Mobiliojo ryšio operatoriai ginkluojasi naujam mūšiui: ateina 4G LTE era  (13)

Mobiliojo ryšio operatorių kovos viešumoje aprimo, tačiau povandeninės srovės vis dar sukasi. Kompanijos aktyviai plečia mobiliajam internetui pritaikytus 4G LTE tinklus – panašu, kad kitąmet mūšis persikels į itin spartaus mobiliojo interneto lauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skambučiams ir žinutėms skirti 2G tinklai jau kelerius metus apraizgę visą Lietuvą, o silpnas ryšys (tokio užtenka užmegzti ryšį atviroje vietovėje) veikia 99,5 proc. teritorijos, nesvarbu, kurio operatoriaus paslaugomis naudojatės.

Šįmet bendrovės itin daug dėmesio skyrė 3G ryšiui, kuris užtikrina aukštesnės kokybės balso pokalbius ir gana spartų mobilųjį internetą. Naujausiais Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, visų operatorių 3G tinklai šiuo metu dengia daugiau nei 95 proc. Lietuvos teritorijos.

Nereikia būti orakulu, kad nuspėtum, kas vyks toliau: mūšis kitąmet persikels į 4G LTE lauką. Tai patvirtina ne tik kompanijų atstovai, besigiriantys testuojamomis technologijomis, kurios kitąmet bus pasiūlytos vartotojams, bet ir RRT duomenys.

Trečiąjį šių metų ketvirtį Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai užregistravo vos 4 GSM (2G) stotis, 102 UMTS (3G) stotis ir 384-ias 4G LTE bazines stotis. Per metus 2G bazinių stočių skaičius išaugo 4,9 proc. (iš viso jų yra 3802), 3G bazinių stočių padaugėjo 60 proc. (šiuo metu veikia 3076 stotys), o 4G LTE stočių skaičius išaugo net 2,7 karto (iš viso įrengtos 924 stotys).

Daugiausia 4G LTE bazinių stočių, apie 650, šiandien turi „Omnitel“, o „Tele2“ nurodo jų turinti per 200. Savojo 4G tinklo vartotojams dar neatvėrusi „Bitė Lietuva“ kol kas neviešina informacijos apie bazines stotis. Tačiau akivaizdu, kad jis jau yra statomas: kukliais vertinimais, turėtų būti užregistruota bent šimtas 4G LTE stočių.

Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi

4G LTE ryšį, pirmiausia skirtą mobiliajam internetui, šiuo metu siūlo du operatoriai: „Omnitel“ ir „Tele2“. Tiesa, pastarasis prie 4G tinklo leidžia jungtis tik kompiuterių naudotojams – išmaniųjų įrenginių savininkams tinklas dar nėra pasiekiamas. Bet „Tele2“ atstovai jau yra užsiminę, kad greitu metu 4G ryšys veiks ir telefonuose.

„Bitė“ žada į 4G ryšio klubą įstoti kitąmet ir pirmąjį ketvirtį įjungs iškart „LTE Advanced“ (4G+) ryšį. Žadama, kad jo naudotojai galės mėgautis bemaž dukart spartesniu mobiliuoju internetu nei 4G atveju.

Paskelbus tai, konkurentė „Omnitel“ pareiškė jau testuojanti dar tobulesnę technologiją, kurią pavadino 4G++. Bandymų metu jai pavyko pasiekti beveik 300 megabitų per sekundę spartą. Tiesa, vartotojams ji bus prieinama, geriausiu atveju, kitų metų antroje pusėje.

Ar Lietuvos operatorių pagyros yra pagrįstos? Ar jie gali kiek panorėję lipdyti pliusus prie 4G? RRT Radijo ryšio departamento direktoriaus pavaduotojas dr. Ričardas Budavičius pastebi, kad Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga nerekomenduoja skirstyti judriojo ryšio technologijų pagal kartas. O operatoriams suteikiama laisvė naudojamas technologijas krikštyti pagal įnorius.

„Europos Sąjungoje nuosekliai laikomasi technologinio neutralumo principo elektroninių ryšių sektoriuje ir joks sertifikavimas konkretiems technologiniams sprendimams nei Lietuvoje, nei kitur nėra taikomas. Technologinių sprendimų komercinis konkuravimas tarpusavyje yra grįstas liberalios rinkos dėsniais, dažnai patys operatoriai pasirenka marketingo strategiją naujų paslaugų įvedimui į rinką“, – teigė R.Budavičius.

Vartojimas auga, pajamos krenta

RRT duomenimis, trečiąjį ketvirtį mobiliojo ryšio aktyvių abonentų skaičius sumažėjo 0,3 proc. ir siekė 4,47 mln. Tačiau jų aktyvumas toliau auga.

Palyginus su 2013 metų trečiuoju ketvirčiu, pokalbių trukmė išaugo 8 proc. ir sudarė 2,08 mlrd. minučių, SMS išsiųsta 8 proc. daugiau (1,7 mlrd.), o MMS skaičius išaugo 9 proc. (1,7 mln.). Mobiliuoju ryšiu išsiųstų ir priimtų duomenų kiekis sudarė 5,28 petabaito – tai yra net 53 proc. daugiau nei prieš metus.

Tačiau operatorių pajamos buvo 7,2 proc. mažesnės nei prieš metus ir siekė 195,6 mln. Lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(15)
(0)
(15)

Komentarai (13)