Lietuva renkasi šarvuočius už 1 milijardą litų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bebras.drakonas 2014-11-08 13:00
o taip perkam bet ne patys gaminame kol Lietuva nusipirks šarvuota tekniką Rusija pasigamins 10 kart daugiau
kleki.petra.5 2014-11-08 13:10
Aš kaip indėnų karo meno gerbėjas [kaip ir lietuviai [sarmatai ir samogitai], buvome panteistais [ne pagonimis....]], taigi ne konservų skarbonkė [šarvuotis] ar IT paistalai, pažeidžiami net Saulės pliūpsnių, nekalbant apie kibernetines atakas - nulemia pergalę, o Žmogaus tobulumas nuo Apvaizdos ir Teisybės siekis. Neveltui amerikos kariškiai per mokymus stebėjosi lietuvių gebėjimais be IT tiek JAV, tiek LT mokymų - manevrų metu, gebėjimais orientuotis aplinkoje ir situacijose.Gi ir Sijų Vadas Sėdintis Jautis nugalėjo generolą Kusterį XIX a. gale iš prigimties... Kas myli Tėvynę ir Teisybę turi ruoštis ne vien struktūrose, bet ir pasikliaujant savo valia. Senas Pareigūnų ir karo pensininkas, gaila jau ligonis...
vanduo4 2014-11-08 15:21
Ydomu kuo cia viskas baigsis?
Bobinux 2014-11-08 16:17
Geriau pripirktų dafiga raketsvaidziu, tai kad ir 100 bolseviku sarvuociu butu nebaisu, dbr perkasi pora sunkiu skarbonkiu, kuriu efektyvumas abejotinas lyginant su mobilia ginkluote.
bahuriux 2014-11-08 18:25
Pritariu, ta puikiai patvirtino Sirijos sukileliai. Numusineja rusiska technika, tankus T-72, sraigtasparnius ir atakos lektuvus, kaip uobolius, su kinieciu, amerikieciu ir kt nuo peties paleidziamom ir pastatomom ant zemes mobiliom raketinem sistemom. Dar Lietuvai reikia begales pigiu dronu ir pilotu tiems dronams vairuoti kurie galetu nesti sprogmenis, kameras ir tt. Apklijavus toki drona (lektuvo tipo) anglies pluostu jis net nebutu susekamas radaru, o su naktinem kamerom, galingas, netik kaip zvalgybinis uav, bet ir tikras priestankinis ginklas butu.
shift 2014-11-08 20:34
Vaikai, apie taktines mūšio priemones, matau, kad nenusimanot. Minosvaidžiai ir granatsvaidžiai yra pėstininkų ginklai, jų naudos niekas nekvestionuoja. Bet tas pėstininkas kažkaip turi nusigauti iki mūšio lauko, mūšyje turėti priedangą. Kovinis šarvuotis turi ne tik gerą ginkluotę, kokios joks pėstininkas nepakeltų nuo žemės, bet ir reikšmingus radiolokacijos įrenginius, gali priimti informaciją iš štabų. O apie šaudymo efektyvumą net nekalbu. Kiek jūsų manymu pėstininkas gali neštis tų "raketsvaidžių"? O gi geriausiu atveju tik vieną, jei vieną kartą nepataikė - viskas, lieka tik su automatu rankose. Šarvuotyje telpa daug daugiau amunicijos, o atlikus kovinę užduotį šarvuotis padės saugiai pasitraukti arba prasiveržti pro apsuptį. Šarvuočiai yra būtini bet kokiame rimtesniame mūšyje.
Skeptikas 2014-11-08 20:37
Įdomus pastebėjimas: paveikslėlyje amerikiečių šarvuotis „GDELS Stryker“, kurio gamintojas konkurse net nedalyvauja
shift 2014-11-08 21:06
Strykeris yra pagamintas ant šveicarų GDELS Piranha šarvuočio pagrindo, t.y. pusiau europietiškas produktas.
