Duomenys iš Didžiojo hadronų greitintuvo nuo šiol laisvai prieinami kiekvienam norinčiam  (0)

Praėjusią savaitę pradėjo veikti Europos dalelių fizikos laboratorijos CERN svetainė „Open Data Portal“, kuriame publikuojami realūs moksliniai duomenys iš protonų srautų susidūrimų Didžiajame hadronų greitintuve (LHC).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„LHC programos duomenys yra vienas iš didžiausių LHC eksperimentų turtų, kuriuo šiandien pradedame dalintis su visu pasauliu. Tikimės, kad šie atvirieji duomenys padės ir įkvėps pasaulinę mokslininkų bendruomenę, taip pat studentus ir mokslu besidominčius piliečius“, - sakė CERN generalinis direktorius Rolfas Heueris.

LHC mokslininkų grupės į svetainę ir ateinančiais metais kraus dalelių srautų susidūrimų duomenis.

Pirmi aukštos kokybės, analizei tinkami susidūrimų duomenys yra iš CMS eksperimento. Jie surinkti 2010 metais, pirmojo LHC paleidimo metu. Taip pat svetainėje yra atviro kodo programinės įrangos šių duomenų nuskaitymui ir analizei. Taip pat pateikta ir atitinkama dokumentacija. CMS eksperimento mokslininkai įsipareigojo savo mokslinius duomenis publikuoti praėjus trejiems metams po jų surinkimo, po to, kai juos išsamiai ištyrinės patys mokslininkai.

„Tai visiškai nauja ir mums smalsu sužinoti, kaip šiuos duomenis pakartotinai panaudos kiti. Parengėme įrankius ir skirtingos sudėtingumo lygio pavyzdžius nuo supaprastintos analizės iki naudojimui parengtų interneto aplikacijų. Tikimės, kad šie pavyzdžiai paskatins išorinių naudotojų kūrybingumą“, - sakė CMS duomenų saugojimo koordinatorė Kati Lassila-Perini.

Taip pat CERN „Open Data Portal“ svetainėje teikiama prieiga prie susidūrimų duomenų iš ALICE, ATLAS, CMS ir LHCb eksperimentų – šie duomenys yra parengti edukaciniais sumetimais ir papildyti vizualizavimo įrankiais.

Visi duomenys OpenData.cern.ch svetainėje yra platinami pagal „Creative Commons CC0“ licenciją. Duomenims ir programinei įrangai suteikti unikalūs DOI kodai, kad jie būtų tinkami citavimui moksliniuose straipsniuose. Programinė įranga platinama pagal atviro kodo licencijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (0)