jas analizuos ir siūlys labiausiai tinkamus sprendimų būdus.

Renginyje taip pat dalyvaus Lietuvos kriminalinės policijos atstovai, tiriantys elektroninėje erdvėje padarytus nusikaltimus. „Baltic CyberSecurity Forum 2014“ vyks „Litexpo“ parodų centre, Vilniuje. Čia laukiama atvykstant apie 400 saugumo klausimus sprendžiančių dalyvių iš verslo ir valstybinio sektoriaus. Pagrindiniai forumo rėmėjai yra korporacijos „DELL“ bei „Sophos“ – vienos didžiausių tarptautinių bendrovių, visame pasaulyje siūlančių IT ir IT saugumo sprendimus verslo ir valstybės organizacijoms bei privatiems asmenims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (0)