Jeigu Ramygaloje viršijote greitį 1 km/val. – gausite protokolą  (8)

Lietuvos pareigūnai – skrupulingi. 1 km/val. greitį viršijęs 15min.lt skaitytojas Marius buvo sustabdytas ir po pusvalandžio pokalbio policijos automobilyje išėjo nešinas šviežiai surašytu administracinės teisės pažeidimo protokolu, kuriame buvo nurodyta, kad jis greitį viršijo 3 km/val. Įvertinus greičio matuoklio paklaidą, siekiančią 2 km/val., Marius gavo rašytinį įspėjimą už važiavimą 51 km/val. zonoje, kur leistinas greitis – 50 km/val.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje už greičio viršijimą iki 10 km/val. galioja tik įspėjimas – piniginės baudos skirti negalima, tad vairuotojai dažnai naudojasi šia privilegija ir važiuoja keliais kilometrais per valandą greičiau nei leistina. Tačiau toks įprotis gali išnykti.

Ironiška, bet teisinga

„Vienu žodžiu, situacija buvo tokia. Vežiau pacientą į Kauną iš Panevėžio su amputuota galūne ir Ramygaloje mane sustabdė policija“, – istorijos pradžią pasakojo Marius.

Jis neslėpė, kad išvydęs policininkų greičio matuoklyje įrašytus skaičius, nustebo – ten buvo užfiksuotas greičio viršijimas 3 km/val. Pritaikius 2 km/val. paklaidą, liko 1 km/val.

„Vietoje to, kad pasakytų „Taip, jūs viršijot greitį ir būkit atsargesnis“, jie gal pusę valandos rašė man protokolą su įspėjimu. Pati pareigūnė pripažino, kad šitas pažeidimas yra absurdas, bet toks įsakymas jai duotas“, – tęsė „Citroen Berlingo“ vairavęs vyras.

Jis teigė, kad argumentas, jog sutartu laiku turi būti Kauno medicinos universiteto klinikose, neveikė. „Gyvas“ įrodymas – automobilyje buvęs žmogus, – taip pat.

Per daug neapkraudamas galvos tokiomis smulkmenomis, Marius nulėkė į Kauną, tačiau į sutartą susitikimą su gydytoju pavėlavo. Grįžęs, kitą dieną jis apsilankė Panevėžio apskrities policijos komisariate.

„Jie sako, kad stabdys ir baus visus, kurie viršys greitį bent 3 km/val. Trūksta skaičiaus. Ne kokybės, bet skaičiaus“, – kalbėjo vairuotojas.

Marius pateikė ironišką pavyzdį, kuris galėtų tapti realiu laikančiam vairavimo egzaminą. Siekiant gauti vairuotojo pažymėjimą, vairavimo egzamino metu kritine klaida laikomas greičio viršijimas, kai važiuojama 10 proc. didesniu greičiu nei leistinas. Taip išeina, kad važiuodamas 55 km/val. egzaminuojamasis dar nepadarytų kritinės klaidos, bet policija jau galėtų jį bausti. Tik kas liktų kaltas? Egzaminuotojas tuo metu už KET pažeidimus neatsako, o vairuotojas juk neturi teisių. Vairuotojo pažymėjimo neturintį žmogų tada reikėtų nubausti ir už tokį pažeidimą.

Pareigūnų darbas – pagal taisykles

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Rasa Černauskaitė teigė, kad pareigūnai šiuo atveju tik dirbo.

„Pareigūnai atliko savo darbą. Užfiksavus pažeidimą, jį reikia įforminti – praleisti negalima“, – kalbėjo specialistė. Kadangi pažeidimas jau buvo užfiksuotas greičio matuoklyje, pareigūnai negalėjo šių duomenų ištrinti.

Ji spėjo, kad protokolo pildymas daugiau laiko galėjo trukti dėl interneto trikdžių. Šiuo metu administracinės teisės pažeidimų protokolus pareigūnai pildo tiesiai į policijos duomenų bazę, o prieigai prie jos būtinas interneto ryšys. Kaimo vietovėje ryšys galėjo būti prastesnis, tad pildymas galimai ilgiau užtruko dėl to.

„Pareigūnai pasirinko lengviausią priemonę – įspėjimą. Žodinio įspėjimo šiuo atveju įstatymas nenumato, tad liko vienintelė išeitis – rašytinis įspėjimas“, – sakė R. Černiauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Sviklas
(19)
(10)
(9)

Komentarai (8)