Bobinux 2014-11-09 10:26
Tai tame ir esme, kad mes sarvuociu ar pan. turim, o vat nuotoline ginkluote liudnesnis vaizdas, nzn kaip issireiksti, santykis gal labiau, mobilizacijos priemoniu ir nuotolines ginkluotes turejimo ne pats graziausias. Ir visgi sarvuociu nenuvertina niekas, tik kaip minejo dar, kad jeigu butu kariniai veiksmai, tai cia labiau vyktu asimetrinis (hit & run) kovojimas, nes su sarvuociais kaip tu minejai, na is dalies kazkaip mintyse labiau persasi toks apylygiu jegu susidurimas. Ir ziniasklaidoj bei is kariuomenes su kuo teke kalbeti, kad is tiesu labiau truksta nuotolines ginkluotes, su mobilizacija dar ne tokios bedos kariuomenei, manau pranasumas musu ir butu gebejimas kariu pulti ir pasitraukti i tankias vietoves, kur su tankais, sarvuociais ar pan. priesui butu sunku vytis, kad atsakytu.
immortallt 2014-11-09 12:17
Rusija tikrai niekada neišdrįstų su sunkiąja technika atriedėti. Tiesiog akivaizdus karas, kas reiškia, kad Kaliningradas lieka be elektros tą pačią sekundę. Tai automatiškai reiškia, kad po 48h visą Kaliningradą nunešti gali vienas bombonešių reidas net be palydos - niekas nematys, kad atskrenda. O Kaliningradas, tai visa karinė galia Europoje. Labiausiai tikėtinas Ukrainos scenarijus, kur neva skriaudžiami rusai.
shift 2014-11-09 13:44
Nematau, kodėl jie turėtų to bijoti. Karinės bazės turi autonominius elektros šaltinius, su galingais dyzeliniais generatoriais. Jau nekalbu apie atominius povandeninius laivus. Gynybos ir puolimo poreikiams jie elektros turėtų pakankamai.
Bobinux 2014-11-09 14:48
Apie transporta galvoju ATV mobilesni, aisku jeigu tie sarvuociai realiai jau nebeatitinka savo paskirties kaip priedangos, tada reiketu naujesniu, tik apie universaluma turiu omenyje, efektyvuma, uz milijarda kas naudingiau, vat cia toks pamastymas, kur taip ir sunku nuspresti, visapusiskai reikia visko, ir dronu kaip mineta, tik labiau manau kaip zvalgybiniu/diversiniu, ne war machine tipo, pigiau ir naudingiau kaip besiginantiems, kazkiek transporteriu sarvuotu reiketu. Dabar dar nauja mintis persasi, kaip del bendro pilieciu ugdymo, realiai palyginus su Sveicarija, Izraeliu liudnoka Lietuvoje, bet tuo paciu panasi padetis su Lietuva daugelyje valstybiu, nera bendro pilietinio/karinio ugdymo visiems. Gerai aprupinta kariuomene gerai, vidutiniskai aprupinta, taciau patriotiska tauta kitka, ne veltui sakoma, kad norint Rusija uzkariauti, reiketu iki vieno ruso nukariauti.
