Pildosi juodžiausias scenarijus Rusijai: brangios naftos jau nebebus?  (17)

Saudo Arabijos milijardierius ir naftos pramonės atstovas princas Alwaleedas bin Talalas dienraščiui „USA Today“ pareiškė, kad 100 dolerių už barelį naftos kainos ateityje nebebus. Su juo sutinka ir Rusijos ekspertai, kurie prognozuoja, kad visus šiuos metus naftos kaina svyruos apie 50 dolerių už barelį. Ir tai – toli gražu ne vienintelė Rusijos ekonomikos bėda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija nesugebėjo pakeisti uždraustų importuoti prekių iš užsienio, o viltis, kad Vakarai greitai atsisakys sankcijų, su kiekviena diena mažėja. Itin sumenkusios naftos kainos, artėjantys deficito laikai ir tarptautinė izoliacija Rusijai tampa nepakeliama našta.

Kritimas buvo netikėtas

Perpus sumažėjusi naftos kaina stiprų smūgį sudavė ne tik Rusijai. Jį pajuto net JAV naftos pramonė. Mažėjo naftos gavyba Teksase. Pastaruoju metu itin sparčiai augusiai skalūnų naftos pramonei taip pat gali tekti mažinti apsukas. Dabartinis kainų lygis jau paskatino keletą didžiųjų bendrovių stabdyti gavybos darbus.

A. Talalo teigimu, kainų smukimas buvo staigmena Saudo Arabijai ir kitoms naftą išgaunančioms šalims. Niekas to nesitikėjo. Saudo Arabijos naftos ministras dar liepos mėnesį sakė, kad 100 dolerių už barelį yra gera kaina ir vartotojams, ir gamintojams. Po pusmečio kaina sumažėjo per pusę.

„Mūsų sprendimas nemažinti naftos gavybos buvo teisingas. Jei mes būtume mažinę gavybą, tą patį kiekį rinkai patiektų kiti. Saudo Arabijai tai reikštų dvi neigiamas žinias – kainos mažėjimą ir rinkos praradimą. Visa tai vyksta dėl rinkos dalies.

Šiuo metu rinkoje yra naftos perteklius. Irakas išgauna labai daug. Net Libija, kur vyksta pilietinis karas. JAV išgauna skalūnų naftą. Be to, pasaulio ekonomika yra prastos būklės, todėl naftos paklausa sumenkusi.

Japonijos ekonomika neauga, Vokietija augimo prognozę sumažino iki 1 proc., perpus mažėjo Indijos ekonomikos augimo prognozė, Kinija tikisi 6-7 proc. augimo“, – teigė princas.

Kainos neatitiko realybės

Pasak pašnekovo, kaina gali keistis, bet ji niekada nepasieks buvusių 100 dolerių už barelį aukštumų. „Jau prieš dvejus metus sakiau, kad toks kainų lygis neatitinka realybės ir yra palaikomas dirbtinai“, – minėjo A. Talalas.

Jis pabrėžė, kad susitarimas OPEC rėmuose neįmanomas. Visos šalys turi ne tik susitarti, bet ir to susitarimo laikytis. Saudo Arabija negali pasitikėti OPEC narėmis, o juo labiau, šalimis, kurios OPEC nepriklauso. Istorija tai jau patvirtino. Devintajame dešimtmetyje Saudo Arabijai sumažinus gavybą, kitos šalys susitarimo nesilaikė ir atėmė dalį rinkos.

„Be to, turime nepamiršti skalūnų naftos faktoriaus. Per pastaruosius penkerius metus JAV padvigubino skalūnų naftos gavybos apimtis dėl itin palankios situacijos rinkoje. Dabar kainoms pasiekus 50 dolerių ribą, tai pristabdys skalūnų naftos antplūdį“, – teigė princas.

A. Talalas atmetė teoriją, kad JAV ir Saudo Arabija susitarė nubausti Rusiją dėl įvykių Ukrainoje. „Šie teiginiai visiškas kliedesys. Situacija mums tokia pat skausminga kaip ir Rusijai. Mes turime sukaupę daug rezervų, todėl kol kas nekeliame panikos. Jeigu Saudo Arabija ir yra su kuo nors lovoje, tai būtent su Rusija“, – minėjo princas.

Rusijos Mokslų akademijos Ekonomikos instituto direktorius Ruslanas Grinbergas, komentuodamas princo teiginius, tvrain.ru sakė, kad toks situacijos vertinimas visiškai atitinka realią situaciją.

„Sutinku su princu. Situacija būtent tokia. Saudo Arabija pastarosiomis dienomis bando sulaikyti naftos kainų kritimą ir apeliuoja į OPEC šalių solidarumą, tačiau labai abejoju, ar tai duos realių rezultatų. Situacija labai neapibrėžta.

Rinkoje labai daug žaidėjų. Tokiomis sąlygomis apie jokį solidarumą kalbėti neverta. Kiekvienas nori parduoti daugiau. Dar prisideda JAV skalūnų naftos spaudimas ir prasta ekonominė situacija. Reikia susitaikyti, kad Rusijai teks gyventi esant tokioms naftos kainoms“, – minėjo ekonomistas.

Pasak jo, šiais metais kaina nekils aukščiau 60 dolerių: „Prognozuoti sunku, tačiau remdamasis savo patirtimi galiu teigti, kad šiais metais naftos kaina svyruos tarp 50-60 dolerių už barelį. Mums labai svarbus kainos stabilumas, nes nuo jo priklauso rublio stabilumas.“

R. Grinbergas pabrėžė, kad Rusijos problema bus ne tik maža naftos kaina. Sunkumų kels ir uždraustų įvežti užsienio prekių stygius. „Importo pakeisti greitai neįmanoma. Kol kas nepanašu, kad Vakarai galvotų apie sankcijų atšaukimą. Jos net gali stiprėti. Tai siaubingai nepalanki kombinacija Rusijos ekonomikai“, – minėjo jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(49)
(16)
(33)

Komentarai (17)