Ateities apsipirkimo koncepcija: papildytoje virtualioje realybėje tapsime medžiotojais ir rinkėjais (Video)  (0)

Gamtos įkvėpta holograminė apsipirkimų sistema „Ateities medžiotojas-rinkėjas“ (angl. Future Hunter-Gatherer) tapo tarptautinio, jau 12 kartą surengto, koncepcinių buitinių prietaisų dizaino konkurso „Electrolux Design Lab 2014“ nugalėtoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši Didžiosios Britanijos šv. Martyno koledže studijuojančios kinės Pan Wang sukurta koncepcija apsipirkimo procesą padaro ne tik smagesniu vartotojui, bet ir paaiškina vaikams, iš kur ant jų stalo atsiranda maisto produktai.

Tai prietaisas, projektuojantis hologramą, kuri leidžia vartotojui žaisti – rinkti maisto produktus žvejojant, medžiojant ar renkant juos tiesiai iš gamtos. Informacija apie produktus, kuriuos vartotojas pats susirenka žaidime, perduodama į vietinę maisto produktų parduotuvę, ir jie pristatomi vartotojui į namus.

„Mokančiu, skaidriu ir žaismingu būdu ši koncepcija atliepia ekologijos ir vartotojų sąmoningumo iššūkius, kuriuos urbanistinėje visuomenėje iškelia maisto tiekimo grandinė“, – sako Larsas Eriksonas, vyriausias „Electrolux“ dizaino viceprezidentas ir konkurso komisijos pirmininkas.

Pasak koncepcinio prietaiso autorės, tarp maisto šaltinių ir žmonių yra didelis atotrūkis: kadangi įsigyti produktus prekybos centruose absoliučiai paprasta, žmonės prarado supratimą, iš kur ant jų stalo atsiranda maisto produktai.

„Mane įkvėpė tradiciniai maisto gavimo būdai iš medžiojimo ir rinkimo periodo. Simuliuojant gamtą, įnešant žaidimo elementų bei įjungiant į šią sistemą prekybininkus, visa šeima turi galimybę lavintis ir pramogauti“, – sako P.Wang.

Antrąją konkurso vietą pelnė turkės Fulden Dehneli sukurtas oro valytuvas „Lotus“. Jį sudaro trys nešiojami ir įkraunami oro valymo burbulai. Pagrindinė sistemos dalis atlieka bendrą patalpų valymą, o rutulius šeimininkas gali nusinešti ir pasidėti į bet kurią namų vietą, pavyzdžiui, kur gamina maistą, miega ar nori palaikyti ypatingą švarą. Plazmos jonų technologija generuoja aktyvius vandenilio ir deguonies jonus, pašalinančius biologinius teršalus ir aktyvų deguonį.

Trečioji vieta atiteko lenkui Michałui Pośpiechui už oro valytuvą „UrbanCone“. Tai automatinis, radijo bangomis valdomas prietaisas, sukuriantis sveiką mikroklimatą už namų ribų ir galintis valyti orą užterščiausiose miesto vietose. Jis pakyla ir skrenda dėl itin lengvos konstrukcijos ir fotovoltinės saulės baterijos, į medūzą panašiu judėjimo principu. Valymą atlieka keičiami filtrai.

Nuo 2003 m. rengiamas „Electrolux Design Lab“ skatina dizaino studentus visame pasaulyje kurti laiką pralenkiančias dizaino idėjas ateities namų ūkiams. Kiekvienais metais vis kitą temą skelbiančiame konkurse ne kartą puikiai pasirodė ir Lietuvos studentai.

Šiemet tarp 35 geriausių „Electrolux Design Lab“ darbų pavyko patekti ir lietuvei, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentei Ingridai Kacėnaitei, sukūrusiai kišeninį prietaisą „Fabric Pen“, padedantį pataisyti sugadintą drabužį arba atnaujinti jo dizainą.

2008 m. Vilniaus dailės bakalaurė Toma Brundzaitė su sukurta indaplove „Bifoliate“ pateko į konkurso finalą tarp 8 geriausių projektų autorių iš viso pasaulio. Tais pačiais metais geriausiųjų 25-uke buvo ir Inesos Malafej dušo kabina-skalbyklė „SmartSpace“, ir Andrejau Suchovo, studijavusio Prancūzijoje, skalbimo mašina „Lenee“.

2012 m. tarp 30 pusfinalininkų buvo įvertinti du VDA studentų darbai: Barboros Adamonytė „Salt Spoon“ ir Viliaus Dringelio „Fridge Nose“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (0)