Naujos kartos povandeniniai autonominiai robotai (Video)  (0)

Nacionalinio Singapūro universiteto (NUS) mokslininkų komanda siekia sukurti mažą autonominį robotą , kuris atliktų sudėtingas ir žmonėms pavojingas misijas, pavyzdžiui, aptiktų povandenines atomines atliekas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nori sukurti tokį robotą, kuris būtų labai panašus į tikrą povandeninį gyvūną. Komanda jau pagamino keletą skirtingų povandeninių robotų prototipų.

Šiuo metu baigiamas kurti robotas-vėžlys, kuris gali judėti po vandeniu visai kaip tikras jūros vėžlys. Jis geba nardyti po vandeniu, naudodamas tik priekines ir užpakalines galūnes. Sukurtas robotas yra labai manevringas, gali atlikti jam paskirtas užduotis, išvengdamas aplinkoje esančių kliūčių. Robotas geba daryti staigius posūkius, nesumažindamas judėjimo greičio.

Naujas robotas neturi balasto sistemos, kuri paprastai naudojama kuriant povandeninius robotus, kad jie galėtų nardyti. Dėl šios priežasties, robotas yra daug mažesnis ir lengvesnis už daugumą anksčiau sukurtų panašaus tipo robotų. Jis gali atlikti daug sudėtingesnes užduotis, pavyzdžiui, matuoti vandens kokybę, patekti į mažas erdves – vamzdžius ar tunelius, esančius jūros dugne.

Robotas pats pasikrauna, todėl gali ilgai atlikti povandeninius tyrinėjimus, negrįždamas į bazę. Mokslininkai sako, kad galima sukurti mažų robotų – vėžlių spiečius, kurie komunikuotų tarpusavyje ir bendradarbiaudami atliktų užduotis.

Kitas povandeninio roboto prototipas yra sferinis robotas, kuris imituoja pūsliažuvę, tačiau juda panašiai kaip medūzos ar kalmarai. Sferinis robotas remiasi vizualine informacija. Jo priekyje įmontuota kamera, renkanti informaciją ir nukreipianti robotą reikiama kryptimi. Sferinis robotas, priešingai nei robotas – vėžlys, turi balasto sistemą, todėl yra didesnis. Robotas gali „pasiimti“ energiją iš povandeninių srovių.

Mokslininkai tikisi išrasti robotus, bendradarbiaujančius tarpusavyje ir gebančius atlikti tyrinėjimo misijas. Tai padaryti mokslininkai tikisi per ateinančius 3-5 metus. Pirmiausia jie planuoja sukurti robotą-žuvį, turintį „raumenis“, panašius į tikros žuvies, leidžiančius kūnui banguoti. Taip pat mokslininkai siekia įdiegti robotui gebėjimą reaguoti į išorės stimulus ir atsižvelgiant į juos greitai priimti sprendimus kritinėse situacijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (0)