immortallt 2014-11-09 14:49
shift, taigi būtent, kad Kaliningradas tik 48h gali užtikrinti radarų ir karinių bazių normalią veiklą. Norint Rusiją užkariauti, tereiktų nuversti kelis dėdes ir liaudžiai nemokamai degtinę metus dalinti
Arns 2014-11-09 15:07
Shift viską labai normaliai paaiškino, nors skaitant ką rašo bobinux pradedi jausti kaip smegenys lydosi. Tokia chaotiška skyryba ir viename sakinyje sugrūstos kelios nenuoseklios mintys, dar reik talento taip parašyti Kas į temą, šarvuočių kažkiek reikia, tačiau jų nauda mūšio metu daugiau nei apgailėtina. Imkim tą pačią situaciją Ukrainoje, ar su BTR ir BMP labai efektyviai dalyvaujama šturmuojant, nors gali laisvai užsidėti ir raketinio ar galingesnes nei kulkosvaidis ginkluotės modulius? Ne, nes jie vis dėl to nepritaikyti dalyvauti mūšyje, jų tikslas greičiau pravažiuoti mūšio zoną. O konkretų frontą pralaiko būtent mobili artilerija, kuri pridengia judrius pėstininkus, kurie patys gali greitai sunaikinti pasitaikiusią pavienę transporto priemonę (tegu ir tanką) ar "įtvirtintą tašką". Taip kariauja abi pusės. O Lietuva vargu ar net tokią padėtį kuriam laikui galėtu užkurti, būtent dėl pėstininkų ginkluotės ryškaus trūkumo. Ne dėl perkamų mikriukų ar planuojamų šarvuočių trūkumo.
shift 2014-11-09 20:03
Arns, niekas juk ir nesako, kad šarvuotos pėstininkų mašinos išspręs visas mūšio problemas. Tačiau jų neturėti yra didelė klaida. O RPG, CG, Stinger turim, nors ir neypatingai daug. Jie ir toliau yra perkami, nes tiekėjai jau yra nusistovėję, greičiausiai yra sudarytos ilgalaikės sutartys. Atskiri konkursai nebereikalingi. Šarvuočių niekad nepirkom, todėl ir skelbiamas šis pirkimo konkursas.
zet 2014-11-10 11:00
idomu koks strateginis karas. Vis tik reikia sugalvoti kita strategija. Su simtas tanku pries 10 000 tanku nepakovosi. Turim mokslininku, tai gal kokia vizija susikurti kaip pvz autonominiai droniniai minosvydziai. as uz tai kad busu pasaulyje pirmuju saliu pagal dronines technologijas, ijungti universitetus, mokslininkus, ir ne ryt ir ne po metu, bet gal po 20 manau galima kazka tikrai naudingo tureti. http://mokslasplius.lt/naujienos/sites/ ... ges/d8.jpg http://mokslasplius.lt/naujienos/sites/ ... ges/d3.jpg
shift 2014-11-10 14:29
Taip, aš irgi manau, kad "mažoji" aviacija šiuolaikiniame kare gali padaryti daug. Tai tikrai perspektyvi sritis.
vytra 2014-11-10 14:59
- Vaikiškos vaikonės.. p.s. .. taip, taikos metu karinę įrangą maitina civilinis elektros tinklas, bet absoliučiai visa karinė įranga (ne tik rusų?) turi garantuotą avarinį ilgalaikį maitinimą, absoliučiai nepriklausomą nuo "atjungimų".. p.s. .. į temą, tai sarvuočiai labai labai labai lengvas taikinys tam skirtoms raketėlėms.
SaMaras 2014-11-10 15:16
na mano nuomone koncentruojamės į kraštutinumus... esmė kad tikrai nežinome kas gali nutikti. Buvo laikai kai bijojom ruso, buvo laikai kai nieko nebijojom tik ruošėmės misijoms dabar laikai kai vėl bijom ruso. Su rusu šarvuočiu nepakovosi, žali žmogeliukai turi daaaaugybę labai pigių rpg, stambiakalibriu kulkosvydžių ir panašios technikos. bet jei tarkim neramumus kelia kažkokia ginkluota gauja, jei visgi reikia siųsti žmones į misijas gal gana atrodyti berniukais žydrom akim kur prieš ginklus šokinėja pufaikėmis apsirengę raiti ant krosinių motociklų? reikia visko.. gal kada prisigyvensim iki to kad turėsim netgi pakankamus kiekius
Shinigami 2014-11-10 17:10
Šita daina gali apibendrinti šia situacija https://www.youtube.com/watch?v=pF843ZbQWn4