Mokslininkai: televizorius ir monitorius regėjimo negadina

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

slawcka 2015-04-07 11:58
Aš ir tuo niekada netikėjau, svarbiausia , nespoksot į ekranus tamsoj, visada turėt kažkokį galinį apšvietimą, kad ir stalinę lempą. Taip pat ekrano ryškumą nusistatyti gan žemą, kad daugmaž neišsiskirtų iš aplinkinių objektų. Na ir ką, man beveik 30, akinių neturiu, nors prie kompo esu prilipęs nuo vaikystės. Dar yra tokia "20 20 20" taisyklė- kas 20 minučių 20-čiai sekundžių nukreipti akis į obejektus esančius bent 20 pėdų tolyje. Akių mankšta.
Creatium 2015-04-07 12:55
Na vat įdomu kas tą trumparegystę sukelia? Aš pavyzdžiui per pastaruosius kelerius metus jaučiu regėjimo pablogėjimą, kai eina kalba apie tolimus objektus. Aišku ne tiek, kad reikėtų akinių, bet jau reikia arčiau prieiti, negu anksčiau. Gal tai galėtų būti susiję su ilgu buvimu uždaroje patalpoje, kuomet akims netenka koncentruotis į tolimesnius objektus? Bet tada tarsi turėtų ir kompiuterių ekranai labai įtakoti... Nebent ekranai daro panašią įtaką, kaip ir buvimas uždaroje patalpoje. Tokiu atveju tyrime neatsispindėtų faktas, kad ekranai kenkia, nes ir tie, kurie jais nesinaudotų, tačiau daug laiko praleistų uždarose mažose patalpose, irgi turėtų problemų su trumparegyste. Taigi rezultatai būtų 1:1, ko išvada būtų, kad ekranai nekenkia.
slawcka 2015-04-07 13:53
Tai taip, manau nenutraukiamas žiūrėjimas į monitorių vienodu atstumu ir skatina trumparegystę, todėl ir reik akis kuo dažniau paganyt į tolimesnius objektus. Pro langą paspoksai ir gerai Gi ne veltui ir aksčiau visi moksliukai su akiniais būdavo, nors ir dar kompų nelabai būdavo. Nes sposo į knygas be perstojo .
UTF16 2015-04-07 14:03
Negerai šitaip, kolegos lietuviai.
immortallt 2015-04-07 14:33
Trumparegystė paveldimas dalykas.
Popasz 2015-04-07 15:12
Bet visvien yra vadinamas "eye strain", o kad jo išvengti, vakarai būtinai rekomenduoju naudoti f.lux programą. Stipriai nuima mėlyną šviesą, ekranas pasidaro rausvas, "nepjaunantis" akių. Taip pat, norėsis anksčiau eiti miegoti, nes mėlyna spalva vėlina miego hormonų išsiskyrimą.
sabotan 2015-04-07 16:01
Nezinau pats trumparegis tevai ne, sese trumparege nuo gimimo. O man bene per pora metu rega suprastejo kazur 10 11 klaseje tarp 16 17 metu. Nors kompa turejau kelis metus bet rega staiha beveik pablogejo ir dabar laikosi mazdaug vienodai
Shinigami 2015-04-07 16:22
Kuo tu vyresnis tuo tavo rega prastesnė. Todėl pats amžius yra vienas iš faktorių. Kitas gali būti genetiniai sutrikimai, įvairios lygos ir t.t. Yra bendradarbių kurie skundžiasi dėl regos, prie kompo praleidę tik darbo dieną. Tuo tarpu man su akimis nėra problemų, net jei ir visą parą praleidžiu prie kompo. Kas reiškia, kad ne kompiuteryje ar monitoriuje problemą. Bet ta problema reaguoja į monitorių.
Xdmin 2015-04-07 16:30
visi pataria žiūrėti į tolį, o jeigu tarkim nėra kur žiūrėti į tą tolį? užsimerkus ne tas pats efektas akims kas žiūrėti į tolį?
Shinigami 2015-04-07 22:32
Pataria žiūrėti į tolį, bet kiek tas "tolis" yra toli? Kiek aš girdėjau, tai yra toliau nei yra ekranas. Kitaip sakant žiūrėjimas į ekraną yra žiūrėjimas į pastovaus nuotolio objektą. Dėl ko akių vyzdžiai ilga laiką lieka pastovus. Kas gyvūnui gyvenančiam gamtoje yra neįprasta. Ir prie to akys nėra prisitaikiusios. Akys prisitaikė pastoviai keisti žiūrėjimo nuotolį. Todėl dairymasis po kambarį (žiūrėjimas tai į viena tai į kita, kambario kampa) tau leidžia pramankštinti akis, nes tenka keisti žiūrėjimo nuotolį. Todėl, tas "tolis" gali būti ir visai netoli. O kadangi beveik visos patalpos turi langus galima ir pro langą pažiūrėti.
slawcka 2015-04-07 23:21
Tikrai atradimą parodei, geras daigtas tas f.lux . Dabar porą valandų pasėdejau su raudonu ekranu, įisijungiau atgal standartinį tai maniau apaksiu, lyg koks neonas rėžia akį. Ir tai, esu visada stipriai nusileidęs brigtnesą, o pasirodo būna ir dar geriau
Bobinux 2015-04-08 20:01
Yra toks dalykas kaip akiu raumenu nuvarginimas, kad neleidzia tinkamai fokusuoti lesiuka, del to akys tikrai "genda", taciau tai atstatoma, neretai profai okulistai deda stipresnius akinius del to, kas tik dar labiau nuvargina. Realiai trumparegystes/toliaregystes priezastys paprastai buna paveldejimas genetinis. Akies obuolys nesideformuoja del aplinkos (nebent kazkas megsta paminkyti akis)
Pypkiu 2015-04-20 20:36
nuvarginimo krumplyno raumenų nebūna tokio žymaus, kad kažkas uždėtų akinius. Profai akulistai tikrai žino visus niuansus. Paprastai būna atvirkščiai, kad kai esamas dioptrijų trūkumas verčia krumplyno persitempti ir spazmuot, kas sukelia bėdas, tai yra laiku nepaskirti akiniai sukelia bėdas